Program


Giuseppe Verdi: Nabucco

Giuseppe Verdi: Nabucco

A Metropolitan Operából közvetített sorozatunk második vetítése:
Giuseppe Verdi: Nabucco
Nabucco szerepében Plácido Domingo!

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 5. vasárnap, 16:00

I. rész Jeruzsálem
Jeruzsálem, Kr. e. VI. század. A zsidók segítségért imádkoznak Nabucco, a babiloni király ellen, aki megtámadta őket, és lerombolta városukat. Zakariás főpap megnyugtatja őket, hogy az Úr meghallgatja imáikat.
Amint a zsidók elmennek, Izmáel, Jeruzsálem királyának unokaöccse egyedül marad Fenénával,Nabucco lányával, akit a zsidók túszként tartanak fogva. Ők ketten még akkor szerettek egymásba, amikor Izmáel börtönben volt Babilonban. Fenéna segített neki a szökésben, majd követte őt Jeruzsálembe. Váratlanul megjelenik Abigél, Fenéna féltestvére álruhába öltözött babiloni katonák társaságában. Abigél, aki maga is Izmáelbe szerelmes, azt ígéri a neki, hogy megmenti a népét, ha a férfi viszonozza szerelmét, de ő elutasítja. A zsidók kétségbe esve rohannak a templomba. Amikor Nabucco visszatér, Zakariás főpap megfenyegeti, hogy megöli Fenénát. Izmáel lefegyverzi a papot, Fenenát pedig átadja apjának. Nabucco megparancsolja, hogy rombolják le a templomot.

II. rész A hitetlen
Nabucco Fenenát nevezi ki régensnek, amíg ő folytatja háborúját a zsidók ellen. Abigél, aki visszatér a palotába, rábukkan egy írásra, amiből kiderül, hogy ő nem a király gyermeke, szülei rabszolgák voltak. Látja maga előtt, amint Babilont hamarosan Izmáel és Fenéna vezeti, ezért bosszút esküszik ellenük. Baál főpapja azzal a hírrel érkezik, hogy Fenéna elárulta őket, és kiszabadította a börtönből az izraeli katonákat. Felajánlja a trónt Abigélnek, és azt javasolja, terjesszék azt, hogy Nabucco elhunyt egy csatában.
Zakariás meg akarja téríteni a babiloniakat, hogy azok ne hamis isteneket imádjanak. A leviták árulással vádolják Izmáelt, de Zakariás kijelenti, már megbocsátást nyert, hiszen megmentette Fenénát, aki áttért a zsidó hitre. A király halálhírét hozó hírnök figyelmezteti Fenénát, hogy élete veszélyben van. Mielőtt Fenéna elmenekülhetne, megérkezik Baál főpapja és Abigél a babiloniakkal, akik Abigélt nevezik ki uralkodónak. Koronázása közben váratlanul megjelenik Nabucco. Elveszi Abigéltől a koronát, és nemcsak királlyá, de istenné is teszi magát. Ekkor villámcsapás éri, Abigél pedig visszaszerzi tőle a koronát.

III. rész A prófécia
A babiloniak uralkodójukként tisztelik Abigélt. A főpap azt kéri, ölesse meg a zsidókat, de mielőtt Abigél erre parancsot adhatna, megjelenik Nabucco, aki megőrült. Mikor kettesben maradnak, Abigél ráveszi, hogy írja alá a foglyul ejtett izraeliek kivégzési parancsát. Ez Fenéna halálát is jelentené. Nabucco az írást keresi, amiből fény derülhet Abigél származására. Amikor a nő ezt előveszi, darabokra is tépi. Nabucco hiába könyörög Fenéna életéért.
A zsidók hazájuk elveszését siratják az Eufrátesz partján. Zakariás azt ígéri nekik, hogy Isten segítségével kiszabadulnak a fogságból, Babilon pedig el fog pusztulni.

IV. rész The A megtört bálvány
Nabucco, akit Abigél bezárva tart, látja, amint Fenénát és a zsidókat a kivégzésükre viszik. A zsidók istenéhez fohászkodik megbocsátásért, és megfogadja, hogy ő és népe is áttérnek. Amikor elméje kitisztul, felfeszíti az ajtót, majd katonái segítségét kéri, hogy visszaszerezze a trónt és megmentse lányát.
A zsidók kivégzésükre várnak. Fenéna imádkozik, hogy a mennybe kerüljön. Ekkor váratlanul megjelenik Nabucco, és megállítja a kegyetlenséget. Abigél nem tud a bűntudatával élni, ezért megmérgezi magát. Halála előtt a zsidók istenéhez fohászkodik megbocsátásért.
Nabucco bejelenti áttérését, és felszabadítja a zsidókat. Visszaküldi őket szülőhazájukba, hogy újjáépítsék templomukat. A babiloniak és a zsidók együtt dicsőítik az Istent.
Játékidő: kb.3 óra

Vezényel:James Levine
Rendezte:Elijah Moshinsk

Ajánlatunk


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Varnus Xaver őszi turnéján egy lenyűgöző tehetségű ifjú hegedűvirtuózzal, a Hollandiában született Bácsy-Schwartz Zoltánnal osztja meg a pódiumot, akivel Bach örökkévalóságot idéző művei mellett Felix Mendelssohn örökszép hegedűversenyét adják majd elő.

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Kövessen minket!


További ajánlataink


KONCZ ZSUZSA 2024 Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára. A koncert címe…

akár -20%
Nagyzenekari koncert: Tüür, Schumann, Sibelius Jegyvásárlás

Nagyzenekari koncert: Tüür, Schumann, Sibelius Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!