Program


FILM/ZENE: Szikrázó lányok (Csortos)

FILM/ZENE: Szikrázó lányok (Csortos)

magyar zenés film, 92 perc, 1974

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 21. csütörtök, 18:00

Rendező: Bacsó Péter
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Zsombolyai János
szereplők: Bánsági Ildikó, Bodnár Erika, Csákányi Eszter, Csongrádi Kata

 

Azok a csodálatos hetvenes évek! Olyan távolinak tűnnek, ám Bacsó 1974-es zenés bohózatát nézve, hirtelen úgy érezzük, mintha megállt volna az idő. Csak a szoknyák lettek azóta hosszabbak! 1974-ben a minit nagyon komolyan vették, és Bacsó filmjében ez központi látványelem, hisz a történet lányok-asszonyok között játszódik egy vidéki konzervgyárban. S mivel a hetvenes években nem foghatott senki könnyelműen a húrok pengetéséhez, még egy filmmusicalben sem, ezért nem mesebeli hercegekről vagy gondtalan kertvárosi tinédzserekről szól a nóta, hanem a szocialista társadalom egyik rákfenéjéről: a bölcsődei ellátásról! Nincs a gyárnak bölcsődéje, mert a férfiak inkább egy horgásztanyára költenék a dolgozók pénzét, így aztán az asszonyok lázadásba kezdenek.

Emellett van itt más fajsúlyos téma is: abortusz, öngyilkosság, üzemi demokrácia - mindez dalban elmesélve. A musical számára mindig is komoly problémát jelentett, hogy hogyan tudja integrálni az alapvetően szórakoztatásra szánt műfaj a komoly témákat, de ebből a Szikrázó lányok készítői láthatóan nem csináltak gondot. Az öngyilkosság utáni lábadozás is csak egy helyzet, írunk rá egy helyzetdalt, amit a karakter elénekel, és kész is vagyunk.

Szikrázó lányok mai szemmel nézve felülmúlhatatlanul szürreális alkotás. Minden mozzanatában arról tanúskodik, miért volt lehetetlen valódi műfaji filmet (így musicalt) készíteni a létező szocializmusban: nincsenek, nem lehetnek mítikus hősök, nincsenek megoldható, jó véget érő történetek. És ha ilyenek nincsenek, akkor minek is lennének énekelhető, fülbemászó slágerek egy musicalben. Szenvedő, kilátástalan hősök érzelmeinek kifejezésére a kortárs (nem popzenei) hangzás Vukán György megfogalmazásában sokkal alkalmasabb. (Vincze Teréz)

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Ajánlatunk


2024. július 27-én első alkalommal lép fel a balatonlellei Szabadtéri Színpadon Horváth Tamás.

Párizs a Margitszigetre költözik egy éjszakára! Tomboló zene, repülő fodrok, kalapok és csókok!

Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Kövess minket!


További ajánlataink


ROAD Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Idén éppen 20 éve, hogy megalakult a hazai rockélet egyik legaktívabb formációja a Road. A jubileumi ünnepsorozat nagyszabású fináléja a…

Auer Fesztivál

Veszprém, Hangvilla, Megyeháza, Szent Mihály Főszékesegyház

Világsztárokkal és változatos kamarazenei programokkal, zenekari és világzenei produkciókkal ünnepeli 10. jubileumát a veszprémi AUER FESZTIVÁL július 29. és augusztus…

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játéka Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán, a Pannon Várszínház előadásában.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!