Program


BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 16. péntek, 18:00

BÉCSI KLASSZIKUSOK

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. Az első fiatalkori mű, még 30 éves kora előtt komponálta. Háromtételes, gyors-lassú-gyors felépítésű, mint a korabeli olasz operanyitányok. Ezeket nevezték akkor sinfoniának, a későbbi, többtételes zenekari műfaj innen kapta a nevét. Különösen szép a középső tétel, melynek formája siciliano, szicíliai pásztortánc. A későbbi Esz-dúr szimfónia 1782-ben keletkezett, amikor Haydn még udvari karmestere és zeneszerzője volt az Esterházy hercegi családnak. Ez a mű már négytételes, helyet kapott benne egy menüett is. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös. A klarinét szólama nagyon szép és igényes, ezért szokták úgy is játszani, hogy a vonós szólamokat többszörözik, hozzátesznek nagybőgőt is, ezáltal a kamaramű klarinét-versennyé alakul át.

Rolla János, aki hangversenyünkön koncertmesterként irányítja a zenekart, 1968-ban szerzett hegedűművész diplomát a Zeneakadémián, tanára Kovács Dénes volt. 1969-ban 3. díjat nyert a Magyar Rádió hegedűversenyén. 1963-tól, alapítása óta volt a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere és művészeti vezetője, ez alatt az idő alatt bejárták az egész világot, megszámlálhatatlan hanglemezük jelent meg, a világ leghíresebb hangszeres művészei szerepeltek koncertjeiken. Számos kitüntetést kapott, legfontosabbak közülük a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, a Francia Köztársaság Becsületrendje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára. 

MŰSOR

Haydn: c-moll szimfónia, No. 52

Mozart: A-dúr klarinétkvintett, K. 581 (kamarazenekari átirat) km: Sólyomi Pál

Haydn: f-moll szimfónia, No. 49, “La passione”


KÖZREMŰKÖDIK
Sólyomi Pál – klarinét

VEZÉNYEL
Rolla János

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

“Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan. Én bányászom a nyersanyagot, de a végső formáját az alkotótársaim fogják megadni, amíg lehet, az én közreműködésemmel. Elfogadom, ha esetleg én már nem látom az előadást. Nagyon szeretném, de ebben a játékban nem a győzelem, a részvétel a fontos.” /Karsai Dániel/

A tavaly hatalmas sikert aratott, teltházas aréna koncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el a közönséget rendkívüli tehetségével. Bence legújabb, Pianoshphere című albuma egyben a névadója az idei turnénak, amelyet Ausztrália és Nyugat-Európa után a prágai O2 Arénában majd a dubai Coca Cola Arénában élvezhet a közönség. A turné utolsó állomása pedig a budapesti MVM Dome, 2024. december 7-én.

Kövess minket!


További ajánlataink


A MOMKult szabadtéri színpadán Tóth Vera, Csík János, Pál István „Szalonna” és Bandája találkozása különleges, hiszen az általuk képviselt kulturális…

A két nagysikerű könyv szerzőjének egész estét betöltő estje, ahol minden a generációkról fog szólni, szóban és esetenként zenében is.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!