Program


AZ ÉDEN ÉS A PÉRI Pászti bérlet 2.

AZ ÉDEN ÉS A PÉRI Pászti bérlet 2.

A zeneirodalom egyedülálló különlegessége Schumann alkotása. Műfaja is szokatlan: idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, Az évszakoknak. Világi kompozíció, melynek alaphangvétele lírai, s tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 23. szerda, 19:30

Robert Schumann: Az éden és a péri, op. 50

Kolonits Klára: szoprán
Szalai Ágnes: szoprán
Láng Dorottya: alt
Brickner Szabolcs: tenor
Kovács István: basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Attilio Tomasello

„Múlt pénteken befejeztem Az éden és périt, legnagyobb és – remélem – legjobb művemet. Hálatelt szívvel gondolok az égre, mely erőimet, míg dolgoztam, éberen tartotta. […] A péri történetét már bizonyára elmeséltem neked, ha nem, úgy igyekezz azt megszerezni: szinte zenére született, alapgondolata oly költői és oly tiszta, hogy teljesen elragadott” – írta Robert Schumann 1843 nyarán egyik barátjának. A ritkán felhangzó művet kiváló olasz karmester vezényletével, élvonalbeli hazai szólistagárda előadásában hallhatja a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének közönsége.

A zeneirodalom egyedülálló különlegessége Schumann alkotása. Műfaja is szokatlan: idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, Az évszakoknak. Világi kompozíció, melynek alaphangvétele lírai, s tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés.

A történet az angol Thomas Moore Lalla Rookh című, 1817-ben megjelent mesegyűjteményének egyik költeményére épül, az Ezeregyéjszaka meseszövéséhez hasonló formában. Egy kitaszított és bűnbánó angyal, a péri áll bebocsátásra várva az éden kapuja előtt. A bejutás feltétele, hogy az ég számára legkedvesebb ajándékot hozza el. Egy hazájáért küzdő katona utolsó csepp vére, egy szerelmes asszony utolsó lehelete sem elegendő – végül a megváltást az őszinte megbánás könnyei érdemlik ki.

Az egzotikum iránt vonzódó Schumann a történet feldolgozása során nem a cselekményes megoldást választotta. A komponista a lelkiállapotok ábrázolásának mestere, a műben megtalálhatjuk dalai, szimfóniái, kórusművei, sőt vonós kamarazenéje reminiszcenciáit, azzal a sűrű, mégis áttetsző faktúrával, mely oly egyedien jellemző rá a romantika alkotói között. A hangverseny jelentőségét növeli, hogy a Nemzeti Énekkar fennállása óta most először tolmácsolja Schumann oratóriumát.

Ajánlatunk


Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

vígjáték esőnap július 21.

Kövessen minket!


További ajánlataink


A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

Habana Social Club - Búcsú turné

Országosan

Las Vegas előtt még egy utolsó koncert turné Európában. - A HABANA SOCIAL CLUB zenekar Chavez Alberto Reyessel és a…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!