Program


A tizedes meg a többiek - kertmozi

A tizedes meg a többiek - kertmozi

Az 1965-ben bemutatott fekete-fehér filmvígjáték, A tizedes meg a többiek igazi morális felfrissülés volt az addig a világháborút kizárólag pátosszal bemutatott sok szovjet (és amerikai) háborús film után. Ebben a filmben sok minden van, de hősies háborúkultusz, az biztosan nincs.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. július 28. kedd, 20:30

KERTMOZI
Keleti Márton: A tizedes meg a többiek
vígjáték
101 perc

A Városmajori Szabadtéri Színpad megnyitja kapuit egy rokon művészeti ág, a filmművészet szerelmesei előtt és csatlakozik a Budapest Film által elindított törekvéshez, a fővárosi kertmozi kultúra újjáélesztéséhez. Szeretnénk feleleveníteni a múlt század egyik legizgalmasabb találmányát, a szabadban és biztonságban élvezhető filmélményt, így a nyári szezonban több alkalommal, legendás magyar filmek kerülnek vetítésre a majori fák árnyékában.

Az 1965-ben bemutatott fekete-fehér filmvígjáték, A tizedes meg a többiek igazi morális felfrissülés volt az addig a világháborút kizárólag pátosszal bemutatott sok szovjet (és amerikai) háborús film után. Ebben a filmben sok minden van, de hősies háborúkultusz, az biztosan nincs. A szereplők esendőek, a szó szoros és átvitt értelmében is és esnek-kelnek a gyarló kisemberek, akik jól még megadni se tudják magukat, és amelyben a főhősök célja nem más, mint a puszta túlélés. A háborúból való hazatérés érdekében csapódnak ide-oda, és egyetlen oldal puskagolyóját se fogadják szívesebben a másiknál. Lopnak, hazudnak, csalnak, szövetkeznek, elárulnak, ahogy hétköznapi emberként mi is tennénk, ha az életünk lenne a tét egy elmebajos háborúban, és teszik mindezt olyan fergeteges humorral, hogy nem tehetünk mást, sírva nevetünk a poénokon és drukkolunk: csak ússzák meg! A filmben elhangzó jelentős mondatok „Az oroszok már a spájzban vannak!”, ”Dokument jeszty!” és „Grísa, azt a jó moszkvai nénikédet” a film bemutatása óta szállóigeként keringenek.
A film érdekessége, hogy a legkisebb, az egy-két mondatos szerepeket is a kor legismertebb, legnépszerűbb színészei játszották el: például Gobbi Hilda, Horváth Gyula, Fülöp Zsigmond vagy Gyimesi Pálma.
Keleti Márton zseniális alkotása elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége pedig beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti tizenkettő), 2012-ben pedig, majdnem fél évszázaddal a forgatása után, bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé is. Méltán, mert A tizedes és a többiek az egyik legbátrabb alkotása az akkori filmművészetnek, még akkor is, ha az őszinteséget gránátbiztos gegekbe csomagolták, ma is meghökkentően merész és szókimondó, valamint többet, fájdalmas részletekbe menően elárul az igazi háborúról, mint egy sor puskaropogástól, hősies jelszavaktól hangos alkotás.
A filmből kisregény, rádiójáték és színdarab, valamint sci-fi adaptáció is készült.

Rendező: Keleti Márton
Forgatókönyvíró: Szász Péter (Dobozy Imre Nyílt parancs című filmdrámája alapján írta)
Major Tamás - Albert, a kastély lakája, Sinkovits Imre – Molnár Ferenc tizedes, Darvas Iván - Gálffy Eduárd, katonaszökevény zászlós, Pálos György -

Szíjjártó István, szökött kommunista munkaszolgálatos, Ungváry László - Barokányi, nyilas érzelmű főhadnagy, Kozák László - Gáspár Imre, szökött katona, Szabó Gyula - Fekete György, szökött katona, Márkus László - mindig éhes SS Obersturmführer, Horváth Tivadar - Gutnacht, SS tiszt, Cs. Németh Lajos - Grísa, sebesült orosz katona, Agárdy Gábor - leventeparancsnok a faluban, Bánhidi László - Suhajda Pál, Fonyó József - német SS katona, Fülöp Zsigmond - magyar királyi hadnagy, Iglódi István - Vég Jóska, az autószerelő segédje, Szendrő József - Dunyhás testvér, Raksányi Gellért - nyilas pártszolgálatos, Horváth Gyula - báró Hétházy, Gobbi Hilda - falusi nagymama, Győrffy György - szovjet főhadnagy, Kautzky József - tábori csendőr, Makláry János - autószerelő mester, Szakács Sándor - az erdész, Gyimesi Pálma – az erdész felesége, Kovács Károly – százados, Kelemen Éva – Jóska anyja, Gelley Kornél – katona

Ajánlatunk


A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

Kövess minket!


További ajánlataink


Pintér Béla és Társulata: Marshal Fifty-Six Szép

UP Újpesti Rendezvénytér

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Pretty Woman (Micsoda nő!) Szép

Madách Színház

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!