művész


Szécsi Máté
3

Szécsi Máté

Született: Budapest, 1978. augusztus 11.

énekművész (basszus)

Életpálya:

Nagyapja zenetanár-karnagy, édesapja előbb a Magyar Állami Operaház énekkarának tagja, később a Nemzeti Énekkar alapító tagja ahol máig is dolgozik.
A Lovag Utcai Ének-Zenetagozatos Általános iskola kiemelt zenei osztályában kezdte meg tanulmányait. Ez idő alatt előbb 4 évig hegedülni majd 9…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

énekművész (basszus)

Életpálya:

Nagyapja zenetanár-karnagy, édesapja előbb a Magyar Állami Operaház énekkarának tagja, később a Nemzeti Énekkar alapító tagja ahol máig is dolgozik.
A Lovag Utcai Ének-Zenetagozatos Általános iskola kiemelt zenei osztályában kezdte meg tanulmányait. Ez idő alatt előbb 4 évig hegedülni majd 9 évig fagottozni tanult.
Gimnáziumi tanulmányait a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában folytatta ahol leérettségizett választott tárgyként zenéből is. A gimnáziumi évek alatt párhuzamosan a Bartók Béla Konzervatóriumban Magánének szakot végzett Fekete Mária művésztanár növendékeként.
1997 szeptemberében felvételt nyert a Magyar Állami Operaház énekkarába.
1998 áprilisában egy meghallgatáson címzetes magánénekesi rangot kapott, majd egy hónappal később ösztöndíjas magánénekes lett. Itt kapott lehetőséget, hogy '98 nyarán a Majki Nemzetközi Énekes mesterkurzus résztvevője legyen Bende Zsolt Kiváló, Érdemes, Liszt díjas művész a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Gulyás Dénes Érdemes művész irányítása alatt.
1998 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház Magánénekese lett. Itt számos kisebb és nagyobb szerepet énekelt el a következő években. A teljesség igénye nélkül néhány kisebb szerep: Verdi: Othello - Herold, Rigoletto - Porkoláb, Traviata: Granvil doktor, Puccini: Manon Lescout- Hajóskapitány, Turandot - Mandarin, Mozart: A Varázsfuvola - Őrtálló, Muszorgszkij: Borisz Godunov - Csernyikovszkij, Kacsoh: János Vitéz - a falu Csősze, Ligeti: Le Grande Macabre - Schobiack; és néhány nagy: Verdi: Az álarcosbál - Samuel, Aida - A Király, Ötvös Péter: A Három Nővér - Kuligin.

1999 novemberében a Németországi Karlsruheban Több koncerten énekli Kodály: Budavári Te Deumának basszus szólóját és a koncertsorozat után CD felvételt is készít a műből, ami azóta már megért egy új kiadást is. 2000 szeptembere óta a világhírű opera-énekesnő Hamari Júlia művészi irányítása alatt készül fel az újabb szerepeire koncertjeire.

2000 decemberében az UNESCO gondozásában a világhírű operarendező Gian Franco de'Bosio Verdi: A Traviata című operájából operafilmet rendez amiben a szereplőválogatáson megkapja Granvil doktor szerepét.

2000 óta a magyar koncert és oratórium élet rendszeres fellépő művésze. Folyamatosan énekel Oratóriumokat mind a Filharmónia mind egyéb szervezetek felkérésében. Elénekelte: Mozart Requiemjét (14 szer) és c - moll miséjét, Bach János Passiojában Jézust (12 szer) Beethoven: Missa Solemnissét, Bruckner Requiemjét és Te Deumát, Rossini: Ünnepi Miséjét, Haydn: Nelson miséjének basszus szólóját valmint több Schubert és Haydn misét.

2005/2006-ban elénekli Mozart össze miséjének basszus szólóját. Számos koncertszerű előadáson énekelt operaszerepeket mint például a Millenáris Theatrumban a magyarországi ősbemutatón Ciro Pinsutti Matti Corvino című háromfelvonásos nagy-operájában a basszus főszerepet.

2005 novemberében Budapesten több alkalommal nagy sikerrel énekli Verdi: Requiemének basszus szólóját.
A Győri Nyár rendezvénysorozatban ősbemutatóval, a Szent László oratórium címszerepével mutatkozik be nagy sikerrel, amiről élő lemezfelvétel is készült.

2001- től a kortárs zenei produkciók rendszeres előadója mind koncerteken mind élő vagy felvételről sugárzott rádióadásokban. Számos ősbemutató fűződik a nevéhez mint pl.: Láng István: A Gyáva, Szigeti István: Gábriel, Decsényi János: A Démon, Nógrádi Péter: Isten a szekéren vagy Király László: Dalciklusa, az Örömóda.

2002 Februárjában 470 induló között megnyeri a Berlini Nemzetközi Énekversenyt. Ugyanebben az évben a versenygyőzelem díjaként Berlinben és Frankfurt - Oderben Operagálákon lép fel, valamint a Rheinsbergi Nyári Operafesztiválon elénekli Mozart Don Giovanni című operájában a Kormányzó szerepét, fellép több Operagála koncerten valamint Dal és Ária esteken.

2001 nyarán a Miskolci Nemzetközi Nyári operafesztiválon Verdi Traviata című operájában Granvil doktor szerepét énekli. Rendszeresen fellép a magyarországi nyári fesztiválokon. 2004 - ben a Szegedi Alternetív színházi találkozón lépett fel Tom Jonson négyhangú operájával amit Budapesten is számos alkalommal elénekelt.

2003- ban a Pécsi Nemzeti Színház vendégművészeként elénekli Mozart: Szöktetés a szerájból című operájának basszus főszerepét Osmint, és 2003 augusztusától a Pécsi Nemzeti Színház tagja lesz. Osmin szerepe mellett a következő évadban Gounod: Faust című oerájának basszus főszerepében a Mephistoban debütál.

A 2005- ös évdaban Mozart: A Varázsfuvola című operájában mindkét szereposztásban énekel, az egyikben Sarastrot míg a másikban Sprechert és Őrtállót egyszerre.

2003- óta a pécsi koncertélet aktív résztvevője. Havi rendszerességgel énekel a Vasárnapi oratóriumok szólistájaként a Ferences templomban és a Székesegyházban Szamosi Szabolcs vezetésévél. Több önálló templomi koncertet is adott a Székesegyházban és a Belvárosi templomban. A 2003- as évben a Pécsi Székesegyház kórusával és zenekarával Ausztriai turnén vett részt ahol többek között Grazban és Salzburgban is fellépett. A salzburgi fellépés után megkeresésre többször visszahívták a Salzburgi Dómba oratórium szólistának és az ottani együttes olaszországi turnéjára is őt kérte föl basszus szólistának ahol Mozart Requiemjét Milanoban is elénekelte. 2003- óta több alkalommal lépett föl a pécsi Pannon Filharmonikus zenekar bérlet és koncert-sorozatában ahol több alkalommal énekelte Kodály Budavári Te Deumát és Beethoven Missa Solemnisét. Jelenleg több szerepre készül itthon és külföldön is, többek között az ausztriai Linz- ben fog bemutatkozni Rossini : A sevillai borbély című opera basszus főszerepében, valamint a Magyar Állami Operaházban a májusban bemutatásra kerülő új produkcióban Wagner: A nurnbergi mesterdalnokok basszus szerepére Hans Foltz-ra. Bartók Béla Zenei Konzervatórium.

1994-1998 - Németh Lujza,Fekete Mária,Gulyás Dénes, Hamari Júlia Nemzetközi Majki Énekes Mesterkurzus,
1998 - Gulyés Dénes,Gregor József Nemzetközi Énekes Mestrekurzus Rheinsberg,
2003 - Prof. Claudia Eder Hamari Júlia Énekes Meterkurzus,
2000-2006 - Prof.Hamari Júlia

Iskolák:

2000-2003 Magyar Állami Operaház Operastúdió
Operastúdió tag
szak: Operaénekes
főtárgytanára(i): Oberfrank Géza

Színházak:

2006- Debreceni Csokonai Színház
Magánénekes

2006- Veszprémi Petőfi Színház
Magánénekes

2003- Rheinsbergi Nemzetközi Opera Festival
Magánénekes

2002- Pécsi Nemzeti Színház
magánénekes

1997- Magyar Állami Operaház
Magánénekes

 

A csengő

A csengő

Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.
Don Annibale Pistacchio
A színigazgató, A csengő

A színigazgató, A csengő

Csiky G. Színház Közhasznú Nonprofit Kft.
Don Annibale Pistacchio patikus (A csengő)
A varázsfuvola

A varázsfuvola

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.
Sarastro
Falstaff

Falstaff

Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.
Pistol
Gianni Schicchi - Mario és a varázsló

Gianni Schicchi - Mario és a varázsló

Budapesti Operettszínház
Simone
Gianni Schicchi - Mario és a varázsló

Gianni Schicchi - Mario és a varázsló

Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.
Simone; Egy római úr
Operagála Rost Andreával és Gulyás Dénessel

Operagála Rost Andreával és Gulyás Dénessel

Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.
Színész
Rudolf

Rudolf

Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.
Ferenc József császár /
W.A. Mozart: A varázsfuvola

W.A. Mozart: A varázsfuvola

Zeneakadémia
Öreg pap/Második pap
XVáltságdíj - Nárcisz és Echo

XVáltságdíj - Nárcisz és Echo

Budapesti Operettszínház
Hadügyminiszter

Ajánlataink


Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok