Program


Zenekari koncert - Bach, Schumann és Rachmaninov

Zenekari koncert - Bach, Schumann és Rachmaninov

Johann Sebastian Bach: 2. (h-moll) szvit, BWV 1067
Robert Schumann: a-moll zongoraverseny
Szergej Rachmaninov:  2. (e-moll) szimfónia

Radu Lupu (zongora)

vezényel: Fischer Iván
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. január 23. kedd, 19:45

Két nehéz vajúdás annál elsöprőbb eredményét, Schumann egyetlen zongoraversenyét és Rachmaninov filmzenéket idéző 2. szimfóniáját vezeti fel ezen a koncerten a fuvolisták egyik legkedvesebb darabja, Bach h-moll zenekari szvitje.
„Ez a fuvolisták szent darabja” – mondja Fischer Iván a 2. zenekari szvitről, az utolsó Bach-darabról, amit az évadban vezényel. A gyors és vibráló mű tökéletesen alkalmas arra, hogy egy fuvolaművész megcsillogtassa benne technikai tudását, közben mégis könnyed, finom és bájos. Bach nem tartotta sokra a szórakoztató zeneműveket, de inspirálta a tánczene, ami szvitjeiben érződik a legmarkánsabban.
Robert Schumann egy másik hangszer, a zongora virtuózának készült, ám a túlzott gyakorlás és egy állítólagos ujjnyújtó szerkezet miatt lebénult az egyik ujja, és már „csak” zeneszerzésben gondolkodhatott. Rengeteg zongoradarabot írt, de több elkezdett zongoraversenyéből csak egyet fejezett be. A műnek, amit bemutatóján Schumann felesége, Clara játszott, koncertünkön pedig a Grammy-díjas Radu Lupu szólaltat meg, intenzív volt az utóélete. Ebből merített Grieg saját (ugyancsak a-moll) zongoraversenyéhez, amit aztán Rachmaninov használt modellként első darabjához e műfajban.
Rachmaninovhoz kötődik a Fesztiválzenekar egyik legnagyobb CD-sikere, a szerző 2. szimfóniája (1906–07) is, ami szintén nem született meg könnyen. Első szimfóniájának olyan rossz volt a fogadtatása, hogy a kudarc a zeneszerzőt depresszióba taszította, a 2. szimfónia sikere azonban begyógyította a sebeket. Bár a romantikus darab jóval előbb debütált, mint az első hangosfilm, sokak szerint olyan a hatása, mintha filmzenét hallgatnánk.

Ajánlatunk


A muzsika hangja a zenés színházi irodalom egyik legsikeresebb darabja, amelyből világhírű film is született, a benne szereplő dalok pedig egytől egyig slágerré váltak. Üde, életigenlő, egyszerre bájosan szórakoztató és mélyen humánus történet szeretetről, családról, összetartásról – és persze szerelemről. Igazi gyöngyszem!

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Kövessen minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Egy zongora és egy hang, amely betölti a koncerttermet Nyári Károly egyedülálló Szóló zongora koncertjén 2024. június 1-én a Kongresszusi…

Habana Social Club - Búcsú turné

Országosan

Las Vegas előtt még egy utolsó koncert turné Európában. - A HABANA SOCIAL CLUB zenekar Chavez Alberto Reyessel és a…

Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!