Program


Román Viktor szobrászművész kiállítása

Román Viktor szobrászművész kiállítása

Homoródszentmártontól Párizsig - Román Viktor szobrászművész gyűjteményes kiállítása a Pesti Vigadóban  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Az erdélyi származású Román Viktor (1937–1995) szobrászművész életműve Magyarországon jórészt ismeretlen. A soproni Lábasház után a Pesti Vigadóban látható kiállítás a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be, a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból, az 1960-as évektől kezdve az 1990-es évekig. A kiállítás a szobrokat, kisebb modelleket dokumentumokkal, archív fotókkal kíséri, így hozza közelebb a látogatóhoz Román Viktor sajátos világát.

Román Viktor tanulmányait a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban kezdte, majd a bukaresti képzőművészeti egyetemen folytatta. Miután 1967-ben ösztöndíjat nyert a londoni Royal College of Art-ba, Párizsba emigrált. Franciaországban munkatársa lett a világhírű idősebb pályatársnak, Étienne Hajdunak.

Román Viktor alkotó tevékenysége során megőrizte kapcsolatát a szülőföldjével, plasztikai felfogása az erdélyi szerszámok formavilágából indult ki. Sajátos látásmódját a nemzetközi kritika elismerően méltatta. Párizsban és környékén ma is számos monumentális köztéri alkotása látható, amelyeket a MTVA által készített, Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm (2014) mutatott be.

A művész testvére, Román Elemér mérnök az eredeti alkotások alapján készített nagyításokat állandó szoborparkba rendezte a Homoródszentmárton mellett Bükkfalván. Az örökösök birtokában lévő szoboranyag a korábbi években Erdélyben és a bukaresti Magyar Intézetben volt látható, a budapesti kiállítás szeretné azt a magyar közönség számára is elérhetővé tenni.

Ajánlatunk


Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente már többször bizonyították tehetségüket. Sikeres színdarabjuk valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik.

Kövess minket!


További ajánlataink


Dvořák: Stabat Mater

Vasas Székház Díszterme

Dvořák Stabat Mater című műve egy mélyen megindító vokális és zenekari mű, mely alapját a középkori latin himnusz, a "Stabat…

Ments meg, szerelem! Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről.

"Az improvizációval és interaktivitással fűszerezett, porcukor illatú estén felülünk az érzelmi hullámvasútra, és hősünkkel együtt fejest ugrunk egy különös kalandokkal…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!