Program


Gyenyisz Macujev zongoraestje / CZIFFRA 100

Gyenyisz Macujev zongoraestje / CZIFFRA 100

Haydn: Esz-dúr szonáta, Hob. XVI:52 — Schumann: Szimfonikus etűdök, op. 13 — Chopin: f-moll ballada, op. 52 — Schubert: Esz-dúr impromptu, op. 90, No. 2 — Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, No. 3 — Liszt: h-moll szonáta

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 4. csütörtök, 19:30

Gyenyisz Macujev zongoraestje

Két nevezetes, rendkívüli igényű mű: Schumann zongoraciklusa, a Szimfonikus etűdök és Liszt filozofikus h-moll szonátája. Bevezetőül egy Haydn-szonáta, Schumann és Liszt között pedig egy Chopin-ballada és két Schubert-impromptu. Különleges műsor, mely hatalmas terhet ró az előadóra, de a közönségtől is sokat követel - utóbbinak ugyanis szintén „meg kell dolgoznia” az élményért. De hát ez így természetes, ha az alkalom a Cziffra Fesztivál, az előadó pedig korunk egyik legigényesebb zongoraművésze, Gyenyisz Macujev, aki mindig a lehető legmagasabbra helyezi a mércét.

Évtizedekkel ezelőtt a zongora gladiátoraként ismertük meg az irkutszki születésű fiatalembert. Kivételes állóképessége, rendkívüli virtuozitása alkalmassá tette arra, hogy egy estén szólaltassa meg Csajkovszkij, Rachmaninov vagy épp Liszt több versenyművét - olyan darabokat, melyekből egyet is elég eljátszani egy koncerten. Majd teltek az évek, s egyre többet tudtunk meg róla. Kiderült, milyen színgazdagon játszik, milyen költői, mennyire érzékeny a karakterek sokfélesége iránt, milyen remek a humora. Rájöttünk, hogy Macujev nemcsak rendkívüli virtuóz, akit Vladimir Horowitzhoz hasonlítanak, hanem érzékeny, sokoldalú művész, aki a mély mondanivalójú zenék iránt is fogékony. Ezen az estén két ilyet is hallhatunk tőle, hiszen Schumann Szimfonikus etűdök című sorozata nagyszabású építmény: egy téma és tizenkét különlegesen nehéz, etűdkarakterű variáció, mely a zongorából zenekari hanghatásokat csal elő. Liszt h-moll szonátája fausti komplexitású mű, a maga egytételes, de több részre tagolódó formájával és mindent egy témából kibontó komponálásmódjával. Macujev, az egykori bajnok ma elmélyült gondolkodóként lép közönsége elé.

Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév keretében, Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Müpa, Cziffra Fesztivál

Kövessen minket!


További ajánlataink


Oidipusz Szép

Radnóti Miklós Színház

Szophoklész drámájából Robert Icke készített egy izgalmas, friss, modern átiratot. A jól ismert ókori történet ezúttal napjainkban, egy választás éjszakáján…

Isteni végjáték / David Javerbaum / a Kultúrbrigád előadása Szép

Átrium

A Teremtő Alföldi Róbert bőrébe bújva meglátogat minket, hogy angyalaival karöltve bemutassa legújabb projektjét, a modern kor igényeire átszabott Tízparancsolatot!

Egy családi utazás nagy meglepetésekkel szolgálhat. Tomas, az üzletember egy síparadicsomba viszi szeretteit a téli vakációra. Váratlanul azonban lezúdul egy…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!