Program


Wagner: Rienzi / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Wagner: Rienzi / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Koncertszerű előadás

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. június 22. szerda, 18:00

Wagner: Rienzi / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Egy nagy alkotó fejlődésének történetét kutatva mindig izgalmas megismerkedni azokkal a művekkel, amelyek a kiforrott stílus kialakulása előtti időszakot képviselik. Wagner életművében ilyen a Rienzi, amely már érettebb a korai zsengéknél, de még nem a „Bayreuthi tíz” elitcsapatának tagja. Különleges opus, mert még egy korábbi idióma - a francia nagyopera - keretei között szólal meg, de már megsejteti a későbbi Wagnert. A Müpa a Wagner-napokon nem először mutatja be koncertszerűen az életmű e különleges kincsét.

A huszonnégy éves Wagner 1837-ben olvasta az angol író, Edward George Bulwer-Lytton (1803-1873) Rienzi, az utolsó római néptribun című regényét, melynek hatására egy opera tervei körvonalazódtak képzeletében. A librettót 1838-ban írta meg, a komponálás munkája rigai karmesterségének idejére esett. A művet a párizsi Operának kívánta felajánlani, ezzel magyarázható, hogy az ötfelvonásos Rienzi mindenben követi a francia nagyopera szabályait. Párizs azonban Meyerbeer pártfogása ellenére sem mutatott érdeklődést a mű iránt, így az opera végül 1842-ben, Drezdában került közönség elé - és sikert aratott. A 14. századi Rómában játszódó, történelmi tárgyú dalmű zenéje gazdag az ihletetten megírt, költői részletekben. A Budapesti Wagner-napok koncertszerű előadásában Irenét az amerikai szoprán, a német és lengyel felmenőkkel rendelkező Sara Jakubiak formálja meg, Steffano Colonnát pedig az osztrák basszista, Günther Groissböck, aki az elmúlt években elsősorban Verdi, Wagner és Richard Strauss operáiban varázsolta el közönségét, a Metropolitanben nyújtott egyik legutóbbi alakításáról (Ochs báró, Rózsalovag) a New York Times kritikusa is szuperlatívuszokban beszélt. Adrianóként jelentős külföldi sikereket arató honfitársunk, Láng Dorottya lép közönség elé, az előadás karmestere pedig a kiváló német opera- és koncertdirigens, Marc Albrecht.

Vezényel: Marc Albrecht

Szereplők:
Rienzi................................ 
Irene.................................. Sara Jakubiak
Steffano Colonna.............. Günther Groissböck
Adriano............................. Láng Dorottya

Közreműködők:
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Kövessen minket!


További ajánlataink


Madame Tussauds Budapest

Madame Tussauds, Palazzo Dorottya

A világ legújabb Madame Tussauds Budapest produkciójában 52 magyar és nemzetközi élethű viaszfigurával, lélegzetelállító installációkkal, rengeteg élménnyel, hang- és fényjátékkal,…

Spiró György: Szappanopera

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Szentendrei Teátrum, 6SZÍN

Ki a zsidó? Mi az, hogy zsidó? Budapesten, egy Holokauszt-kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A darab olyan tabukat tör…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!