Program


Utolsó előtti vacsora / Juhász Kata Társulat vacsora performansz újcirkusz előadása
3

Utolsó előtti vacsora / Juhász Kata Társulat vacsora performansz újcirkusz előadása

Lukulluszi lakásszínház: gasztronómia és előadóművészet a nappaliban

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 29. csütörtök, 19:00

Utolsó előtti vacsora
Juhász Kata Társulat vacsora performansz újcirkusz előadása

Az Utolsó előtti vacsora eltér a színházfogyasztásnak attól a hagyományától, ahol a közönség tagjai külön-külön költik el aznapi szellemi táplálékukat, majd idegenként távoznak. Ebben a tekintetben közelebb áll a performanszhoz, mivel az itt-és-most-ban gyökerezik, és a közös élmények megélésére kíván rávilágítani nem csak színházi eszközökkel.

Az Utolsó előtti vacsora egy olyan világot teremt, aminek még nincs megpecsételve a sorsa. A cirkusz műfajához közelít a tekintetben is, hogy a szabadság képzetét kelti: túlmerészkedik a célszerűségen. A képzelet burjánzásában gyökerezik, mint a lakoma, amelyet együtt fogyasztanak el az alkotók és a nézők.

Az est menüjét, Kereszty Gábor (Két Szerecsen, Fleischer Restobar, Bartók-reggel.délben.este. GoodBar) álmodta meg és készíti el. A gasztronómia, és a tánc önálló kifejezési mód, amelyek ezúttal találkoznak, hogy közös élményt nyújtsanak az est vendégeinek. Mindkettő világnyelv, amit a világ bármely pontján értenek, „beszélnek”. A menüsor összeállítása által a gasztro-kultúra kiterjesztése történik a kulináris ingereken túl az előadást meghatározó szimbólumok irányába, amelyek kulcsszerepet játszanak a kortárs cirkuszi és táncelemekkel tűzdelt produkció létrehozásában. Sosem látott, koreografált, egyedi szertartás épül a vacsora elfogyasztása köré.
A hétköznapokban kiaknázatlan, szürreális lehetőségek öltenek testet: színházi előadás születik többnyire nonverbális eszközök használatával. Mindeközben teret kapnak a vendégek megnyilvánulásai, akik akár verbálisan, akár saját mozdulataikkal reflektálnak az előadásra, megmutatva így az alkalmi asztalközösségüknek személyiségük egyes aspektusait.
A performansz lényege az, ahogyan az ételsor terítékre és elfogyasztásra kerül, ahogyan az est vendégei kapcsolatba kerülnek egymással, ahogyan a nézők az est szerves részévé válnak, és mindaz, amit az előadás után élményként magukkal visznek.

Az előadás asztalokhoz ültetett vacsora formájában zajlik. A performansz végén mindenkit maradásra, élmény feldolgozásra, beszélgetésre bátorít a produkció.

Előadók: Déri András, Engelmann András, Hován Marcell, Juhász Kata, Kudlák Eszti, Markó Fruzsina

Koncepció: Lóky Tamás
Koreográfia: Juhász Kata
Gasztronómia: Kereszty Gábor

Bemutató: 2024. február 28. - 19:00
További előadás: 2024. február 29. - 19:00
Helyszín: Soul Stage - Budapest, Erzsébet krt. 58. II. em. 11.

Támogatók: NKA Színházi Kollégium, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, KIM

Menü

WELCOME: Kovászolt kenyér, marinált lazac, borecetben marinált hagymakarikák, bor – Utalás az Utolsó Vacsorára: KRISZTUS TESTE ÉS VÉRE (hal, kenyér, bor hármasa) – a kenyér ropogóssága, a lazac szinte krémes textúrája, ahogy mintegy úszik a marinált, olajos lében, a savanyított hagymaszeletek roppanósságával a tökéketes harmóniát jelenti. Mindezeknek kiegészítése és egyben
feloldása a vörösbor, ami eltérően a halakhoz kínált fehérboroktól, itt Krisztus véreként, a testes ízvilágot jeleníti meg.

ELSŐ FOGÁS: Száznapos tojás, chilis, mézes limeszósszal, újhagymával TOJÁS, a mindenség kiindulópontja, a teremtésmítoszok alapja – az elsőre furcsa kinézetű fekete, leginkább főtt tojásra hasonlító, de zselés állagú fehérje, és a nagyon kellemes, krémes sárgája (szintén fekete) mindezek ellenére nem tolakodó ízű, nem túl markáns zamatú étel. A chilis, de nem erős mézes limeszósz harmonikus, pikáns kiegészítője ennek a fogásnak, ahol az újhagyma roppanós zöldje a lágy tojás állagot és a szósz selymességét teszi karakteresebb közös textúrává.

MÁSODIK FOGÁS: Vietnámi rizstészta saláta – TÉSZTA, avagy a hosszú élet titka – a saláta, mint egy közös, nagy olvasztótégelye mindazoknak az alapanyagoknak, amelyek külön-külön is varázslatosak, de mégis az összhatás tökéletességét együtt prezentálják, mint az életet magát, a hosszú élet jelképeként. A rizstészta natúrsága, a roppanós, csíkokra vágott zöldségek finom egyszerűsége, az üdítően friss koriander és bazsalikomlevelek a szánkban felrobbanó aromája, a frissítő gyömbér különlegessége, a pikáns chili paprika karikák egysége, a szója- hal- és osztrigaszósz, valamint szezámolaj fűszerekként történő visszafogott használata, végül a pirított földimogyoró darabok mind-mind a tökéletes összhatást szolgálják.

HARAMDIK FOGÁS: Füstölt, sült padlizsán, gyömbéres labneh ágyon, gránátalma gyöngyökkel és citromhéjjal – PADLIZSÁN és GRÁNÁTALMA, azaz a SZERELEM és az ÉRZÉKISÉG jelképe – a langyos sült padlizsán rostos, gyengéden ízes állaga, ahogy megpihen a hideg labneh-n, vagyis a levantei konyha egyik jellegzetes joghurt alapú krémsajtján, együtt adják ki azt a puha, krémes összhatást, amit a gránátalma savanykás, sötétvörös roppanós gyöngyei ellensúlyoznak. A vörös, a fehér, a vér, a test, a padlizsán és a gránátalma, vagyis az érzékiség és a szerelem megjelenítése ez a fogás.

NEGYEDIK FOGÁS: Beluga lencse, mangalicasonka, sült, karamellizált hokkaido tök - LENCSE, PÉNZ és SZERENCSE hármasa – a kisszemű fekete beluga lencse, mint apró kaviárszemek, az enyhén diós aromájukkal teszik különlegessé a negyedik fogást. De mindezt tovább tudjuk fokozni! A mangalicasonka nemes egyszerűsége és füstölt aromája csodásan passzol a lencse feketén ragyogó
krémességéhez és a sült sütőtök édesre karamellizálódott zamatához. Mindez megmutatva a lencse, a pénz és a szerencse nyerő hármasát.

ÖTÖDIK FOGÁS: Almás, fahéjas morzsa süti – ALMA, vagyis a TUDÁS/BŰN/BŰNBEESÉS és a MORZSA, mint a feltámadás jelképei – egy almás pite töltelékének puha krémessége, az apró zöldalma kockák harsogó állaga, az édes morzsatészta ropogóssága és a karamell édes folyama koronázza meg az Utolsó előtti vacsora menüsorát. Bűnbeesünk. Ne tiltakozzunk. Nem érdemes.

(A fenti egy tervezett menüsor. A változtatás jogát fenntartjuk!)

Ajánlatunk


musical Az előadást angol felirattal játsszuk.

Az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek 2024. július 27-én Gárdonyban, a Surfcampingben lép fel!

Kövess minket!


További ajánlataink


BRÓDY JÁNOS koncert dalról dalra Szép

Erkel Színház

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző előadóművész gondosan eltervezett zenetörténelmi tárlatvezetésre készül egy kétrészes nagykoncerten az Erkel Színházban, 2024. október 23-án.

The Bootleg BEATLES

Erkel Színház

A New York-i Broadway-ról Londonba és most Budapestre érkezik a legjobbnak tartott Beatles-show immár két felejthetetlen koncertre!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!