Program


The Importance of Being Oscar

The Importance of Being Oscar

Szirtes Balázs előadásában, angol nyelven
(An Evening with Oscar Wilde)
Az előadás hossza: 100 perc, egy szünettel
„A zsenimet az életembe oltottam, a műveimbe csak a tehetségem jutott. Az életem a főművem!” (O.W.)
Egy este Oscar Wilde társaságában! Az angol nyelvű előadásban, először kerül Magyarországon színre az ír író-rendező-színész-színházalapító Micheál macLíammóir, Oscar Wilde zsenijéhez méltón megírt…  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 15. szerda, 19:00

 

Micheál MacLiammóir

The Importance of Being Oscar

 

Micheál MacLiammóir ír színész kétrészes monodrámája, mely Oscar Wilde különböző életeseményein, egyes írásain, valamint – a második részben – a De Profundis című, a readingi fegyházban írt megrendítő levélen alapul. A cím szellemes szójátéka a magyarul Bunburyként (eredetileg: Importance of Being Earnest) ismert darab címére utal („Fontos, hogy valakit Oscarnak hívjanak), mely szellemes hivatkozáson túl azt is jelzi, darabjában az író az életeseményeken túl elsősorban a jellegzetes wilde-i személyiséget, a műveiben szereplő önportrékat, mindenekelőtt pedig egy stílust (egy alkotói és egy életstílust) igyekszik megjeleníteni.

Micheál MacLiammóir a huszadik századi brit és ír színház és film jelentős (bár nálunk sajnos alig ismert) alakja volt, londoni születésű ír, aki színházi munkásságán túl komoly írói életművet is magáénak mondhat, számos, díjjal elismert könyvet és darabot írt. Oscar Wilde-ról szóló darabját Dublinban, majd a Broadway-n is játszották, s játsszák azóta is sikerrel az angolszász színpadokon, legutóbbi felújítása a londoni West Enden volt, 1998-ban.

A darab, amellett, hogy igazi rátermettséggel és írói bravúrral idézi fel Wilde személyiségét, utánozhatatlan írás- és életművészetét, egy olyan felfedezésre váró alkotói sorsot és életmodellt ábrázol, amely különcségeiben és emberi drámájában egyszerre szórakoztató és megrendítő. Wilde – valaha magyar színpadokon is sokat játszott életműve – az utóbbi években kissé háttérbe szorult nálunk, a számos darabra ügyesen reflektáló alkotás ezt a hiányt is pótolhatja, az ír szerző igen sajátos, a drámatörténetben egyedülálló alakjára irányíthatja a figyelmet. Egy monodráma esetében igen fontos a megfelelő személyiségű színész megtalálása: Szirtes Balázs kiválóan érti és műveli azt a fajta eleganciát és stílusérzékeny játékot, mely valóban „wilde-i könnyedséggel” képes váltogatni műfajokat, egyszerre több réteget megmutatni, s elhitető erővel megjeleníteni a látszólagos könnyedség mögött rejtőző mély emberi drámát. Alkotó személyisége tökéletesen alkalmas Oscar Wilde – és egy különösen izgalmas darab – hiteles megformálására.

Jelen előadásunk értékét növelheti, hogy a darab először jelenik meg magyar színpadon, szándékunk szerint mindenképpen új színt, valóban színházi újdonságot kínálva az évad nézőinek, és mint angol nyelvű előadás is hiánypótló az aktuális budapesti színházi kínálatban.

 

Ajánlatunk


Evita egy fogalom. Evita a nő - kultikus imádat és totális elutasítás között. Evita a megértett és eltaszított. Evita az imádott és az üldözött. Evita az ember.

Lélekhívogató – a szivárvány meséje Animációs-élőzenés-bábos játék TÁRNOK MARICÁVAL

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Kövess minket!


További ajánlataink


Egy, kettő, három Szép

Átrium

Norrison bankigazgatónak egy óra áll a rendelkezésére, hogy csodát tegyen. Pártfogoltja választottjából kell decens üzletembert varázsolnia, felépítve egy új világot.

Még egy kört mindenkinek

Belvárosi Színház

A hatalmas sikerű dán filmből készült életigenlő színdarab beleérzéssel és humorral szembesít azzal, mivel jár, ha megpróbáljuk elengedni a kontrollt.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!