Program


Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Liszt Ferenc Les Préludes (Az előjátékok) c. szimfonikus költeménye és Rachmaninov II. zongoraversenye nemcsak a koncerttermekben hallható gyakran, de a bennük lévő csodás dallamok játékfilmek kísérő zenéjeként is.

 more

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Sunday, March 03 2024 5:00PM

Schubert: Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller: Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres Téli utazás című dalciklusát is komponálta. A Pásztor a sziklán a hegyi élet szépségéről és magányáról szól. Az énekhang mellett visszhangként felcsendülő szóló klarinétot hallunk Schubert utolsó művében.

A Rajna parti szikla ihlette Heine versét. A költemény valójában ballada. Egy furcsa, szomorú hangulat mélyéről idézi fel a költő a Loreley-legendát. Loreley tündér a Rajna egy kiemelkedő szikláján ül, gyönyörű haját fésüli, énekével elbűvöli a hajósokat, mint egykor a szirének a görögöket. Azok elvesztik fejüket, a folyó veszélyes örvényei elsodorják őket. A régi rege Lisztet dal írására inspirálta.

A XX. század elején Rachmaninov orosz pianista világszerte feltűnést keltett tüzesen romantikus, fantáziagazdag, rendkívüli felkészültségű zongorajátékával, majd azzal, hogy – Tanyejev és Arenszkij tanítványa – nemcsak zseniális előadó, hanem egyéni hangú komponista is. Szimfonikus művei közül gyorsan a legnépszerűbb lett az 1901-ben keletkezett II., c-moll zongoraverseny, amely nemcsak az orosz népzenét, de az orosz lelkiséget is visszatükrözi. Ez a zongoraverseny megalapozta Rachmaninov világhírét.

Patak Zita énekművész repertoárja igen széles. Rendszeresen énekel Vashegyi György együtteseivel, itt főleg régi zenét ad elő, tagja a Rádió Énekkarnak, szólistaként pedig több ősbemutató fűződik nevéhez. Sokoldalú művész, szólistaként lépett fel többek között New Yorkban, Edinburghban, Berlinben, neves karmesterekkel és zenekarokkal dolgozott együtt (Kocsis Zoltán – Nemzeti Filharmonikusok, Fischer Iván – Budapesti Fesztiválzenekar, Medveczky Ádám – Szent István Filharmonikusok, Dénes István – Magyar Állami Operaház Zenekara).

Lajkó István zongoraművész középfokú zenei tanulmányait Belák Erzsébet növendékeként a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, majd 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán: tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol 2014-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. 2017-ben kitüntetéses koncertdiplomát szerzett a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint a kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola főtárgy tanára.

Ménesi Gergely karmester 1983–1986 között a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Hosszú időn keresztül volt vezető karmestere a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekarának. A IX. Ferencsik János Nemzetközi Karmesterverseny 2. helyezettje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető tanszék vezényléstechnika főtárgy tanára, és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere, egyetemi docens, valamint a Szent István Filharmonikusok és a Győri Egyetemi Zenekar karmestere. 1998-tól a Kassai Filharmonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. Vendégszerepelt Svájcban, Svédországban, Németországban, Szlovákiában és Erdélyben.

MŰSOR:

Franz Schubert: Nyitány olasz stílusban D.591
Franz Schubert: Der Hirt auf dem Felsen D.965
(Carl Reinecke hangszerelése)
Liszt Ferenc: Die Lorelei
Liszt Ferenc: Les préludes - szimfonikus költemény 
Szergej Rachmaninov: II. zongoraverseny, c-moll, op. 18.
(I. Moderato; II. Adagio sostenuto; III. Allegro scherzando)

Közreműködik:

Patak Zita (ének)
Lajkó István (zongora)
Vezényel: Ménesi Gergely

Our offer


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Tartson velünk egy igazi házibuliba! Idézzük meg együtt a Szent István parkot, az Ipoly mozit, a Dagály Fürdőt – szűkebb hazánk, a budapesti XIII. kerület nevezetes pontjait; és a Ki mit tud?-ok korszakát, amikor is egy kezdő, fiatal zenekar még pálmafákat tudott a Váci út macskaköveire varázsolni.

3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: kesztyűsbáb, pálcás báb

Follow us!


Suggestions


20°C felett 20% kedvezmény

József Attila Színház

Tombol a tavasz, vár rád a #JASZ! Fiatal társulatunk tehetséges sztárjainak minden előadását 20% bulikedvezménnyel nézheted meg évadzárás előtt!

ROSSINI / BRAHMS / DVORÁK

MÁV Szimfonikus Zenekar, Olasz Intézet

A sevillai borbély nyitányával, Brahms Kettős hegedűversenyével csellóra írva, illetve Dvořák „Új világ” szimfóniájával készül a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.