Program


RS9 OFF: Mátka

RS9 OFF: Mátka

HEROLD ESZTER: MÁTKA

MÁTKA /EN: MATKA/

Mátka – a férfi kedvese, magyarul. Ékezet nélkül ugyanez a szó szláv nyelvekben édesanyát jelent.

A gyerektelenség motoz bennem. Elkészültem és felkészültem, a testem, a szenzorok, az ölelés, ringatás önkéntelen mozdulatai jeleznek, mégsem történik semmi, nem érkezik belém, nem hozza férfi el. fegyelmezetten, békével figyelem azt, ami zajlik: a fiziológiai és pszichés várakozást, a lassú testi és lelki eróziót, amit ez a hosszú ádvent okoz.

A 10 perces szóló tanulmány egy egész éven át zajló összművészeti projekt része. A 2013 tavaszán megszületett alkotói elképzelés mentén két fotósorozat készült már e hiány-témakörben. Magyar kortárs költőkkel és képzőművészekkel tervezek együtt dolgozni tovább, akik reflektálnak a témára, a már elkészült fotókra és tánctanulmányra, továbbgondolják és fűzik azt, hogy a projekt zárásaképpen kilenc tánc ikon készülhessen el majd – közülük egy a MÁTKA, s egy újabb gondolat a HAJLÉK – szintetizálva az addigi kutatómunka és közös gondolkodás mentén gyűjtött verbális és vizuális nyersanyagot.

Herold Eszter:

herold eszter vagyok. komoly figyelemmel a táncolást 12 éve követem. gyerekkoromban is volt ez-az, de azok közé tartozom, akik a valódi eszmélés idejétől fogalmazták meg magukban, immár szinte felnőtt fejjel elhivatottságukat. a testem így híján van a 4-5 évesen játszi könnyedséggel birtokba vett akrobatikának, ritmikus sportgimnasztikának és fűzfa ringású s hajlékonyságú balett tudásnak. a küzdelem a plasztikus, íves, parttalan mozdulatokért így nagyobb volt és tétesebb, mint sok más táncosnál. tudásomat több mozgásrendszer hosszabb-rövidebb ideig tartó tanulmányozásából gyúrtam össze. bázisomat a kontakt technika adta szabadság és érintő, súlyt adó-fogadó kommunikációja adja, melyet kiegészítik a limón, graham, horton és release technikák testérzetei, a mozdulatművészet plasztikussága és harmóniatana, a butoh figyelme és átlényegüléseinek alázata, a néptánc, a flamenco ritmusképletei és számolatlan kalandozások még a mime, pantomim, színészmesterség világában.

magyarországon élek. tanítok és táncolok. a legelszántabb tanítványokból közvetíteni képes és akaró társulatot szervezek. bízom benne, hogy oktató munkám időt és teret hagy lélegezni, figyelni és leképezni, alkotó munkámat s munkánkat folytatni és kiteljesíteni. az átadott tudás is így válhat hitelessé és igazán felszabadítóvá.

Az előadás hossza: 15 perc

Ajánló


Matt Bianco Koncert

Óbudai Nyár - Zichy Kastély

A Matt Bianco a 80-években robbant be, ötvözve a jazz és a latin…

Zsidó Kulturális Fesztivál

Dohány Utcai Zsinagóga

Idén szeptember 3. és 14. között újra színes programokkal várnak minden kedves érdeklődőt…

Vígjáték két részben, a Thália Színház saját előadása.

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ