Program


Magyarok a nagyvilágban

Magyarok a nagyvilágban

A Duna Szimfonikus Zenekar koncertje két világszerte ismert szólista: Kovács Anikó (hegedű) és Makkos Noémi (trombita) közreműködésével.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. október 7. szerda, 19:00

Makkos Noémi 8 évesen kezdett trombitálni, Lebanov József növendékeként. Zenei tanulmányait a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, tanára Király Tibor volt. 2010-ben felvételt nyert a salzburgi Universität Mozarteum zeneművészeti egyetemre. Itt 2014-ig Prof. Hans Gansch növendéke volt. 2014-től Karlsruhe-ban tanul Prof. Reinhold Friedrichnél. Noémi 2009-ben az Országos Trombitaverseny első díjat kapott, sok más hazai és nemzetközi versenynek is helyezettje. Több szimfonikus zenekarban, köztük a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarában, az Európai Unió ifjúsági Zenekarában és a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarban is játszott. Tagja volt a Berlini Filharmonikusok Karajan-akadémiájának, ahol Tarkövi Gábor szólótrombitásnál tanult. Itt aktívan közreműködött a neves zenekar munkájában, rendszeresen játszott koncerteken. Jelenleg Essenben él, ahol a helyi filharmonikus zenekar tagja. 

Kovács Anikó hegedűtanulmányait Lányi Margit Tanárnőnél kezdte,majd felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészitő Tagozatára Szenthelyi Miklós hegedűművész osztályába.18 évesen részt vett a Greensboroban/USA/ megrendezett Eastern Music Fesztiválon,ahol megnyerte a verseny első diját.1990-ben szerezte meg művészdiplomáját a Zeneakadémián,majd ösztöndijasként folytatta tanulmányait a Cleveland Institute of Music-ban Donald Weilerstein Amerikai hegedűművésznél.1991-ben másodkoncertmesterként részt vett az Aspen Music Fesztiválon,majd 1992-ben szerezte meg művészdiplomáját. A Magyar Virtuózok,a Katar Filharmónikusok és a Katar Zeneakadémia alapitótagja-emellett számos hazai zenekarral koncertezett szólistaként.2013-ban jelentette meg 3.-ik szóló cd-jét a Budapest Szimfónikusokkal,Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester vezénylésével.

Műsor:

Mozart: Kis éji zene, K.525 | Haydn: Esz-dúr trombitaverseny Hob. VIIe:1
Közreműködik: Makkos Noémi — trombita
Brahms: D-dúr hegedűverseny op. 77

Közreműködik: Kovács Anikó — hegedű

Vezényel: Medveczky Ádám (Kossuth-díjas Érdemes Művész)

A ma este felcsendülő Esz-dúr trombitaverseny Haydn utolsó versenyműve volt, 1796-ban komponálta a szerző. A mű a trombita, mint hangszer fejlődésében úttörő szerepet játszott, már nem a korabeli, csak a természetes felhangsor hangjaival bíró natúrtrombitára íródott, hanem az Aton Weidinger –bécsi udvari trombitás- által kifejlesztett úgynevezett billentyűs trombitára, a ma ismert trombita előfutárára. A hangszer leginkább a mai fafúvósokon alkalmazott billentyűkhöz hasonló rendszerrel volt ellátva, amely kibővítette a hangkészletet, lehetővé téve a kromatikus játékot. Haydn volt az egyik első zeneszerző, aki erre az új hangszerre versenyművet írt. Az első tételben a trombita váltakozva játszik fanfárszerű, és lírai dallamokat, bemutatva a hangszer változatosságát. A második tételben a trombita a fuvolák és hegedűk lágy dallamát viszi tovább, az utolsó tétel pedig egy frappáns rondó, amelyben a szólista megcsillogtathatja virtuozitását.

Brahms egyetlen hegedűversenyét/D-dúr op.77/Joachim Józsefnek,a 19.-ik század egyik legnagyobb hegedűművészének irta,aki a művet 1878-ben Lipcsében mutatta be.A 2.-ik szimfónia párdarabjaként is emlegetett hegedűverseny súlypontját a teljes mű terjedelmének felét kitevő szonátaformájú nyitótétel adja.Ezt követi a második tétel,mely a zeneirodalom egyik leggyönyörűbb oboaszólójával indul, majd a harmadik tétel magyaros szinezetű rondó fináléjával zárul a hegedűverseny.Több kadencia is készült a műhöz /pl Kreisler/, de máig legnépszerűbb a Joachim féle eredeti verzió.

 

 

 

 

Ajánlatunk


AZAHRIAH TRIPLÁZIK A PUSKÁSBAN!

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Roman Polanski hasonló című filmjéből készítette nagy sikerű színpadi rendezését, melyet nemzetközi alkotógárdával állított színre a PS Produkció. Eddig több millió nézőt vonzott szerte a világon a kultikussá vált vámpírparódia. Budapesten, 17 év után tovább folytatódik a különleges, fanyar humorú, látványos, szórakoztató, varázslatos musical sikertörténete.

Kövess minket!


További ajánlataink


Fischer Ádám 75 Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fischer Ádám több mint fél évszázada kezdődött karmesteri pályája sokféle szálon kapcsolódik hazájához: a Rádiózenekar, az Operaház, a Müpa, az…

Székely Csaba: Semmit se bánok

Pinceszínház

Bizonyos vidékek, valahogy mindig kitermelik a diktatúrákat, amelyek pedig mindig kitermelik ezt a három típust: a bántalmazót, a helyezkedőt és…

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!