Program


Kiscelli Múzeum - #kiscellinap

Kiscelli Múzeum - #kiscellinap

Családi programok, workshopok, tárlatvezetések az időszaki kiállításban extra felvezetéssel, épületvezetés és zseblámpás kriptatúra, parkkiállítás a szabadban és zöld ételek.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 4. szombat, 10:00

A hagyománnyá váló nyárbúcsúztató eseményünkön a múzeum különleges tereibe nyerhetnek betekintést a látogatók. A Kiscelli Nap dátumát a kiscelli zarándoklat időpontjához időzítjük és idén bekapcsoljuk a múzeumunk színét is a programokba, így zölddé tesszük ezt napot, szellemiségében és színében is. 

POP-UP KIÁLLÍTÁS

Kalapos Budapest - Milyen fejfedőket visel Budapest? A Kiscelli Múzeum textil és fotógyűjjteményének közös minikiállítása a fővárosi kalapdivatról. 

PROGRAMOK

Csatornatekó készítés - a Kloáka, kanális, klozet című kiállításhoz kapcsolódóan. Készíts magadra csőhálózatot vagy egyszerűen nyalj magadra egy Budapest csatornafedőt.

Kalaphajtogató- és díszítő workshop a Kalapos Budapest című kiállítás kísérőprogramja

Kloáka kórus - Mozart - "Leck mich im Arsch" vagyis Nyald ki a s***em című kórusművének előadása. A mű a Kloáka kanális klozet című kiállítás vezetései előtt 15:00/17:00/19:00/21:00 órakor csendül fel.

TÁRLATVETEZÉSEK

12:00/14:00/18:00/20:00 Épületséta és zseblámpás kriptatúra - A Zichyektől Schmidt Miksáig.

regisztráció: https://forms.gle/cmX8rinj2jsx6k4E6

13:00/15:00 Parkséta - Angolpark a szőlődombon, emlékek a Kiscelli Parkban.

regisztráció: https://forms.gle/up1pEzwoLpL19tRm9

15:00/17:00/19:00/21:00 Vezetés a Kloáka, kanális, klozet – Budapest csatornázásának kultúrtörténete c. kiállításban

regisztráció: https://forms.gle/pFauNCPBGjCdiGpT7

14:00/16:00 Vetítés és beszélgetés a Kalapos Budapest c. minikiállításban

regisztráció: https://forms.gle/uzhoUrwJvJRRL5QL9

16:00/19:00 ZéróPlusz TáncMűvek Éntérképek c. koreográfiái, újonnan készült táncfilmjének vetítése

regisztráció: https://forms.gle/2DjQqfctWKKyKpr56

BÜFÉ:

Kiscellisek zöld eledele - Zöld kencék és zöldségek Vida Katától a Babramegy blog szerzőjétől

KIÁLLÍTÁSAINK

Időszaki kiállítások

Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások - Budapest csatornázásának kultúrtörténete 

Budapestnek szennyes története is van: az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. Pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történetünk olyan részleteket tartalmaz időszaki kiállításunkban, mint a csatornázás fejlődése, az illemhely-használat módjai és a hozzájuk fűződő mentalitás története.

Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás 

Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be a madárodúkra helyezett minitárlat.

 

Állandó kiállítások

A főváros régisége - Közterek és magánterek 

A céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és az 1873-as városegyesítés közötti korszakról szólnak, miközben a kiállítás a Fővárosi Múzeum saját történetét, századfordulón berendezett egykori tárlatát is felidézi.

Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakában, az 1873-as városegyesítéstől az 1940-es évekig követi végig a kiállítás a köz- és magánterek átalakulásának ívét. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, beavatva a látogatót a korabeli főváros életének hangulatvilágába.

Kiscelli Nyomda

A kiállítás a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be. A nyomdaipar ebben az időszakban komoly átalakuláson ment keresztül az első műhelyek megjelenésétől a nagy nyomdaipari vállalatok létrejöttéig. A változásokról olyan egyedülálló darabok tanúskodnak, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réznyomólap vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert.

A pesti Arany Oroszlán Patika

A gyógyszertár cseresznyefa borítású berendezése a stílusjegyek alapján az 1830-as évek elején készült. A bútor később több javításon, apróbb átalakításon esett át, míg a tárgyegyüttes életébe a legkomolyabb beavatkozás 1939 nyarán történt: ekkor az eredetileg cseresznyefa borítású pultokat linóleummal fedték el, továbbá a hasábos lábakat linóleumborítású, egybefüggő lábazatra cserélték. A korábbi döntött írópultos számolóasztalból és az eredeti nagy pultból L- alakú pultot alakítottak ki. A gyógyszertár bútorzatának és edényeinek államosítását követően az egykori officina berendezését a Kiscelli Múzeum egyik földszinti termébe szállították. A bútorzatot itt az új helyszínhez igazítva állították fel.

 

Barokk szoborcsarnok + Válogatás a XX. századi képzőművészeti gyűjteményből / Fővárosi Képtár

A szoborcsarnokban a budavári Mátyás-templom előtt álló Szentháromság szoborcsoport 1712-ben felállított figurái, valamint a 19. századi pest-budai klasszicista épületeket díszítő szobrok és domborművek láthatók.

A kiállítás a nagybányai mesterektől és más, a XIX. század művészetét jelentősen befolyásoló alkotók műveitől 1916-ig követi nyomon a korszak legfontosabb tendenciáit és alkotóit. A bemutatott anyag többek között Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Csók István és Mednyánszky László műveiből válogat.

A belépés 14 év alatt ingyenes!

Ajánlatunk


Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását és a lagziját, Fadinard kénytelen beszerezni egy ugyanolyan kalapot, miközben menyasszonyt, apóst, násznépet kell percenként leszerelnie. Kortalan francia csúcsbohózat.

A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai húzódnak meg. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, ami tökéletesen működik.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Kövess minket!


További ajánlataink


Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

Pintér Béla és Társulata: Marshal Fifty-Six Szép

UP Újpesti Rendezvénytér

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!