Program


Janus Ales Luznar: Ictuscordis: Modulatio; Atelier 21220 - MU Színház: Fragile (munkacím)
2

Janus Ales Luznar: Ictuscordis: Modulatio; Atelier 21220 - MU Színház: Fragile (munkacím)

Janus Ales Luznar: Ictuscordis: Modulatio;

Atelier 21220 - MU Színház: Fragile (munkacím)

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. október 23. péntek, 20:00

időtartam: kb 30 perc
korosztály: 16+ 
Külföldiek számára is ajánlott.
magyarországi BEMUTATÓ

Januš Aleš Luznar: ICTUSCORDIS: Modulatio

Az ICTUSCORDIS: Modulatio egy audiovizuális performansz, melynek központi témája az emberi szív. Az előadás az emberi test fizikai és pszichológiai kapcsolódási pontjait tárja fel. Az alkotó-előadó ezek véletlenszerű és megcáfolhatatlan párhuzamait kutatja, amelyeken keresztül képesek vagyunk a kommunikálásra.

Az emberi szív ebben a sorozatban messze túlmutat a szívből jövő előadás metaforikus jelentésén: egy sokkal inkább aktuális, élő, fizikai, zenei és vizuális hangszer. Felülmúlja azt a különválasztást, amelyet az antropocén korban megtapasztalhatunk. A szerző a végső intimitásban keresi a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket a csupasz szívnek, önmagát pedig a végzetes igazság terébe helyezi, ahonnan lehetetlen a szökés.

Az ICTUSCORDIS: Modulatioban Januš Aleš Luznar saját szívverésének intim loop-ciklusába invitálja közönségét. Saját készítésű, analóg előerősítő áramkört használ elektronikusan adaptált sztetoszkóppal, amelyet valós időben saját szívhangjávall manipulálva különböző modulok és effektek használatával egészít ki. Mindez a szív nyugalmi és izgalmi állapotára, valamint a szívverés intenzitásának változására reflektál.

Januš Aleš Luznar az előadás során szívhangból készít elektronikus zenét, ezzel egyidőben pedig absztrakt vizualizációba fordítja át. Ennek ereje és intenzitása pszichológiailag manipulált looppá alakul, amelyet a művész a performansz zenei részének dramaturgiája szerint alakít.

Az előadás nem használ előre rögzített hangokat, zenei mintákat.

Januš Aleš Luznar moduláció- performanszával a művészi és spirituális bensőség szent terébe hívja a közönséget, amelyben a látogató előtt feltárul a szívéből alkotott zenei és vizuális tartalom.

Az előadás intenzív élményt kínál, éppen ezért a nézők legyenek óvatosak közvetlen környezetükkel. 

Januš Aleš Luznar újmédia művész, művészi gyakorlatok kutatója, zeneszerző, producer és DJ, munkáiban újabban az emberi szívet, mint a benső, művészi kifejezés hangszerét vizsgálja.

szereposztás/stáb: 
Koncepció, hang, vizualizációk és produkció: Januš Aleš Luznar 
Vizualizációs konzulens: Den Baruca 
Technikai közreműködő: Gregor Krpič 
Pszichológus konzulens: Dr. Vid Vanja Vodušek 
Koprodukciós vezető Alja Bulič 
Produkciós partnerek: Kud Center 21 / Hupa Brajdic 2018
Külön köszönet: PifCamp, ŠD Tabor, Shtrayfix events

Támogatók: Municipality of Ljubljana & JSKD, Studio Sokol 
Szponzor: Audio-Technica  Central Europe Ltd.

Az előadás vendégjátékát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

-----------------------------------------------------------------------------------------

időtartam: 45 perc
korosztály: 16+ 
Külföldiek számára is ajánlott.
BEMUTATÓ

Atelier 21220 – MU Színház: FRAGILE

Milyen lenne egy olyan világban, egy olyan közösségben élni, ahol tisztában vagyunk a valós érzéseinkkel és azokat fel is merjük vállalni? Ahol nem játszunk szerepeket és nincsenek játszmák. Ahol nem próbálunk megfelelni másoknak, hanem őszintén önmagunk vagyunk. Ahol az emberek hitelesek.

A Fragile (Törékeny) címet viselő alkotási folyamat fókuszpontjában az autentikusság kérdése áll. 

Cserepes Gyula, vajdasági származású színházi alkotó és előadóművész, az Atelier 21220 kreatív műhely alapítója és vezetője. A MU Színházzal közösen készülő szólóelőadásában önmagát igyekszik olyan helyzetbe hozni, ahol jelen időben reflektál saját érzéseire, érzeteire, ezáltal egyre inkább megszabadulva attól, hogy megjátssza magát. Ezzel a radikális őszinteséggel azt szeretné megmutatni a nézőknek, hogy milyen lehetne egy, az emberi lélek törékenységét nyíltan felvállaló kommunikáció.

Az alkotó célja egy olyan színházi helyzet létrehozása, ami képes túlmutatni önmaga létezésén. Ennek elérése érdekében kezdettől fogva egy interaktív, közösségi-színházi előadás létrehozása lebeg a szemei előtt, amivel a megszokott, megfigyelői helyzetből szeretné kibillenti a közönséget azért, hogy a személyes részvétel által ők maguk is megtapasztalhassák a feloldódást. A nézők ennek során ízelítőt kaphatnak arról, hogy hogyan kerülhetnek mélyebb kapcsolatba önmagukkal, az érzéseikkel és gondolataikkal. Az előadás ezzel tulajdonképpen a közönséget és a játékteret (színpadot) elválasztó absztrakt vonalat – a negyedik falat töri át.

AZ ALKOTÓRÓL
Cserepes Gyula vajdasági származású színházi alkotó és előadóművész. Közel tíz évet töltött külföldön, ahol különböző társulatokkal, rendezőkkel és koreográfusokkal dolgozott, mint előadó. Alkotóként 2012 óta aktív. Előadásait azóta játssza a MU Színházban, hogy 2016 végén visszaköltözött Magyarországra.

Táncos múltjából fakadóan eddigi munkái során elsősorban a fizikalitáson, a mozgáson keresztül közelített az allűröket és mesterkéltséget levetkőzni igyekvő színpadi létezés felé. Ezirányú törekvéseiben többek között Joseph Beuys és Marina Abramović munkáinak radikalizmusa és fegyelmezettsége volt rá nagy hatással. A 2016 januárjában bemutatott, többek között Lábán Rudolf-díjra is jelölt Selfy című, részvételi-színházi szólójában például közel 40 percet ugrált végig megállás nélkül, hogy a testi és mentális határait leküzdve érje el ezt a fajta hiteles színpadi jelenlétet. Ezt követő önálló munkáiban (egy duett és egy trió) tovább feszegette a fizikális teljesítőképesség határait, egyre inkább - az általa színpadi rituáléként jelölt - fizikai színházi kifejezésforma felé fordulva.

STÁB
Alkotó, előadó: Cserepes Gyula
Fény: Payer Ferenc
Stylist: Farkasdy Szilvia
Produkciós asszisztens: Kárpáti Lili Melánia
PR és sajtó: Nagy Enikő
Produkciós vezető: Erős Balázs

Producer: Atelier 21220
Koprodukciós partner: MU Színház 
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, OFF Alapítvány, Summa Artium            

Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal.  
Az előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Ajánlatunk


Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

A Pink Floyd egy 1964-ben alakult zenekarból formálódott. Miután a zenekar megszűnt, néhány tag – Bob Klose gitáros, Roger Waters basszusgitáros, Nick Mason dobos és a későbbi billentyűs Rick Wright – új zenekart alapított Tea Set néven. Röviddel megalakulásuk után csatlakozott hozzájuk Syd Barrett, aki a zenekar énekes-gitárosa lett.

„Az ok, ami miatt a Szerelmes Shakespeare-t az irodalommal foglalkozó kutatók és kritikusok is élvezetesnek találják, nem más, mint hogy a narratíva nagyon öntudatosan játszik el azokkal az életrajzi fantáziákkal, amelyek az idők során Shakespeare köré épültek.” (Adam Hooks)

Kövess minket!


További ajánlataink


De kié lesz a kutya?

Belvárosi Színház

Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

Djabe & Steve Hackett

MOM Kulturális Központ

A Djabe és Steve Hackett - a rocktörténet egyik legjelentősebb zenekarának, a Genesisnek meghatározó tagja - augusztus 8-án a MOMKultban…

Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!