Program


Itáliai utazás: A visszaadott lány

Itáliai utazás: A visszaadott lány

Egy kamaszlányt hat hónapos korában „eladták” egy jómódú városi rokonnak, akinek nem lehetett gyereke, most azonban visszaküldik, mint egy csomagot, mert az örökbefogadó hölgy beteg lett, a férje pedig nem akar tudni a lányról...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 9. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

ITÁLIAI UTAZÁS: A VISSZAADOTT LÁNY / L’Arminuta
olasz film, 110 perc, 2021
olasz nyelven, magyar felirattal

Egy kamaszlány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel érkezik meg egy abruzzói tanyára. Amikor kinyílik az ajtó, az egyik húga, Adriana áll előtte kócosan. Még sosem találkoztak. Így kezdődik ez a magával ragadó, szívbe markoló film, amely a hetvenes években játszódik, és egy tizenhárom éves lány történetét meséli el, aki egyik pillanatról a másikra elveszít mindent, ami addig körülvette. Hat hónapos korában „eladták” egy jómódú városi rokonnak, akinek nem lehetett gyereke, most azonban visszaküldik, mint egy csomagot, mert az örökbefogadó hölgy beteg lett, a férje pedig nem akar tudni a lányról. A „visszaadott lány” számára, ahogy a faluban nevezik, új élet kezdődik valódi szüleivel és öt testvérével, egy idegen és durva élet, amelyet nem igazán érintett a haladás.

A film Donatella Di Pietrantonio 2017-ben megjelent, huszonhárom nyelvre (köztük magyarra is) lefordított regénye alapján készült. Az írónő az Abruzzo tartománybeli Pennében él, gyerekfogorvosként dolgozik. A film munkálataiban forgatókönyvíróként vett részt. Giuseppe Bonitónak ez a harmadik önálló rendezése. Filmje gyerekszereplőit, köztük a főszereplőt is, mintegy háromezer abruzzói gyerek meghallgatásával választotta ki.

Rendező: Giuseppe Bonito
Szereplők: Aurora Barulli, Carlotta De Leonardis, Fabrizio Ferracane

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Ajánlatunk


Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája, amelynek az eredetét jelentő tévésorozat a BBC műsorán aratott világsikert, a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést.

Ennek a különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Kövess minket!


További ajánlataink


Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

Postmodern Jukebox: The ’10’ Tour Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A zongorista-hangszerelő Scott Bradlee 2011-ben indította útjára Postmodern Jukebox elnevezésű projektjét, amellyel tíz éve töretlen sikerrel turnéznak, és amely minden…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!