Program


G. F. HANDEL: SAMSON
4

G. F. HANDEL: SAMSON

G. F. Händel
SAMSON
HWV 57
Oratórium három részben

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. február 28. vasárnap, 19:30

Samson – Megyesi Zoltán
Dalila – Jónás Krisztina
Micah – Bakos Kornélia
Zsidó nő, Filiszteus nő – Ducza Nóra
Manoa – Tomáš Šelc
Harapha – Jekl László
Zsidó férfi, Filiszteus férfi – Korbász Viktor

ELTE Pro Musica Vegyeskar
karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna

Vass Lajos Kamarakórus
karigazgató: Somos Csaba

Savaria Barokk Zenekar
korhű hangszereken

vezényel:
Németh Pál

 

Händel ószövetségi tárgyú nagy oratóriumának főszereplője a zsidók és a filiszteusok közötti háború nagyerejű, magányos hőse. Sámson bukását felesége, a filiszteus származású Delila árulása okozta, aki álmában levágta férje haját, amiben ereje lakozott. A megvakított rab haja időközben újra kinőtt, és Sámson új erőre kapva szétfeszítette a templom oszlopait, a romok maguk alá temették vele együtt az ünneplő filiszteusokat is. A szöveget John Milton 1671-ben keletkezett „Samson agonistes” (A küzdő Sámson) c. költeménye alapján Newburgh Hamilton írta. Az oratórium bemutatója 1743. február 18-án volt Londonban (Theatre Royal, Coventgarden).

A barokk korban némiképp szokatlan módon Händel a címszereplő szólamát tenor énekesre bízta. Mellette két rendkívül igényes basszus (Manoa, Sámson apja és Harapha, filiszteus vezér), Delila, a férjét eláruló feleség (akinek bűnbocsánatot kérő jelenete az oratórium legszebb részei közé tartozik), valamint Micah, Sámson barátja a főbb szereplők. Egy-egy zsidó, illetve filiszteus nő és férfi teszi teljessé a szereplők listáját.

Händel angol nyelvű oratóriumaiban mindig meghatározó szerep jut mind dramaturgiailag, mind zenei szempontból a kórusnak. A Sámsonban kettős feladatot lát el az énekkar: különböző zenei esz-közökkel jelenítik meg a zsidókat és a filiszteusokat.

Mint más oratóriumainál, a Sámson esetében is a bemutatót követő időszakban Händel újra és újra átdolgozta művét. A fennmaradt dokumentumok tanúsága szerint a szerző 11-szer készített új változatot az oratóriumból, kihagyások, betoldások, transz-pozíciók, hangszerelési változtatások révén. Az életmű egészére jellemzően itt is találunk más művekből vett kölcsönzéseket, újrafeldolgozásokat (pl. a Mi palpita il cor c. kantáta, vagy a Saul Gyászindulója).

A vak költő nagyszabású költeménye és a később látását szintén elvesztő zeneszerző találkozása ez a megrendítő erejű oratórium. A kortársak feljegyezték, hogy a mű későbbi előadásai során a világtalan Händel mindig felfokozott nyugtalansággal hallgatta Sámson egyik legszemélyesebb áriáját: „Total eclipse!” (Teljes sötétség!).

A hangverseny a Händel oratóriumait bemutató sorozatba illeszkedik az előző évek koncertjeinek folytatásaként (Esther, La Resurrezione, Deborah, Saul).

Jegyek kaphatók az ismert jegyirodákban, a www.jegy.hu weboldalon és a helyszínen.

Jegyárak: 1.400, 2.100, 3.500, 4.900.-Ft

Ajánlatunk


Egy vagyonos üzletember hirdetést ad fel: néhai üzlettársa fiát keresi, szeretné tisztességesen, rengeteg pénzzel megjutalmazni. Billy bejelentkezik, mint jogos örökös, azonban rá kell jönnie, hogy személyazonosságát nehezebb bizonyítani, mint hitte. Mert egyre több „Billy” érkezik a hirdetésre…

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Kövess minket!


További ajánlataink


Nyitókoncert - NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

1958, nyara – Éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre,…

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!