Program


Fókuszban a koreográfusok – Deffend Irén

Fókuszban a koreográfusok – Deffend Irén

Az előadás a Hagyományok Háza szervezésében valósul meg.
Táncszakértő: Dóka Krisztina
Az előadás 90 perces, szünet nélkül.
 több...

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba.

A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket, és az arra adott aktuális válaszokat.

Az előadás a Hagyományok Háza szervezésében valósul meg.
Táncszakértő: Dóka Krisztina

DEFFEND IRÉN - POPOVICS MÁRK: PLETYKA

Pletyka: alaptalan híreket támaszt, és terjeszt.
Licslocsi beszéd, mely szájról szájra adva egyre bonyolultabbá lesz.
Hiábavaló szószaporítás.
(Magyar értelmező szótár: PLETYKA szó jelentése és értelmezése - Magyar nyelv (1862) szótár)

A pletyka az egyetlen dolog, ami biztosítja egy csoporton belül a kiegyenlített információáramlást, mert nem felülről jön. Egyre több ember adja tovább, közösségi hálókat tart egyben, és minden továbbmondásnál változik. A pletyka soha nem jó vagy rossz, hanem értékváltó jelenség, ami elsorvad, ha nem nyer megerősítést.
Olyan, mint a tűz – a kemencében jó, a ház tetején rossz.

Állítjuk, hogy minket ez egyáltalán nem érdekel, de a pupillánk kitágul, a szemünk felcsillan, még az arckifejezésünk is megváltozik egy jó szaftos hír hallatán. A pletyka egyetlen hatásos ellenszere: a hallgatás.

(A kísérő szöveget összeállította: Deffend Irén, Szvetelszky Zsuzsanna: A pletyka című könyve alapján /Kognitív Szeminárium sorozat, Gondolat Kiadói Kör, Budapest, 2002./)

Zeneszerzők: Tintér Gabriella - Kovács Antal Máté (Tint’íz Band)
Közreműködők: Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc), Tintér Gabriella (ének), Kovács Antal Máté (cajon, kanna, dob), Babcsán Bence (szaxofon)

Bemutató: 2017. május 26-28. XXIV. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál


DEFFEND IRÉN - POPOVICS MÁRK: TÁNC MEZŐBÁNDRÓL

„Hogy a Mezőségen is lehet erdőt növelni, hogy verőfényes oldalai pompás bort teremnek… hogy szorgalommal és munkássággal itt is jóllétet lehet előidézni: azt fényesen tanusitja éppen a Mezőségnek székelyek által lakott, Marosszékhez tartozó része“
(Írta Orbán Balázs, a Székelyföld leírása című könyvében, 1868-ban)

Székely-Mezőség a Marosi-Mezőségbe nyugatra benyúló dombvidék néprajzi tájmegjelölése. Mezőmadaras, Mezőpanit és Mezőbánd tánchagyományai ritkán kerülnek a táncházmozgalom, illetve az amatőr és hivatásos koreográfusok érdeklődésének középpontjába, holott számos kiváló gyűjtő rögzítette ezekben a falvakban az 1960-as évektől kezdve az akkor még élő zenei és tánckultúrát. Az együttes ezeket a gyűjtéseket vette alapul a szakmai műhelymunka megkezdésekor. Vavrinecz András mezőbándi zenekarról rögzített felvételei, valamint a töredékesen megmaradt, még elérhető táncemlékek alapján történt rekonstrukció a koreográfia.

Zenei összeállítás: Vavrinecz András - Deffend Irén
Közreműködők: Papp István Gázsa (hegedű), Vavrinecz András (hegedű), Árendás Péter (brácsa), Molnár Péter (brácsa), Szabó Dániel (brácsa), Csihar Fanni (énekes szólista), Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)

Támogató: NKA, Halmos Béla Program 2016.
Bemutató: XXVII. Zalai Kamaratánc Fesztivál 2016. Koreográfusi Nívódíj I. fokozata
(autentikus néptánc kategória)


A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 1948 óta működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták és fiatal értelmiségiek, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek az együtteshez. Szakmai munkájukban mindig nagy hangsúlyt kap a közvetlen, helyszínen történő ismeret- és tapasztalatszerzés. A próbatermi munka mellett táborok, gyűjtő utak alkalmával tanulják meg egy-egy vidék táncait. 2016-ban egymás után 4 alkalommal érdemelték ki a „KIVÁLÓ EGYÜTTES” minősítést a Martin György Néptáncszövetség által szervezett „Néptáncosok Országos Bemutató Színpada” elnevezésű szakmai fórum keretében.
Együttes- és művészeti vezető: Deffend Irén
Művészeti munkatársak: Popovics Márk és Gyurka Gergő

Kövess minket!


Ajánló


MAGNA CUM LAUDE - HÚSSZAL EZELŐTT ÉRKEZTEM

Papp László Budapest Sportaréna

Karrierjének két évtizedes jubileumát különlegesnek ígérkező téli mulatsággal ünnepli a Magna Cum Laude…

Demjén Ferenc Ünnepi koncert

Continental Aréna, Nyíregyháza

Demjén Ferenc és 8 tagú zenekara a Continental Arénában ünnepi koncerten adja elő…

Second Life avagy Kétéletem írta: Benedek Albert, Dömötör András, és a társulat

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok