Program


Évadnyitó: Bartók/Liszt/Suk/Bartók ( Christian Tetzlaff & Concerto Budapest )

Évadnyitó: Bartók/Liszt/Suk/Bartók ( Christian Tetzlaff & Concerto Budapest )

A Concerto Budapest szeptemberi évadnyitóin hagyományosan kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének, és ez idén sem lesz másként. „Levelezésünkben [...] két-három témát is megjelölt, amelyek rám vonatkoznak. A két tétel két arckép, az első a fiatal lány, akit szeretett; a második a hegedűművész, akit csodált.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 24. péntek, 19:30

Bartók: I. hegedűverseny, BB 48a
Liszt: Két epizód Lenau Faustjából 1. Az éji menet, 2. Mefisztó-keringő
-szünet-
Suk: g-moll fantázia hegedűre és zenekarra, op. 24
Bartók: A csodálatos mandarin, BB 82 – szvit

Christian Tetzlaff hegedű
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

A Concerto Budapest szeptemberi évadnyitóin hagyományosan kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének, és ez idén sem lesz másként. „Levelezésünkben [...] két-három témát is megjelölt, amelyek rám vonatkoznak. A két tétel két arckép, az első a fiatal lány, akit szeretett; a második a hegedűművész, akit csodált.” Évtizedekkel később így tekintett vissza az 1907–8-ban keletkezett hegedűversenyre a mű címzettje, Bartók viszonzatlan szerelmének tárgya: Geyer Stefi. A Geyer számára komponált magánszólamot, ahogyan a Dvořák-vő Josef Suk ugyancsak múlt századeleji fantáziájának szólóját is a nagyszerű német virtuóz, a 2001 óta Budapesten már számos alkalommal köszöntött és ünnepelt Christian Tetzlaff játssza majd. Nagy szerep jut az ördögi hegedűs alakjának is a szünet előtt megszólaló Liszt-kompozícióban, a Két epizód Lenau Faustjából című műben is: ugyanis a darab második része – amelynek címe magyarul Mefisztó-keringőként terjedt el – a démoni kísértőt mutatja be, amint épp egy falusi csapszékben húzza. E variációs fokozásra épülő, boszorkányos tétel előtt ezúttal a jóval ritkábban előadott első epizód, Az éji menet is elhangzik majd. Táncról és kísértésről a koncertet záró Bartók-mű, A csodálatos mandarin kapcsán is indokolt lehet szólni, ahogy a mű 1926-os kölni bemutatójának emlékezetes zenetörténeti botrányáról is, amely rövid úton betiltást vont maga után.

Ajánlatunk


A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy azt Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Jótékonysági koncert a tiszta lélegzetért

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Budafoki Donhnányi Zenekar jótékonysági koncertje a Tüdőgyógyászati Alapítvány javára, a szerencse forgandóságát, a szerelem múlandóságát hirdető lírai, tréfás, pajzán,…

Dorottya

Gózon Gyula Kamaraszínház, Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház

Csokonai Dorottyája szellemes, vagány komédia a férfiak ellen fölkelő, elhanyagolt dámákról - költői bravúr, huncut, kócos remekmű Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátékával!

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!