Program


Ennyi véletlen márpedig van! – A slideshow-k titkos háttere
10

Ennyi véletlen márpedig van! – A slideshow-k titkos háttere

Két év után ismét slideshow vetítést tart képeiből Vancsó Zoltán fotográfus. Ezúttal „egyperceseit” fűzte csokorba, amelyek segítségével az élet hol fenséges és szemet gyönyörködtető, hol pedig meglepő, humoros vagy épp megható pillanataival találkozhatunk.
 több...

Vancsó Zoltán fotográfus - oktató színes előadása

--------------------------------------------------------------------------------------

„Olyan illúzióm sohasem volt, hogy ki tudom találni, az embereknek mire volna szükségük.
Csak azt, hogy én mit szeretnék az érdekükben átéletni velük.” (Mészöly Miklós)

Ezen az estén sok-sok példán keresztül szeretném bemutatni, miért tartom képeim elsődleges megjelenési formájának a zenékkel kísért slideshow-kat. Számos mű 4K-s levetítése után igyekszem a legmélyebb és legmeglepőbb műhelytitkoba is beavatni nézőimet:
-    Hogyan fogan meg egy-egy slideshow ötlete?
-    Mik a képválogatás szempontjai?
-    Hogyan alakul ki egy-egy slideshow zenei íve? Miért és hogyan vágom a zenéket?
-    Az áttünések potenciálja és esztétikája
-    Zene és kép miként kapcsolódnak?
-    Címadás, idézetek, üzenet
-    Eltérés a megszokottól – a váratlan szerepe
-    1 perctől a 70 perces estekig – hasonlóság, dramaturgia
-    Egy teljes slideshow elkészítése a helyszínen az első lépéstől az utolsóig

Ki tart velem?
Zoltán
---------------------------------------------------------------------------------------

Két év után ismét slideshow vetítést tart képeiből Vancsó Zoltán fotográfus. Ezúttal „egyperceseit” fűzte csokorba, amelyek segítségével az élet hol fenséges és szemet gyönyörködtető, hol pedig meglepő, humoros vagy épp megható pillanataival találkozhatunk.
A monumentális kiállításként is felfogható képfüzért a szerző személyes útmutatása kíséri, ahol a művek legtitkosabb rétegeit is feltárni készül.

“Fotográfiák manapság akár mozi- és színház- és koncerttermekben is bemutathatók! A méltatlanul háttérbe szorult diaporáma műfaját szeretném újjáéleszteni, kihasználva a jelenkor képi és hangzásbeli csúcstechnikáját.

Négy fontos előnyét látom a slideshow-nak egy szimpla kiállítással szemben:
1) A képek áttűnéseivel létrejön egy – a valóságban nem létező – köztes kép, melynek megjelenésével és eltűnésével két egymást követő alkotás sajátosan kapcsolódik egymáshoz, eltérően attól, ahogy a könyvek oldalpárjain és a galériák falain megszoktuk.
2) A dramaturgia érzékeny használatának köszönhetően a képek között kialakulnak másodlagos jelentések, amelyek szintén gazdagíthatják a nézők asszociációit.
3) A vizualitást kiegészítő dimenziók (narráció, kísérőzenék, szöveges megjelenések) még komplexebbé, gazdagabbá tehetik a nyersanyagként szolgáló fotósorozatot.
4) A mozi- színház- és koncerttermek (a templomokhoz hasonlóan) szinte az egyedüli olyan helyszínek, ahol az emberek másfél órára talán még a mobiltelefonjukról is megfeledkez(het)nek.

A slideshow műfaját azért is tekintem a fotóim legcélravezetőbb megjelenítési formájának, mivel olyan befogadói élményt nyújt – igazodva a nézők XXI. századi, magasabb ingerküszöbéhez –, amelyre a hagyományos csatornák már nem, vagy csak limitált hatásfokkal képesek. Erre persze nem minden fotográfia alkalmas, ezért igyekszem ezt az élményt – korábbi operatőri ambíciómat is segítségül hívva – egy tudatos képi világ használatával lehetővé tenni.” (Vancsó Zoltán)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vancsó Zoltán a hazai fotográfiai élet kiemelkedő alakja, számos díj és elismerés (André Kertész-, Balogh Rudolf-, Pécsi József-díj stb.) kitüntetettje, céltudatosan és igényesen tárja műveit időről időre a közönség elé: 1994 és 2015 között több mint 50 önálló és 20 csoportos kiállítása volt neves magyar és külföldi galériákban.

Első kísérlete a slideshow-k világában a budapesti MEO Kortárs Művészeti Múzeumban valósult meg 2004-ben, ahol William Kleinnel közösen mutatta be Budapest sorozatát. Ebből készült 20 perces vetítéséhez maga komponált kísérő zenét.

2005-ben Sóhajtenger – Kuba című slideshow-ja bekerült a hazai filmforgalmazásba: hatperces alkotását nagy sikerrel vetítették a mozikban Wim Wenders Kívül tágasabb című filmje előtt. Ez a fotósorozata ugyanebben az évben különdíjban részesült a hazai Sajtófotó pályázaton.

2010-ben az EISA Maestro Fotópályázaton elért első helyezésének köszönhetően a Fotó-Videó Magazin az Év fotósa címet ítélte neki.

2011-ben az on-demand könyvkiadás vezetője, a Blurb által meghirdetett nemzetközi fotókönyv pályázaton (Photography Book Now 2011) két díjat is elnyert, egy szakmai és egy közönségdíjat.

2012 őszén a Budapest Film forgalmazásában mutatta be Álomvölgy – Az üresség felfedezése című egész estés fotófilmjét, amelyet hetekig sikerrel vetítettek a budapesti Art mozihálózatban.

2013-ban Vancsó!Live és Vancsó!Live 2.0 címmel több teltházas, önálló slideshow estet tartott, amelyeket azóta több vidéki és külföldi helyszínre meghívtak.

2014-ben a Fotóhónap Fesztiválon öt egész estés vetítés keretében mutatta be a budapesti EuroCenter Moziban valamennyi slideshow-ját, 4K DCP technikával.

2015-től az önálló fotóoktatás területén kezdett el intenzíven tevékenykedni, azóta 26 egyhetes workshopot (fotótábort) szervezett Orfűn, Uzsán, Bakonybélben, Balatonlellén, Somogyvámoson és Tihanyban.

2016-ban Szaladják István operatőrrel közösen létrehoztak egy fotóklubot, majd 2017-ben megalapította az IMÁGÓ fotóiskolát, ahol rendhagyó tanmenettel zajlik a képzés.

Zoltán számára fontos a közönséggel való élő kapcsolat, ennek egyik látványos eredménye egy közel 14000 fős Facebook közösség. A kortárs fotóművészek közül elsőként, saját webshopjában árusítja fotónyomatait kizárólag számozatlan, nyitott sorozatokként, ezáltal is tágítva a műveit megvásárló közönsége körét.

Az eddig elkészült hat egész estés slideshow-ja mellett folyamatosan dolgozik rövidebb lélegzetvételű műveken, a soron következő esten a számtalan 2-3-4 perces alkotásaiból válogat.

Minden jegy ára teljes egészében levásárolható a helyszínen Zoltán korábbi fotóalbumai esetében: Szándéktalan fény, Nemlét és örökkévalóság között, Facebook – Az első évek (2010-2015), melyeket a szerző az előadás után dedikál.

Vancsó Zoltán weboldala.

Kövessen minket!


Ajánló


Rost Andrea - 30 éve az operaszínpadokon

Budapest Kongresszusi Központ

Rost Andrea, az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb szopránénekese. A jubileumi koncerten Rost Andrea…

Az Időcsapda® a legegyedibb szabadulós játék Budapesten, 7 igazán különleges pályával várja a…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok