Program


Decolonize Your Mind Society, vendég: Gentry Sultan

Decolonize Your Mind Society, vendég: Gentry Sultan

A némileg átalakult zenekar 2023-ban megjelenő második albumával hasonlóan egyedi, de más megközelítésű – temperált, az oktáv egyenlő közű felosztásából származó hangolásokkal, páratlan metrumokkal és ezúttal a rögzített hangolású hangszerek helyett intonáló hangszeres játékkal megszólaltatott – anyagot hozott létre.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 16. péntek, 20:00

Decolonize Your Mind Society
vendég: Gentry Sultan
Barlang

A 2018-ban alakult Decolonize Your Mind Society – amelyet a Gosheven nevű szólóprodukciójával is ismert Szabó Bálint gitáros hozott létre – 2020-as első nagylemezével (A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism) nagy figyelmet és elismertséget vívott ki nemcsak Magyarországon, de világszerte is. És nem is meglepő módon, hiszen a nem európai kultúrák zenéiből, nem-standard hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő anyag valóban figyelemreméltóan unikális produkció.

A némileg átalakult zenekar 2023-ban megjelenő második albumával hasonlóan egyedi, de más megközelítésű – temperált, az oktáv egyenlő közű felosztásából származó hangolásokkal, páratlan metrumokkal és ezúttal a rögzített hangolású hangszerek helyett intonáló hangszeres játékkal megszólaltatott – anyagot hozott létre.

A Decolonize Your Mind Society természetes kiterjesztése Szabó Bálint (továbbá: 12z duó) Gosheven néven ismert szólómunkásságának, az általa korábban megkezdett útnak. Debütáló lemezük 2020 októberben jelent meg a Hunnia Records gondozásában, és a tiszta hangolás rendkívül színes világát tárja elénk varázslatos módon. A különleges hangolások mellé sok egyedi hangszer is társul, például a Zene Háza Kreatív Hangtérének egyik atyjaként is ismert Váczi Dániel saját fejlesztésű tárogató-szerű fúvós hangszere, a glissotar. A lemezről a neves brit The Wire magazin egész oldalas kritikában lelkendezett, míg itthon a Recorder, a Keret blog, a Kulter és a Dalszerző is a 2020-as év
legjobb magyar lemezei közé választotta. Mindemellett a zenekar képviselte Magyarországot 2021 januárjában az Eurosonic fesztiválon. A 2023 márciuásban megjelenő második nagylemez előtt némileg átalakult a formáció. Szabó Bálint gitáros, Hock Ernő bőgős, Pozsár Máté szintetizátoros és Váczi Dániel glissotaros mellé Halmos András helyére Porteleki Áron érkezett dobosnak, továbbá Ávéd János helyére Kováts Gergő szaxofonosnak.

A tagsághoz hasonlóan a formáció teoretikus megközelítése is átalakult kicsit: a debütálás tiszta hangolásával, 4/4-es ritmusával és a szándék szerint pontos intonációjával ellentétben ezúttal azt a kérdést kutatják, hogy lehet-e pszichedelikus-ritualisztikus zenét létrehozni az oktávot egyenlő fokokban felosztó (például a gamelán slendro, vagy a különböző afrikai/óceániai/dél-kelet ázsiai kultúrákban is megtalálható ekviheptatónikus hangolást követő) hangolással, páratlan ritmusokkal és intonációval? Utóbbira példa, hogy a tiszta hangolású gitár helyett ezúttal már fretless gitár szól, valamint a bőgő/fretless basszusgitár, glissotar, és a szaxofon eddig is intonálva játszott.

A friss album és annak bemutatója tehát ebben az egészen szokatlan hangkörnyezetben igyekszik a lehető „leghalláscsavaróbb” módon egy magával ragadó pszichedelikus élményt nyújtani.

A Gentry Sultan kvartett zenéje tartalmilag és hangzásában is fúziót képez korábbi énjük speciálisan romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között. Szélesre tárja kapuit az ambient, a punk, a népek zenéje, a sramli, és a noise előtt is és továbbra is belső törvényszerűségeinek engedelmeskedve zenél az örökkévalóságnak.

A zenekar tagjai:
Horváth Laci: trombita, effektek
Hevesi Nándor: basszusgitár
Vereb Szabolcs: szaxofon, elektronika
Kovács Gergely: dob

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Kövessen minket!


További ajánlataink


MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan változott a nők szerepéről alkotott képünk az elmúlt 500 évben? Találja meg saját válaszát a Magyar Menyasszony című kiállításon!

WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!