Program


Csikónézőben a Mátai Ménes istállójában
11

Csikónézőben a Mátai Ménes istállójában

Csárda nyitó és családi hétvége csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 26. vasárnap, 14:30

A Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai kitárják kapuikat a látogatók előtt. Ezen a február végi hétvégén az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkedhetnek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal. Az esemény központi helyszíne, a túrák kiindulási és érkezési pontja a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2023. évben, s csendül föl falai között a cigányzene.

„Nyitott istálló” helyszínek:

1. Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Mi a különbség a kiskacsa, a liba és a csibe között? A baromfi simogatóban szakvezető segítségével megismerhetik a látogatók a különböző baromfiak pelyhes fiókái közötti különbségeket és akár kézbe is vehetik a frissen kikelt kis állatokat. Az állatsimogatóban testközelből találkozhatnak nyuszikkal, kecskével, báránnyal, de közelről megszemlélhetők a mangalica malacok, vagy a kisborjú és a fiatal csacsi is. Az óránként szakvezetés keretében kézbe is vehetőek a tollas kis jövevények, valamint a látogatókat büfé is várja ezen a hétvégén. A rendezvény karszalagjait előzetesen a Hortobágyi
Csárdában kell átvenni, ám onnan egyénileg – saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával – van lehetőség eljutni az Állatparkba.

2. Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

A juhász számadó kalauzolásával fény derül arra, mi a különbség egy apa és egy anyajuh között, vagyis milyen jegyek alapján lehet megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. Mindeközben megszámoljuk az idei szaporulatot a fekete és a fehér rackaállományban, s a bárányokat kézbe is vehetik a bátrabbak, akár közös selfit is készíthetnek velük. Eközben megmutatjuk, hogy hogyan is tartjuk a hodályban a jószágot. Vendégeink megtudhatják, mit takar az “elkülönített állomány” kifejezés, megleshetik munka közben a juhászt, aki arról is mesél, hogy telnek a téli napok a juhászatban! Látni fogjuk, hogy milyen nehéz tudomány a juhok befogása juhászkampóval, vagy milyen a körmölés, de akár a pásztor legfőbb segítőinek, a pásztorkutyáknak a tanítása is. Miért van szükség arra, hogy a kutya tudja a „botra ugatást”? Végül megcsodálhatjuk, milyen szépen szólnak a kolompok, csengők, vagy akár a pergők, s a program végén felmelegedhetünk egy forró teától. A bárányokhoz egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat.

3. Csikónézőben a Mátai Ménes istállóban

Vendégeink a Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkeznek a Mátai Ménesbe, ahol egy forró teától felmelegedve csikós számadónk mutatja meg az idén született kiscsikókat és mesél a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban akár testközelből megismerkedhetnek, és meg is simogathatják a kis jövevényeinket, vagy sétálhatnak a ménes épületei között. A mátai látogatás után Hortobágy központjába lovas kocsival érkezhetnek vissza.

Program naponta 9.00-16.00 között

9.00-16.00: helyi termék vásár
9.00-15.00: pénztár, központi információ
9.00-17.00: Téli álmából ébred a Hortobágyi csárda, idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit a több, mint 300 éves csárda, s szólal meg falai között a cigánymuzsika.

Járat indulások:

• csikónéző fogat a mátai ménesistállóhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
• báránynéző busz a szatmáritelki racka hodályhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
• apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban (egyénileg): 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

Egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istállók Hortobágyon” program karszalagos vendégei részére, ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.

3 év alatt ingyenes

A karszalagokat a programkezdés előtt leghamarabb 30 perccel korábban lehet átvenni a Hortobágyi csárda Tourinform Hortobágy irodájában (4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.). A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják! A programon az időjárásnak megfelelő meleg öltözet ajánlott!

Azon vendégeinket, akik online elővételben vásárolt jegyeikkel a báránynéző és a csikónéző programunkon is részt vesznek, fejenként egy 1000 Ft-ot érő kuponnal ajándékozzuk meg, melyet a program helyszínen személyesen tud átvenni.
A kedvezményt 2023. október 31-ig a Hortobágyi Nonprofit Kft. Pusztaprogramjára, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi Kisvasút menetrend szerinti járataira, valamint a Hortobágyi Vadaspark programjára lehet beváltani.

 

Ajánlatunk


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Kövessen minket!


További ajánlataink


A Harry Potter filmzenék mágikus világa

MOM Kulturális Központ

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit…

Süsü, a sárkány kalandjai

Vidám Színpad

Süsü, a kedves egyfejű sárkány elmenekül családjától, mert apja kitagadta. Miután örök barátságot köt a királyfival, új otthonra talál a…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!