Program


BOTTESINI 200 -  2. hangverseny/ Járdányi Gergely / Perényi Miklós / Fabio Sormani

BOTTESINI 200 - 2. hangverseny/ Járdányi Gergely / Perényi Miklós / Fabio Sormani

„IN MEMORIAM GIOVANNI BOTTESINI”
Koncert-sorozat az olasz nagybőgővirtuóz-zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 25. péntek, 19:00

BOTTESINI 200 - 2. hangverseny ”FANTASIA”

közreműködik
JÁRDÁNYI GERGELY NAGYBŐGŐ
PERÉNYI MIKLÓS CSELLÓ
FABIO SORMANI ZONGORA

MŰSOR
GIOVANNI BOTTESINI (1821 – 1889)

- Fantasia Beatrice di Tenda (JGB 9.32)
- Carnevale di Venezia (JGB 9.37)
- Bolero (JGB 9.55)
*
- Fantasia Cerrito (JGB 9.36)
- Melodia (JGB 9.59)
- Duetto per Violoncello e Contrabbasso (JGB 9.16)

1821. december 22-én született Giovanni Bottesini, minden idők leghíresebb nagybőgőművésze. Karmesterként és zeneszerzőként is kora elismert művészei közé tartozott: Verdi fölkérésére például ő vezényelte az Aida 1871-es ősbemutatóját Kairóban, egyes operáit pedig néha több tucatszor is meg kellett ismételni a nagy érdeklődésre való tekintettel. Világraszóló hírnevét azonban kétségtelenül a nagybőgőn kifejtett virtuozitásának köszönhette. Már igen fiatalon, 22 évesen elnyeri „a nagybőgő Paganinije” elismerést, pályafutása alatt bejárja egész Európát és Amerikát. A legrangosabb koncerttermek és királyi, császári udvarok ünnepelt fellépője, partnerei a kor leghíresebb szólistái. Ismert kettősversenyét, a Gran duo concertante-t (JGB 9.17) Vieuxtemps-mal és Wieniawskival is többször játssza, s a kritika Bottesini játékát néha a két híres hegedűsénél is jobban méltatja. A ma este fölcsendülő Duetto per violoncello e contrabbasso-t (JGB 9.16) Alfredo Piattival, a kor ünnepelt csellóművészével mutatták be 1851-ben Londonban. Járdányi Gergely évtizedek óta szenvedélyesen kutatja, játssza és publikálja Bottesini nagybőgőműveit, disszertációját is e témában írta. A 200 éves évforduló alkalmából újra előadja Bottesini összes nagybőgőműveit, ez a hangverseny a sorozat második itthoni állomása.

Járdányi Gergely, Liszt- és Budapestért-díjas nagybőgőművész Járdányi Pál és Devescovi Erzsébet fia. Szólistaként és kamaramuzsikusként több földrész rangos pódiumain lép föl. Elsősorban Bottesini-kutatóként és interpretátorként ismert, a nemzetközi kritika a világ legjelentősebb bőgőművészei között tartja számon. Giovanni Bottesini (1821-1889) életművét kotta (Akkord Zenei Kiadó) és cd (Hungaroton) formájában is publikálja. Járdányi jelenleg az első teljes Bottesini műjegyzéken dolgozik. Két évtizeden keresztül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt, jelenleg a Vicenzai Konzervatórium professzora. Növendékei nemzetközi versenyek helyezettjei, s a legjobb európai zenekarokban játszanak. A művész figyelme az utóbbi években egyre inkább édesapja munkássága felé fordul. Kutatja, rendezi az életművet, s egy Járdányi Pál emlékszoba és archívum kialakításán dolgozik.

Perényi Miklós, Liszt- és kétszeres Kossuth-díjas művész, korunk egyik legnagyobb csellistája, 1948-ban született Budapesten. Zenész családban nőtt fel, gordonkatanulmányait 5 éves korában kezdte. Első önálló hangversenyét kilencévesen adta a Zeneakadémián. Hangszeres tanárai Zsámboki Miklós, Banda Ede ill. Enrico Mainardi, majd Pablo Casals voltak. Zenei ismereteinek bővítését ezután is folytatta. Ifjú korától a világ legrangosabb koncerttermeinek fellépője, repertoárja a barokktól a huszadik századi zenéig terjed, beleértve a kortárs szerzők kompozícióit is. Mesterkurzusai világszerte igen keresettek. 1974 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jelenleg, mint Professor Emeritus. A koncertezés és oktatás mellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Számtalan lemeze jelent meg a világ vezető kiadóinak gondozásában. A Beethoven összes gordonkaműveit tartalmazó albuma 2005-ben elnyerte a Cannes Classical Award-ot. Művészetét számos egyéb díjjal is elismerték (Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres, Prima Primissima Díj, a Nemzet Művésze stb.).

Fabio Sormani Ettore Borri tanítványaként szerzett diplomát a Novarai Konzervatóriumban 1991-ben. Ezután a Zecchi-tanítvány Eduardo Vercellinél, Massimiliano Damerininél és Franco Scalánál képezte tovább magát. 1996-ban a losanne-i Nemzetközi Zongoraiskolában megismerkedett Fausto Zadrával, akitől életre szóló útmutatást kapott az interpretációval kapcsolatban. Ettől kezdve nemcsak előadni, hanem belülről megélni, átélni akarja a játszott műveket. Tudása kiteljesítése érdekében zeneszerzői és karvezetői tanulmányokat is folytatott a Milánói Konzervatóriumban. Később Leonyid Margariusnál, Regina Horowitz tanítványánál is tanult. Fabio Sormani több olasz nemzeti verseny díjazottja, aktív kamaramuzsikus. A Castelfranco Venetoi Konzervatóriumban zongorakísérő, 5 éve Járdányi Gergely kamarapartnere.

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Kövessen minket!


További ajánlataink


A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan változott a nők szerepéről alkotott képünk az elmúlt 500 évben? Találja meg saját válaszát a Magyar Menyasszony című kiállításon!

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!