Program


Both Miklós énekes, zeneszerző, zenegyűjtő exkluzív tárlatvezetése

Both Miklós énekes, zeneszerző, zenegyűjtő exkluzív tárlatvezetése

Both Miklós énekes, zeneszerző, zenegyűjtő exkluzív tárlatvezetése a Bartók kiállításon.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. november 19. szombat, 16:00

„18 éves voltam, amikor Bartók zenéje először betalált. Valami olyasmit éreztem, mintha egy kis szobában éltem volna addig és valaki lebontotta volna a falakat. Először zenéje szabadsága fogott meg, majd később egyre jobban a hangok mögött megbújó rend. Mint ahogy a természet szabadságának fantáziáját csodáljuk először gyermekként, majd később a csodálatunk egyre jobban az élő és élettelenek mögötti rend felé helyeződik.
Meg akartam érteni, hogy a zenéje vajon miből táplálkozik? Ennek kapcsán kezdtem mélyebben foglalkozni, azokkal a szerzőkkel, akik nagy hatással voltak rá. Akármilyen furcsán hangzik, de három évbe telt, mire oda jutottam, hogy Bartók gyökerének egy másik fontos részével, a paraszti világ művészetével is szeretnék mélységeiben megismerkedni. Ekkor voltam 21 éves.
Az azóta megjelent lemezeim mellett gyűjtöttem zenét Kínában, Ukrajnában, Oroszországban, Iránban, Romániában, Indiában. Ezekhez a gyűjtésekhez az első lökést és a későbbi biztatásokat a bartóki életmű adta.”
(Both Miklós)

Both Miklós kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Both Miklós Folkside, valamint a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője. A Rendhagyó Prímástalálkozó állandó szólistája. Az etnorock vagy világzene műfajában mozgó együttesek stílusára Jimi Hendrix, Bartók Béla, az erdélyi népzene és a fővárosi cigányzene is hatott.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen esztétika-kommunikáció szakon tanult. Önállóan tanult meg gitározni. A VHK és Kárpát Möbiusz együttesekben játszott, majd megalakította saját zenekarát Magura Napotvet néven. A Barbaro együttessel való közreműködés után 2004-ben alapította meg a Naprát. A Napra 2007-ben megjelent Jaj, a világ című bemutatkozó lemeze, amelynek producere Ben Mandelson volt, Fonogram-díjat nyert.
2009-ben, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára Gryllus Dániel, a Hangzó Helikon sorozat szerkeszője felkérésére készült a költő verseinek megzenésítését tartalmazó album. Az albumot a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budai-díjjal jutalmazták.
2010-ben szólistának kérték fel a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba, amely még ebben az évben megjelentette első albumát. A Rendhagyó Prímstalálkozó című CD 2010. júliusban felkerült a Songline Top of the World tízes listájába.
2011-ben egy nemzetközi roma integrációs projekt, a Cafés & Citizenry vezetője lett. Az Európai Unió által támogatott projekt, amelynek tagjai romániai, olaszországi és magyarországi zenészek, több országban tartott workshopokat és koncerteket.
Both Miklós 2011-ben a World Music Expo (WOMEX) nyitógáláján Koppenhágában Magyarországot képviselte azzal az öt zenésszel, akikkel utóbb 2012-ben megalakította a Both Miklós Folkside projektet.A zenekar tagjai Lukács Miklós cimbalom, Szokolay Dongó Balázs fúvós, Dés András ütőhangszerek és Novák Csaba bőgő. A Both Miklós Folkside első albuma Csillagfészek címen 2013-ban jelent meg.
2014. februárjában Kínába utazott Jünnan térségébe az ottani zenéket tanulmányozni, ahol felvette az ott eltöltött négy hónap alatt a Kínai Utazólemezét, amely minden szempontból formabontó albumnak számít. A lemez az ihletett dalokon túl elemelkedik a pusztán esztétikai szempontoktól és megjelenik egy ennél nagyobb ívet átfogó gondolat. A Kínában töltött időben megismert több tucat zenészektől megismert dalokat dolgozta át és rögzítették. A lemezen hallható jünnani földművestől egészen a kortárs zenei élet kiemelkedő élőadóiig sok mindenki. Both Miklós fotóival és naplójával dokumentált lemezt 2014. októberében nagy sikerrel mutatták be a Millenáris Teátrumban a Café Budapest rendezésében.
2014-ben készíti a MTVA-ban bemutatott nagy sikerű alternatív tehetségkereső műsorát a Palimo Story-t. Egy kis stábbal találomra végig járták Magyarország leszakadó részeit zenészek után keresve. A sorozaton keresztül egy egészen izgalmas világ tárul elénk és valóban sikerül az országunkat egy teljesen más oldaláról megismernünk. 2014. nyarán megjelenik a Both Miklós és a Palimo Story lemeze.
2015-től kezdve a háború dúlta Ukrajna északkeleti részeit utazta be vokális falusi zenék után kutatva. Az utazást filmesek dokumentálták.

Ajánlatunk


Kőszegi Imre mindig jó időben van. Decemberben tölti be 80. életévét. És persze zenésztársai mindig számíthatnak kifogástalan lüktetésű kíséretére. A Magyar Jazz Szövetség második elnöke kifogyhatatlan energiájú művész.

Régi balladakincsünk egyik legbecsesebb darabja, a Barcsai szeretője az egészestés bűnügyi táncdráma kiindulópontja. A férjét megcsaló feleségre rettenetes büntetés vár, de vajon hogyan és miért jutottunk el idáig?

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Kövess minket!


További ajánlataink


Szeretetkert - Kultúrkúria

Klebelsberg Kultúrkúria

Szeretetkert a Klebelsberg Kultúrkúriában 04.27-én Schell Judittal, Mészáros Mátéval és Dr. Piczkó Katalinnal.

Spiró György: Szappanopera

Szentendrei Teátrum, 6SZÍN

Ki a zsidó? Mi az, hogy zsidó? Budapesten, egy Holokauszt-kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A darab olyan tabukat tör…

A tíz éve, Bamakóban alakult együttes női előadói minden kreatív zenei megnyilvánulásukban szót emelnek a nők jogaiért és az erőszak…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!