Program


BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 16. péntek, 18:00

BÉCSI KLASSZIKUSOK

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. Az első fiatalkori mű, még 30 éves kora előtt komponálta. Háromtételes, gyors-lassú-gyors felépítésű, mint a korabeli olasz operanyitányok. Ezeket nevezték akkor sinfoniának, a későbbi, többtételes zenekari műfaj innen kapta a nevét. Különösen szép a középső tétel, melynek formája siciliano, szicíliai pásztortánc. A későbbi Esz-dúr szimfónia 1782-ben keletkezett, amikor Haydn még udvari karmestere és zeneszerzője volt az Esterházy hercegi családnak. Ez a mű már négytételes, helyet kapott benne egy menüett is. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös. A klarinét szólama nagyon szép és igényes, ezért szokták úgy is játszani, hogy a vonós szólamokat többszörözik, hozzátesznek nagybőgőt is, ezáltal a kamaramű klarinét-versennyé alakul át.

Rolla János, aki hangversenyünkön koncertmesterként irányítja a zenekart, 1968-ban szerzett hegedűművész diplomát a Zeneakadémián, tanára Kovács Dénes volt. 1969-ban 3. díjat nyert a Magyar Rádió hegedűversenyén. 1963-tól, alapítása óta volt a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere és művészeti vezetője, ez alatt az idő alatt bejárták az egész világot, megszámlálhatatlan hanglemezük jelent meg, a világ leghíresebb hangszeres művészei szerepeltek koncertjeiken. Számos kitüntetést kapott, legfontosabbak közülük a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, a Francia Köztársaság Becsületrendje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára. 

MŰSOR

Haydn: c-moll szimfónia, No. 52

Mozart: A-dúr klarinétkvintett, K. 581 (kamarazenekari átirat) km: Sólyomi Pál

Haydn: f-moll szimfónia, No. 49, “La passione”


KÖZREMŰKÖDIK
Sólyomi Pál – klarinét

VEZÉNYEL
Rolla János

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Kövessen minket!


További ajánlataink


akár -20%
Nagyzenekari koncert: Tüür, Schumann, Sibelius Jegyvásárlás

Nagyzenekari koncert: Tüür, Schumann, Sibelius Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.

Varnus Xaver karácsonyi orgonakoncertje a Zeneakadémián

Zeneakadémia, Nagyterem

Varnus Xaver őszi turnéján egy lenyűgöző tehetségű ifjú hegedűvirtuózzal, a Hollandiában született Bácsy-Schwartz Zoltánnal osztja meg a pódiumot.

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!