Program


Alapérzelmek a zenében – Félelem és meglepetés / MATINÉKONCERTEK / ÉRZELMEK ISKOLÁJA

Alapérzelmek a zenében – Félelem és meglepetés / MATINÉKONCERTEK / ÉRZELMEK ISKOLÁJA

Jobb félni, mint meglepődni? A megváltoztatott mondásnak lehet némi igazságtartalma: mind a félelem, mind a meglepetés olyan érzelmek, melyeket valami előidéz, kivált, vagyis reakciók egy bizonyos ingerre, illetve egy váratlan eseményre. Minden művészeti ág előszeretettel épít a meglepetés erejére, de vajon mi a helyzet a félelemmel?

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 20. vasárnap, 11:00

Egy dolog biztos: ha a hallgatóságnak nem is, de a megszólaltatott, más-más műfajú klasszikus zenei részletekben megidézett szereplőknek és karaktereknek lesz félnivalójuk.

A félelem és a meglepetés között az egyik közös nevező, hogy mindkét alapvető érzelemnek általában konkrét tárgya van. Végtelen listát alkotnak a különböző félelmek, azaz fóbiák, melyek között sokak számára abszurd elemek is találhatóak. Gyakran attól félünk, amit nem ismerünk, illetve attól tartunk, ami ránk vár. A jelen történéseitől is félhetünk persze: a félelem tehát lehet olyan azonnali reakció is, amilyen a meglepetés. Ez utóbbit az elvárásainkhoz képest lehet és kell értelmezni: hiába számítunk erősen valamire, a körülmények szeszélyes összejátszása a legváratlanabb események okozója lehet. A meglepetés lehet pozitív, negatív, de akár semleges töltetű is, ám ha választani lehetne, a legtöbben nyilván a kellemes meglepetések mellett tennék le a voksukat. A program szándékaink szerint ezt a vonalat erősíti: Haydn, Schubert, Schumann, Mozart és Muszorgszkij zenekarra, illetve énekhangra írt művei hangzanak majd el, Szélpál Szilveszter operaénekes kommentárjaival kiegészülve.

Korosztály: 10-14 év

Műsor:
Haydn: G-dúr („Üstdob” / „Meglepetés”) szimfónia, Hob. I:94 - II. Andante (részlet)
Schumann: Gyermekjelenetek, op. 15 - No. 11: Megfélemlítés
Schubert: A halál és a lányka, D. 531
Mozart: Don Giovanni, K. 527 - „Don Giovanni! Vacsorára hívtál engem” / „Don Giovanni, a cenar teco” (A kormányzó jelenete, II. felvonás)
Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen

Vezényel: Dobszay Péter

Közreműködők:

ének, moderátor: Szélpál Szilveszter
Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Ajánlatunk


Egy valaha szebb napokat látott producer és egy ravasz könyvelő a világ legrosszabb színdarabjából akarnak nagy pénzt csinálni...

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Kövessen minket!


További ajánlataink


Oidipusz Szép

Radnóti Miklós Színház

Szophoklész drámájából Robert Icke készített egy izgalmas, friss, modern átiratot. A jól ismert ókori történet ezúttal napjainkban, egy választás éjszakáján…

Isteni végjáték / David Javerbaum / a Kultúrbrigád előadása Szép

Átrium

A Teremtő Alföldi Róbert bőrébe bújva meglátogat minket, hogy angyalaival karöltve bemutassa legújabb projektjét, a modern kor igényeire átszabott Tízparancsolatot!

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!