Program


A Pénzügyőr Zenekar ünnepi koncertje

A Pénzügyőr Zenekar ünnepi koncertje

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 13. szerda, 18:30

Műsor:
Erkel Ferenc: Hunyadi-nyitány
Liszt Ferenc: 2. magyar rapszódia
Kodály Zoltán: Toborzó / Háry János
Hubay Jenő: Hejre Kati! – csárdajelenet
*****
John Williams: Csillagok háborúja (arr. de Meij)
vezényel: Féja Géza
Duke Ellington: Caravan (arr. Iwai)
Kenneth Alford: Híd a Kwai folyón
Benny Goodman: Memories / Iwai

Közreműködik:
Pénzügyőr Zenekar
Vezényel: Kapi-Horváth Ferenc
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Az ünnepi koncert alaphangját Erkel Ferencnek, a magyar nemzeti opera megteremtőjének nagyszabású Hunyadi László-nyitánya adja meg. Ez a zenekari remekmű alapvető és örökbecsű nemzeti ereklyénk. A beethoveni Leonórák és a weberi nyitányok nyomdokain jár, néhány perc zenébe sűrítve az opera cselekményét. A Cselszövő-kórust, a Hunyadi-motívumot és a Börtön-kettős zenéjét Erkel 1847-ben egy fúvószenekari Hunyadi-indulóban egyesítette, amely a szabadságharcban fontos, lelkesítő szerepet kapott.

A nyitányt Liszt Ferenc népszerű alkotása, a 2. magyar rapszódia követi. A Bécsben és Párizsban nevelkedett, német anyanyelvű Liszt Ferencben egy természeti katasztrófa ébresztette fel a magyar nemzeti öntudatot. ''Ó, távoli vad hazám! Fájdalmad kiáltása visszahívott hozzád, s szégyenkezve hajtom le fejem, hogy oly sokáig el tudtalak felejteni'' - írta a Pestet romba döntő 1838-as árvíz hírére, s jótékonysági koncerttel segítette a károsultakat. Amikor a következő év végén szülőhazájába látogatott, Magyarországon számára is váratlan, leírhatatlan lelkesedéssel fogadták. A rapszódia mind zongora-, mind zenekari változatban szinte komolyzenei sláger lett, amely rajzfilmzeneként is megállja a helyét: hol Mickey Mouse, hol egy Rapszódia-nyúl, vagy éppen a Tom és Jerry-sorozat Macska-concerto epizódjához szolgál aláfestő muzsikaként.

„A jó lovas katonának de jól vagyon dolga. / Eszik-iszik a táborba. Semmire sincs gondja. / Hej, élet, be gyöngy élet. Ennél szebb sem lehet. / Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret.”
Ezt a magyar népdalt - első versszakával - Kodály Zoltán gyűjtötte a Nyitra vármegyei Zsérén. Később a szöveget Amade László „Toborzó” című verséből egészítette ki a Háry János című daljáték számára. Kodály Zoltán daljátéka eredetileg öt kalandból áll, 1926-ban, a Magyar Állami Operaházban mutatták be. A darab jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy általa a magyar népdal bekerült a magyar színházakba. A nagyabonyi csárdában gyülekeznek a vendégek, akik szívesen hallgatják az öreg obsitos, Háry János meséit. Háry olykor túllendül a valóság határain, de nem a hazugok közül való. A bíró, a deák, és néhány gazda ül egy-egy pohárka bor mellett és hallgatja az öreg meséit, amiket sokan kétkedve fogadnak. A Toborzó a daljáték híres férfi-balettbetétje, férfikarral és zenekarral, amely igazi „hungarikum”.

1880-as években keletkezett a „Hejre Kati” című csárdajelenet. A zenét Hubay Jenő magyar hegedűművész, zeneszerző és -pedagógus komponálta. Az MTA tiszteletbeli tagjaként és a Zeneakadémia igazgatójaként is működött.
A 4. a leghíresebb a csárdajelenetek közül. Három, a 19. század végén közismert dallam feldolgozása. Az elsőt, az „Én vagyok a falu rossza…” kezdetűt máig játsszák a cigányzenekarok. A második téma a „Vörösbort ittam az este…”. A jelenetet záró élénk melódiát Brahms is feldolgozta, 21. magyar táncában.

A szünet után újult erővel harsan fel a Csillagok háborúja emblematikus filmzenéje, John Williams briliáns muzsikáját Johan de Meij pazar hangszerelésében hallhatjuk. A főtéma, a Birodalmi induló, Yoda és Leia hercegnő témája, valamint az Erő legyen veled! szerepel a hatásos összeállításban.

Jazz-standardet játszik a zenekar: Juan Tizol és Duke Ellington 1936-ban rögzített Caravan című számát már legalább 350-féle előadásban ismerhette meg a zeneszerető közönség. Ezt a tüzes szambát olyan sztárok tették halhatatlanná, mint Dizzie Gillespie, Nat King Cole vagy Oscar Peterson.

A „Híd a Kwai folyón” angol-amerikai háborús filmdráma híres betétdalát: Bogey ezredes indulóját is előadja a Pénzügyőr Zenekar. A film egyik legismertebb eleme ez a slágerré vált induló (a filmben a katonák kórusban fütyülik).

Zárásként a big band-műfaj klasszikusai kerülnek terítékre. Naohiro Iwai japán fúvószenekari karmester, aranzsőr kétezernél több könnyűzenei hangszerelést jegyez. Szerencsés kézzel nyúl a jazz-hez, a big band-hangzások világa is a sajátja. Mesterien alkalmazza koncertfúvósokra a sajátos színű, ritmikájú swingzenét, különösen a klarinétvirtuóz Benny Goodman világslágereit, akinek ismert magyar vonatkozására joggal lehetünk büszkék: Bartók Béla „Kontrasztok” című kamaraművét ő mutatta be Szigeti József hegedűművész társaságában, 1939-ben New Yorkban.

Kövess minket!


További ajánlataink


“Szeretni bolondulásig” Szécsi Pál dalai Szép

Várkert Bazár

Az első, nagysikerű Megasztárban feltűnt Mujahid Zoltánt az évek során számtalanszor hasonlították Szécsi Pálhoz, így néhány éve arra a döntésre…

BRÓDY JÁNOS koncert dalról dalra Szép

Erkel Színház

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző előadóművész gondosan eltervezett zenetörténelmi tárlatvezetésre készül egy kétrészes nagykoncerten az Erkel Színházban, 2024. október 23-án.

Négy különböző kultúrájú "öreglány" – őszinték, viccesek- igazi emberek, még most is ízig – vérig nők. Életük utolsó fejezetében, a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!