Program


A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje

A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje

Műsor: Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43
R. Strauss: Halál és megdicsőülés Op.24, TrV 158



 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 6. kedd, 19:00

Közreműködik: Győri Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Rajna Martin

A professzionalizmus, az innovatív megoldások és a nemzetközi színvonal jellemzi a Győri Filharmonikus Zenekar munkáját, amely világszínvonalú szakmai kvalitást nyújt partnereinek, közönségének, a vele dolgozó szólistáknak és vendég karmestereknek. Európa szinte valamennyi országában hangos sikerek jellemezték a zenekar fellépéseit, de Ázsia legfontosabb zenei színpadjain, Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon is sikerült kivívnia mind a szakma, mind a közönség elismerését. A zenekar 2009 tavaszán a legendás olasz filmzeneszerző-karmesterrel, az Oscar-díjas Ennio Morricone-val nagysikerű távol-keleti és európai turnén vett részt. A Győri Filharmonikus Zenekar gazdag repertoárja nemcsak a klasszikus-tradicionális művekre terjed ki, de a könnyedebb műfajt is megfelelő módon tudja ötvözni szakmai képességeivel. Egyszerre tölti be a hagyományos nagyzenekar, a crossover filmzenekar, szabadtéri- vagy gálazenekar, a kisebb vagy nagyobb kamarazenekar és esetleg a koncert-fúvószenekar szerepét is.

Jean Sibelius finn zeneszerző életművének középpontjában a finn nemzeti zenekari muzsika megteremtése állt. Ismerte kora európai folklorista mozgalmait, ám ő a finn nemzeti irodalom, népköltészet zenei feldolgozását tekintette elsődlegesnek. A 20. század egyik legtermékenyebb szerzője volt, több mint 100 opusz sorakozik műveinek listáján. A II. (D-dúr) szimfónia 1901-1902-ig írt négytételes zenekari műve. Saját jellemzése szerint: "A második szimfóniám a lélek megvallása." Míg a kritikusok véleménye megoszlott a mű kapcsán, a közönség elragadtatással fogadta azt. Egyenesen a finn „Függetlenség szimfóniájának” nevezték azt – a finn nyelv és kultúra orosz szankcióinak idején. Ez a zeneszerző leghosszabb, kb. 45 perces szimfóniája. A mű szinte szervesen nő ki a nyitányban hallható, három hangból álló induló motívumból, majd csak az első tétel csúcspontján hallható ki a teljes téma.

Strauss a Halál és megdicsőülés c. alkotásában az Ember örök szenvedését ábrázolja, amely saját démonai és az ellene irányuló rosszindulat elleni küzdelméből ered. Saját megfogalmazása szerint: „… szimfonikus költeményben ábrázolom egy személy halálát, aki a legmagasabb eszményeket tűzte ki céljául, következésképpen valószínűleg művész volt. … szörnyű fájdalmak gyötrik; tagjai lázban reszketnek – ahogy a roham végéhez közeledik és visszatér a fájdalom, megjelenik előtte élete útjának gyümölcse, az eszme, az Eszmény, amelyet megvalósítani igyekezett, hogy művészetét kifejezze, amelyet azonban nem volt képes tökéletesíteni, mert emberi lény nem tökéletesíthette. Közeledik halálának órája, a lélek elhagyja a testet, hogy az örök mindenségben a legdicsőbb alakban találjon tökéletességre, amelyet itt a földön nem érhetett el” Szimbolikusan ábrázolja tehát azt  a folyamatot, amelyben az emberi szenvedés értelmet nyer az ideális, „szent” művészet által; amelyben a lélek tulajdonképpen megváltásra talál.

– kpl –

Ajánlatunk


Rudi van Dantzig – Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij A HATTYÚK TAVA Klasszikus balett három felvonásban

Az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek 2024. július 27-én Gárdonyban, a Surfcampingben lép fel!

Mészáros Árpád Zsolt és Csengeri Attila főszereplésével érkezik a Zenthe Nyár színpadára A púpos című musical!

Kövess minket!


További ajánlataink


Brooklyni mese

Belvárosi Színház

Woody Allen a rá jellemző emberismerettel és sziporkázó humorral tárja elénk az emberi kicsinység és nagyság egész tárházát. Nagy büszkeség,…

Koncert Máté Péter halálának 40. évfordulójára

Erkel Színház

Szeptember 9-én lesz 40 éve, hogy az egyik legkiválóbb énekes Máté Péter eltávozott közülünk. Csodálatos dalait a mai napig is…

A színpadon 22 Re-Production táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Főbb szerepekben: Szabó Máté,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!