Program


4. Madaras Gergely és Szabadi Vilmos

4. Madaras Gergely és Szabadi Vilmos

Weiner: 1. Divertimento
Dohnányi: 2. c-moll hegedűverseny
Bartók: Concerto

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 6. péntek, 19:00

“Magyar virtus”

Weiner: 1. Divertimento
Dohnányi: 2. c-moll hegedűverseny
Bartók: Concerto

Közreműködik: Szabadi Vilmos – hegedű
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Madaras Gergely

Weiner: 1. Divertimento

Weiner Leó (1885-1960) első Divertimentója 1934-ben keletkezett, eredetileg zongorára íródott. A vonószenekari feldolgozás még fokozottabban tárja elénk szerzőjének fölényes hangszerelési technikáját. A különböző tánctételek népi anyagokat dolgoznak fel, amit Weiner a Néprajzi Múzeum gyűjteményében kutatott fel. A vidám és ötletes dallamvilág ragyogó köntösben tárul a hallgató elé. I. Jó alapos csárdás, II. Rókatánc, III. Marosszéki keringős, IV. Verbunkos, V. Csűrdöngölő

Dohnányi: 2. c-moll hegedűverseny

Dohnányi Ernő (1877-1960) két hegedűversenyt komponált, de több mint harminc év van a hegedűversenyek keletkezése között. A másodikat 1949-ben  az Egyesült Államokban írta, a floridai egyetem zenei fakultásának tanáraként. A hangszerelés érdekessége, hogy nem használ hegedűket a zenekarban. Ennek következtében hangszínben egészen mély tónusokat tud  elérni. A műből ki kell emelni a szenvedélyes és lírai elemekkel dúsított, a kiegyensúlyozott, szép hangzásokkal szinte Ravel és Debussy érzékeny zenei világát idéző lassú tételt, valamint a lendületes, arányosan felépített rondót, mely életvidám, fergeteges forgataggal zárja le a különösen jó hangulatú kompozíciót. I. Allegro molto moderato, II. Intermezzo, III. Adagio molto, IV. Allegro risoluto e giocoso.

Bartók: Concerto

Bartók Béla (1881-1945) műve, az 1943-ban keletkezett Concerto, az amerikai évek első darabja a négy éves hallgatás után. A betegsége, az új környezet, és a megélhetési gondok mind gátolták alkotó tevékenységében. Ennek ellenére két hónap alatt készült el az 5 tételes zenemű, melyet a Bostoni Szimfonikusok mutattak be a művet megrendelő Szergej Kuszevickij vezénylésével. Bartók a barokk concerto-formát a különféle hangszerek, hangszercsoportok szembeállításával éri el, de alkotása nem neobarokk jellegű kompozíció. Az első tétel, a “Bevezetés” a káoszból kibontakozó elszánt akarat bemutatása, a második, a „Párok játéka” humoros, népi hangulat ábrázolása, a harmadik “Elégia” a mélyponton lévő ember személyes, elégikus vallomása a honvágy és a gyógyíthatatlan betegség megéléséről. A negyedik, a „Félbeszakított közjáték” az erőszak, és a hazafias lelki küzdelem tragikus megélése, az ötödik, a Finale tétel az emberiségbe vetett hit megvallása, életigenlő, virtuózan kirobbanó mozgalmassággal.

Ajánlatunk


Margit Auer: Mágikus állatok iskolája Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned?

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente már többször bizonyították tehetségüket. Sikeres színdarabjuk valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Mesterek és Tanítványok - a Virtuózok virtuózai, Plácido Domingóval

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2024. május 23-án a Virtuózokban is szereplő mentorok, zsűritagok együtt fognak színpadra állni és koncertet adni a fiatal tehetségekkel.

Hangjegy Színház- Robin Hawdon: Szeretőből egy is sok

Belvárosi Színház

"Egyetlen apró nyelvbotlás tönkreteheti még a lehető legaprólékosabban megtervezett hétvégét is." - A Hangjegy Színház fergeteges vígjátéka első alkalommal a…

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!