Program


G. F. HANDEL: SAMSON
4

G. F. HANDEL: SAMSON

G. F. Händel
SAMSON
HWV 57
Oratórium három részben

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. február 28. vasárnap, 19:30

Samson – Megyesi Zoltán
Dalila – Jónás Krisztina
Micah – Bakos Kornélia
Zsidó nő, Filiszteus nő – Ducza Nóra
Manoa – Tomáš Šelc
Harapha – Jekl László
Zsidó férfi, Filiszteus férfi – Korbász Viktor

ELTE Pro Musica Vegyeskar
karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna

Vass Lajos Kamarakórus
karigazgató: Somos Csaba

Savaria Barokk Zenekar
korhű hangszereken

vezényel:
Németh Pál

 

Händel ószövetségi tárgyú nagy oratóriumának főszereplője a zsidók és a filiszteusok közötti háború nagyerejű, magányos hőse. Sámson bukását felesége, a filiszteus származású Delila árulása okozta, aki álmában levágta férje haját, amiben ereje lakozott. A megvakított rab haja időközben újra kinőtt, és Sámson új erőre kapva szétfeszítette a templom oszlopait, a romok maguk alá temették vele együtt az ünneplő filiszteusokat is. A szöveget John Milton 1671-ben keletkezett „Samson agonistes” (A küzdő Sámson) c. költeménye alapján Newburgh Hamilton írta. Az oratórium bemutatója 1743. február 18-án volt Londonban (Theatre Royal, Coventgarden).

A barokk korban némiképp szokatlan módon Händel a címszereplő szólamát tenor énekesre bízta. Mellette két rendkívül igényes basszus (Manoa, Sámson apja és Harapha, filiszteus vezér), Delila, a férjét eláruló feleség (akinek bűnbocsánatot kérő jelenete az oratórium legszebb részei közé tartozik), valamint Micah, Sámson barátja a főbb szereplők. Egy-egy zsidó, illetve filiszteus nő és férfi teszi teljessé a szereplők listáját.

Händel angol nyelvű oratóriumaiban mindig meghatározó szerep jut mind dramaturgiailag, mind zenei szempontból a kórusnak. A Sámsonban kettős feladatot lát el az énekkar: különböző zenei esz-közökkel jelenítik meg a zsidókat és a filiszteusokat.

Mint más oratóriumainál, a Sámson esetében is a bemutatót követő időszakban Händel újra és újra átdolgozta művét. A fennmaradt dokumentumok tanúsága szerint a szerző 11-szer készített új változatot az oratóriumból, kihagyások, betoldások, transz-pozíciók, hangszerelési változtatások révén. Az életmű egészére jellemzően itt is találunk más művekből vett kölcsönzéseket, újrafeldolgozásokat (pl. a Mi palpita il cor c. kantáta, vagy a Saul Gyászindulója).

A vak költő nagyszabású költeménye és a később látását szintén elvesztő zeneszerző találkozása ez a megrendítő erejű oratórium. A kortársak feljegyezték, hogy a mű későbbi előadásai során a világtalan Händel mindig felfokozott nyugtalansággal hallgatta Sámson egyik legszemélyesebb áriáját: „Total eclipse!” (Teljes sötétség!).

A hangverseny a Händel oratóriumait bemutató sorozatba illeszkedik az előző évek koncertjeinek folytatásaként (Esther, La Resurrezione, Deborah, Saul).

Jegyek kaphatók az ismert jegyirodákban, a www.jegy.hu weboldalon és a helyszínen.

Jegyárak: 1.400, 2.100, 3.500, 4.900.-Ft

Ajánlatunk


ALESZJA POPOVA ÉS ARHANGLESZKI VLADIMIR TÁNCSTÚDIÓJA ÉVZÁRÓ BALETT GÁLA

Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

ANDREA BOCELLI - RÁADÁS! Szép

MVM Dome

A nagy érdeklődésre való tekintettel, Andrea Bocelli az immár teltházas november 23-i koncertje után november 24-én is fellép az MVM…

A délszláv muzsikát játszó Vujicsics Együttes ötven évvel ezelőtti megalakulásuk óta szinte változatlan felállásban muzsikál.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!