Program


Duna Szimfonikus Zenekar - A klarinét bűvöletében - Tavaszi 3.

Duna Szimfonikus Zenekar - A klarinét bűvöletében - Tavaszi 3.

A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának III. előadása.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. március 11. péntek, 19:00

Carl Maria von Weber (1786-1826) A bűvös vadász c. opera nyitánya azért olyan népszerű koncertdarabként is, mert hangulata erőteljes és tele van a természet, a német erdő zenében ábrázolt szépségeivel. Feltűnnek benne továbbá a dalmű legfontosabb zenei motívumai, így Samiel félelmetes üstdobütései (a bűvös golyókészítő), Max (a bűvös vadász) kétségbeesett dallama éppúgy, mint Agatha (Max menyasszonya) bizakodó, szerelemittas zenéje.

Gallai Attila (1943-) klarinétművész-tanár, zeneszerző szerzői ajánlója szerint „... a 2014-ben keletkezett Kettősverseny dallamos mű, amely gyors, lassú és gyors tételekből áll. A hangszerelés különlegessége, hogy a vonóskart zongora egészíti ki a műben - más hangszert nem írtam bele, mert az egymást kiegészítő két klarinét önmagában annyi színt ad, hogy nem láttam szükségesnek más fa, továbbá rézfúvós hangszereket is belekomponálni. A felhasznált zenei alapgondolat sem igényelte ezeket a hangszíneket. Ami színeltérést a vonósoktól a kompozíció igényel, azt a zongora kiválóan megoldja. Az első tétel indulásakor egy sajátos, a nagyváros hangzűrzavarát idéző hangzatsort hallunk, amit a két klarinét tiszta hangzásával ellensúlyoz. A második tételt egy, a tétel elején, közepén és végén variáltan megjelenő, együtemes szólódallam fogja össze. A harmadik tétel szórakoztató, könnyed hangvételű.” Gallai Attila a Zeneakadémia elvégzése után 1970 tavaszán lett tagja a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarnak, ahol 1994-ig, szakmai nyugdíjba meneteléig volt zenekari művész. Klarinéttanári munkásságának fontos állomásai: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ZTI Szegedi Tagozata, a monori Zeneiskola, ahol előbb tanszakvezető, majd igazgató lett. 1991-ben megalapította és azóta állandóan újraválasztott elnöke az Alkotó Muzsikusok Társaságának.

Johannes Brahms (1833–1897) különös szépségű, mély zenei gondolatokat tartalmazó 3. szimfóniáját 1883-ban, ötvenévesen fejezte be. Az F-dúr szimfónia középút: átmenet a napsugaras, derűs 2. és a komor 4. szimfónia között. Budapesti bemutatója négy hónappal a bécsi premier után 1884. április 2-án volt a Pesti Vigadóban a Budapesti Filharmóniai Társaság bérleti hangversenyén, a szerző vezényletével. A Pester Lloydban Schütz Miksa fölismerte a szélső tételek feltartóztathatatlan áramlását, valamint a középső tételekben a romantikus, melankolikus színezetű fantáziával átitatott, őszies hangulatát.

Zelinka Tamás

Műsor
Weber: A bűvös vadász — nyitány, op. 77
Gallai Attila: Kettősverseny klarinétra és basszusklarinétra
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op. 90

Közreműködik
Rumy Balázs — klarinét, Szűcs Péter —  basszusklarinét

Vezényel:
Kovács János

Ajánlatunk


Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

A tíz éve, Bamakóban alakult együttes női előadói minden kreatív zenei megnyilvánulásukban szót emelnek a nők jogaiért és az erőszak felszámolásáért. Gazdag, dallamos muzsikájukban a pánafrikai hagyományokat a kortárs popdalokat idéző stílusjegyekkel ötvözik.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

ANDREA BOCELLI - RÁADÁS! Szép

MVM Dome

A nagy érdeklődésre való tekintettel, Andrea Bocelli az immár teltházas november 23-i koncertje után november 24-én is fellép az MVM…

Vásárolja meg kedvezményes parkolójegyét a Papp László Sport Aréna P+R parkolójába.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!