Bérletvásárlás


Varga László - bérlet

Bérlethez tartozó előadások
MÁV Varga/1. Olasz I. Olasz Intézet

MÁV Varga/2. Olasz I. Olasz Intézet

MÁV Varga/3. Olasz I. Olasz Intézet

Jún. 19.
Sz, 11:00
MÁV Varga/4. Olasz I. Olasz Intézet

0  Jegy:  0 Ft

Navigáció


Árkategóriák


  • Nem elérhető helyek
  • Ön által választott helyek

Válassza ki ülőhelyét!


Kérem várjon!...
Nagyításhoz tartsa lenyomva a Ctrl gombot és görgessen az egérrel.
0  Jegy:  0 Ft
Vissza

Varga László bérlet 1.
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem
2020. december 19. szombat 11:00

Tisztelgés Beethoven előtt

Beethoven - Dénes István: Találkozás holdfényben
Beethoven: C-dúr hegedűverseny – Allegro (WoO 5)
Beethoven: F-dúr oboaverseny – Largo (Hess 12)
Enjott Schneider: Raptus – Beethoven szabadsága (Magyarországi bemutató)
Dénes István: MÁV START S.O.S. – A 75 éves jubileumra

Közreműködik: Elias David Moncado (hegedű), Kőrösy Miklós (oboa)
Vezényel: Dénes István

2020-ban az egész zeneszerető világ Beethoven emléke előtt tiszteleg, születésének 250. évfordulója alkalmából. Hogy milyen mély nyomot hagy az ő zenéje nemcsak a hallgatókban, hanem az alkotó muzsikusokban is, bizonyítja, hogy hány zenemű született, amelyet az ő zenéje inspirált. Mai hangversenyünkön két ilyen „utózengés” hangzik el. A hangverseny karmestere, Dénes István zeneszerző is. Elmondása szerint fantáziáját azóta foglalkoztatja Beethoven híres Holdfény szonátája, amióta először hallotta, képzeletében azonban zenekari hangszerek hangján cseng vissza az emlék. Enjott Schneider (1950-) német zeneszerző művének címe (Raptus) latin szó, első jelentése: rablás; Beethoven esetében a nála gyakran előforduló váratlan indulatkitörésekre utal. Ismert művekből vett idézeteken keresztül végigjárja Beethoven lelkének életútját: fiatal korában lángoló forradalmár, élete végén megbékélten és hálás szívvel átöleli az emberiséget. Az ünnepeltet magát két töredékben maradt műve képviseli: egy fiatalkori hegedűverseny első tétele és egy oboaverseny lassú tétele. A hegedűverseny szólistája alig múlt 20 éves, de máris számos verseny-trófeával és rengeteg szerepléssel dicsekedhet. Az oboás tétel szólistája zenekarunk művésze, aki néhány évvel ezelőtt felfedezte és be is mutatta ezt a nagyértékű torzót. Karmesterünk, Dénes István a hangverseny zárószámában jubiláló zenekarunknak gratulál a maga módján.
 
Varga László bérlet 2.
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem
2021. március 20. szombat, 11:00

Rossini: Az olasz nő Algírban – nyitány
Bottesini: h-moll nagybőgőverseny
Dvořák: Rusalka – ária a Holdhoz (átirat nagybőgőre és vonósokra)
Dinicu: A pacsirta (nagybőgőre és vonóskarra)
Csajkovszkij: Olasz capriccio
F. Loewe: My fair lady
Közreműködik: Patkoló Román (nagybőgő)
Vezényel: Hollókői Huba

Hangversenyünk lényegében egy hangszerről és annak rokonszenves művészéről szól: a nagybőgőről és Patkoló Románról. Szimfonikus zenekar nem létezhet bőgők nélkül, ezt mindenki tudja, de azt már kevesebben, hogy mi mindent lehet eljátszani ezzel a hangszerrel, amelyről mi csak annyit tudunk, hogy a legmélyebb vonóshangszer és brummog. Az első mű, amellyel bemutatkozik Giovanni Bottesini (1821-1889) bőgőművész és zeneszerző alkotása. 30 művet írt bőgőre, köztük három versenyművet és 14 operát. A „komoly” versenymű után más oldaláról is megismerjük a hangszert: egy népszerű szoprán-áriát és híresen virtuóz hegedű-művet hallunk előadásában. A szólista Szlovákiában, Zsolnán született, tanulmányait szülővárosának Konzervatóriuma után a Müncheni Zeneakadémián végezte. Megnyert több versenyt, elnyerte az Anneliese Mutter Alapítvány ösztöndíját. Ma már ő is zeneakadémiai professzor Baselben, valamint a Zürichi Opera helyettes szólóbőgőse. Az est karmestere, Hollókői Huba visszatérő vendégünk. Zenei tanulmányait hegedűvel kezdte, és már zeneakadémista volt, amikor Finnországban felvették a Sibelius Akadémia híres karmester szakára, Jorma Panulához. Azóta volt a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, több országban vezényelt operákat, de hű maradt a hegedűhöz is.
 
Varga László bérlet 3.
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem
2021. április 17. szombat 11:00

Brahms: II. (B-dúr) zongoraverseny
Brahms: IV. szimfónia

Közreműködik: Ilja Friedberg (zongora)
Vezényel: Daniel Boico

Szereti ön Brahmsot? – kérdezte az egykor híres film címe. Nos, aki szereti Brahmsot, boldogan jön el erre a hangversenyre, amely a nagy német romantikus zeneszerző életművének csúcsai közül mutat be kettőt. Az utolsó zongoraverseny és az utolsó szimfónia, 1881-ből, illetve 1884-85-ből, a zeneszerző ötvenéves kora körül. Előző zongoraversenyét fiatalon írta, szimfóniának szánta és komponálás közben „követelte magának” a létrejövő mű, hogy zongoraverseny legyen. A B-dúr koncert eleve zongoraversenynek készült, de mint a szimfóniák, négy tételes lett és olyan fontos benne a zenekar, hogy nem véletlenül nevezték így: szimfónia zongorával. A lassú tétel gyönyörű cselló szólója is ezt támasztja alá, nemkülönben a száguldó scherzo – mint a Beethoven-szimfóniákban.  A IV. szimfónia csupa meglepetés: már az első ütem, amely úgy kezdődik, hogy nem is kezdődik: mintha már ott lenne a zene, amely egy bizonyos pillanatban hallhatóvá válik. A lassú tétel erdei jelenete a kürtökkel és csellókkal, majd mindennek betetőzéseképpen a zárótétel, amely egy Bachtól örökölt hagyományt tölt meg romantikus tartalommal. A zongoraszólistáról, aki a híres Menahem Pressler tanítványa volt, ezt írták: „A zongora poétája, olyan varázslatos billentéssel, amely új színben mutat meg sokszor hallott darabokat.”

Varga László bérlet 4.
Olasz Kultúrintézet, Giuseppe Verdi terem
2021. június 19. szombat 11:00

Joly Braga Santos: Szimfonikus nyitány No.3, Op.21
Brahms: Gordonkaverseny (a Kettősverseny átirata)
Grieg: Peer Gynt – I. és II. szvit

Közreműködik: Meehae Ryo (gordonka)
Vezényel: José Eduardo Gomes

Portugália zenéjéről keveset tudunk. Ezt a hiányt pótolja hangversenyünk portugál vendégkarmestere, José Eduardo Gomes, aki azzal érdemelte ki a meghívást, hogy 2020-ban 1. díjat és Beethoven-különdíjat nyert Szófiában, az Európai Unió karmesterversenyén. Koncertjén, nagyon helyesen, műsorra tűzte egy nálunk kevéssé ismert portugál zeneszerző, Joly Braga Santos (1924-1988) egyik legismertebb művét. Az 1954-ben komponált koncert-nyitány stílusa későromantikus, némi francia impresszionizmussal színezve. Érdekes kísérletnek lehetünk tanúi a műsor második számában: a kitűnő, koreai származású, Amerikában tanult és most Bécsben élő gordonkaművésznő, aki volt már zenekarunk vendége, Brahms Kettősversenyét játssza Cord Garben átiratában, amelyben az eredeti hegedűszóló nagyrészét is a cselló adja elő. Ne tegyük fel azt a kérdést, mit szólna Brahms, ha hallaná. Tény, hogy a gordonka versenymű-irodalma nem nagyon gazdag és a szólisták szeretnék bővíteni repertoárjukat – hallgassuk érdeklődéssel az eredetileg jól ismert mű megváltoztatott hangzását. Ibsen Peer Gynt című drámájához írt kísérőzenét Edvard Grieg. A dráma egyes epizódjait illusztráló zenéből ő maga állított össze két koncert-szvitet, amelyek zenekari hangversenyek nagyon kedvelt darabjai, szép és hálás feladatot jelentenek minden karmester számára.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Real events

Hiányzik az élő események hangulata?

Mi 230 helyszínre 940 programra 595 000 jeggyel várjuk!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok