Program


ZOLTÁN KÉPSZÍNHÁZA
7

ZOLTÁN KÉPSZÍNHÁZA

JEGYELŐVÉTELI AKCIÓ:
Jegyár: 1790 Ft október 24-én 10.00 óráig
Jegyár: 2390 Ft október 24-én 10.00 órától és a helyszínen

VANCSÓ ZOLTÁN fotográfus új slideshow estje
zene: ERIK TRUFFAZ

FAKULÓ SZEZON – VAKÁCIÓ ÉS VÁLSÁG ANALÓGIÁJA (ősbemutató)

Három év után ismét mozis vetítést tart legújabb képeiből Vancsó Zoltán fotográfus. Ezúttal egy gigantikus nyaralás kifinomult látásmóddal fotózott, hol fenséges és szemet gyönyörködtető, hol pedig meglepő, humoros vagy épp megható pillanataival találkozhatunk. Az ismert fotóművész az utóbbi évek közel száz nyaralásán készült fotóinak esszenciáját tárja elénk, az üdülőhelyek rejtett arcát, az ott időző emberek jelenlétét és gyakran meglepő viselkedését kidomborítva.

Nyaralásaink sok esetben lappangó válságok felszínre kerülő színterei. Gyakran ilyenkor nézünk szembe azzal, mivel jár a játszmáinkhoz való ragaszkodásunk, melyet az egónk táplál. A válság szóról elsősorban depresszív, szorongásokkal teli, tarthatatlanná vált helyzetekre asszociálunk, holott ez az élethelyzet magában hordozza a kilábalás lehetőségét. A válság egy napos part, ahol egyedül maradtunk. Zoltán – a tőle jól megszokott módon – olyan szituációkat mutat be a 11 fejezetből álló – és némi meglepetést is tartogató – slideshow-jával, mely láttán alternatívákat kereshetünk továbblépéshez, túléléshez, a múlt eseményeinek feldolgozásához nézőpontjaink és viszonyulásaink megváltoztatásával.

A monumentális kiállításként is felfogható képfüzért Erik Truffaz világhírű jazz trombitás brilliáns kísérőzenéje teszi még élvezetesebbé.
____________________________________________________________________________________

“Fotográfiák manapság akár mozitermekben is bemutathatók! A méltatlanul háttérbe szorult diaporáma műfaját szeretném újjáéleszteni, kihasználva egy mai moziterem képi és hangzásbeli csúcstechnikáját.

Négy fontos előnyét látom a slideshow-nak egy szimpla kiállítással szemben: 1) A képek áttűnéseivel létrejön egy – a valóságban nem létező – köztes kép, melynek megjelenésével és eltűnésével két egymást követő alkotás sajátosan kapcsolódik egymáshoz, eltérően attól, ahogy a könyvek oldalpárjain és a galériák falain megszoktuk. 2) A dramaturgia érzékeny használatának köszönhetően nem csak a képek, hanem a fejezetek között is kialakulnak másodlagos jelentések, amelyek szintén gazdagíthatják a nézők asszociációit. 3) A vizualitást kiegészítő dimenziók (narráció, kísérőzenék, szöveges megjelenések) még komplexebbé, gazdagabbá tehetik a nyersanyagként szolgáló fotósorozatot. 4) A mozi- és koncerttermek (a templomokhoz hasonlóan) szinte az egyedüli olyan helyszínek, ahol az emberek bő egy órára talán még a mobiltelefonjukról is megfeledkez(het)nek.

A slideshow műfaját azért is tekintem a fotóim legcélravezetőbb megjelenítési formájának, mivel olyan befogadói élményt nyújt – igazodva a nézők XXI. századi, magasabb ingerküszöbéhez –, amelyre a hagyományos csatornák már nem, vagy csak limitált hatásfokkal képesek. Erre persze nem minden fotográfia alkalmas, ezért igyekeztem ezt az élményt – korábbi operatőri ambíciómat is segítségül hívva – egy tudatos képi világ használatával lehetővé tenni.” (Vancsó Zoltán)
____________________________________________________________________________________

Vancsó Zoltán a hazai fotográfiai élet kiemelkedő alakja, számos díj és elismerés (André Kertész-, Balogh Rudolf-, Pécsi József-díj stb.) kitüntetettje, céltudatosan és igényesen tárja műveit időről időre a közönség elé: 1994 és 2017 között több mint 50 önálló és 20 csoportos kiállítása volt neves magyar és külföldi galériákban.

Első kísérlete a slideshow-k világában a budapesti MEO Kortárs Művészeti Múzeumban valósult meg 2004-ben, ahol William Kleinnel közösen mutatta be Budapest sorozatát. Ebből készült 20 perces vetítéséhez maga komponált kísérő zenét.

2005-ben Sóhajtenger – Kuba című slideshow-ja bekerült a hazai filmforgalmazásba: hatperces alkotását nagy sikerrel vetítették a mozikban Wim Wenders Kívül tágasabb című filmje előtt. Ez a fotósorozata ugyanebben az évben különdíjban részesült a hazai Sajtófotó pályázaton.

2010-ben az EISA Maestro Fotópályázaton elért első helyezésének köszönhetően a Fotó-Videó Magazin az Év fotósa címet ítélte neki.

2011-ben az on-demand könyvkiadás vezetője, a Blurb által meghirdetett nemzetközi fotókönyv pályázaton (Photography Book Now 2011) két díjat is elnyert, egy szakmai és egy közönségdíjat.

2012 őszén a Budapest Film forgalmazásában mutatta be Álomvölgy – Az üresség felfedezése című egész estés fotófilmjét, amelyet hetekig sikerrel vetítettek a budapesti Art mozihálózatban.

2013-ban Vancsó!Live és Vancsó!Live 2.0 címmel több teltházas, önálló slideshow estet tartott, amelyeket azóta több vidéki és külföldi helyszínre meghívtak. 2014-ben a Fotóhónap Fesztiválon öt egész estés vetítés keretében mutatta be a budapesti EuroCenter Moziban valamennyi slideshow-ját, 4K DCP technikával.

2015-től az önálló fotóoktatás területén kezdett el intenzíven tevékenykedni, azóta 13 egyhetes workshopot (fotótábort) szervezett Orfűn, Uzsán és Tihanyban. Szaladják István operatőrrel közösen 2016-ban létrehozta a Fényeskert Fotóklubot, majd 2017-ben megalapította az IMÁGÓ fotóiskolát, ahol rendhagyó tanmenettel zajlik a képzés.

Zoltán számára fontos a közönséggel való élő kapcsolat, ennek egyik látványos eredménye egy 13000 fős Facebook közösség. A kortárs fotóművészek közül elsőként, saját webshopjában árusítja fotónyomatait kizárólag számozatlan, nyitott sorozatokként, ezáltal is tágítva a műveit megvásárló közönsége körét.

A Fakuló szezon – Vakáció és válság analógiája című hatodik, egész estés slideshow-ján 2013 óta folyamatosan dolgozott.

http://zoltan.pictures/slideshows/hu

Minden jegy ára teljes egészében levásárolható a helyszínen Zoltán korábbi fotóalbumai esetében: Szándéktalan fény, Nemlét és örökkévalóság között, Facebook – Az első évek (2010-2015), melyeket a szerző a vetítések után dedikál.

Kövess minket!


Ajánló


Presser - Főpróba

Papp László Budapest Sportaréna

Önök egy FŐPRÓBÁT fognak látni, mely eltérhet a nyilvános előadások megszokott menetétől.

CHAMPIONS OF ILLUSION

Papp László Budapest Sportaréna

A Champions of Illusion egy vadonatúj nemzetközi szuperprodukció, melynek fellépői bűvész világbajnokok és…

A Madách Színház ROCKSULI címmel új rock musical bemutatójára készül.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok