Program


Witold Gombrowicz-est / LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában / Európai Hidak 2018

Witold Gombrowicz-est / LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában / Európai Hidak 2018

Az Európai hidak fesztivál idei egyik vendégországának, Lengyelországnak külföldön is legismertebb írója minden bizonnyal Witold Gombrowicz (1904-1969).

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 24. hétfő, 20:00

Nem túlzás azt állítani, hogy sorra megjelenő könyvei - főként háromkötetes Naplója - nyomán Magyarországon is népes rajongótábora, valóságos kultusza támadt. Korántsem véletlen tehát, hogy a Literárium e nagy szkeptikus világirodalmi rangú életművének, egyedülálló írásművészetének és emblematikus alakjának megidézésével gazdagítja a fesztivál műsorát. Az életmű egyik legavatottabb hazai ismerője, az est műsorát összeállító Pályi András szerint Gombrowicz az egyik legélőbb és legvitatottabb lengyel klasszikus, a nemzeti önismeret kulcsfontosságú írója, aki egyszerre volt lengyel és úgymond antilengyel, és aki azt mondta, hogy „én úgy szolgálom a társadalmat, hogy nem szolgálom”. Földbirtokos családban született, jogot végzett, mégis avantgárd szerzőként vált világszerte ismertté. Legjelentősebb műveit hazájától távol, emigrációban, Dél-Amerikában és Franciaországban írta, életműve mégis jól kimutatható kölcsönhatásokkal szervesen beépül a modern lengyel irodalomba. Czesław Miłosz szerint „az emberi fájdalom iránti érzékenysége megóvta attól a tébolytól, amely a strukturalizmus bűvöletében fogant irodalmat jellemzi”.
Az előadás alapját a Napló képezi, ám a három dráma, az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett mellett a Gombrowicz-próza egyik-másik alakját is megidézi, hogy az írói üzenetből kiolvashassuk a ma is időszerű kérdéseket.

a műsor összeállítója: Pályi András
rendező: Harsányi Sulyom László
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

Ajánlatunk


Cseh Tamás arról énekelt valaha, hogy azt hittük, a dalokban angolul kimondják azt, amit magyarul nem tudunk, de nem így van. A kérdés attól még eleven: be vagyunk-e zárva az anyanyelvünkbe, vagy épp ellenkezőleg: magyarnak lenni nemcsak kollektív neurózis, de kollektív boldogság is.

Örkény István az életéről Elmondja: Mácsai Pál

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!