Program


Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok,  Pusker Júlia, Somogyi Péter, Sibelius, Csajkovszkij, Hammernich

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Pusker Júlia, Somogyi Péter, Sibelius, Csajkovszkij, Hammernich

WEINER–SZÁSZ KAMARASZIMFONIKUSOK
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 1. szombat, 19:00

Műsor:

SIBELIUS: Andante festivo + Szvit hegedűre és zenekarra
CSAJKOVSZKIJ: Egy kedves hely emléke + Valse-scherzo
HAMMERICH: VI. („Spirituális”) szimfónia (1897)

Közreműködik:

SOMOGYI PÉTER hangversenymester
PUSKER JÚLIA, hegedű

A MŰSORRÓL:

JEAN SIBELIUS svéd szülők gyermekeként 1865-ben született Finnország déli határvidékén. Nyolc éves korában kezdett finnül, kilencévesen zongorázni tanulni. Mielőtt végleg a zeneszerzés mellett döntött, hegedűszólistának készült. Helsinkiben, Berlinben és Bécsben kapott zenei képzést. Európa-szerte vezényelte a műveit. Fellépett az USA-ban is, ahol díszdoktorává avatta a Yale Egyetem. Harminchét éves korától állami életjáradékot kapott. 50. születésnapja nemzeti ünnep, a 70. az egész nyugati világ kulturális eseménye volt. A vonószenekari Andante festivo eredetileg kvartettre készült, egy fűrészmalom jubileumára. Utolsó műve, az op.117-es Szvit, Sibelius hegedű- és természet-szeretetének megnyilvánulása. A Vidéki jelenet népi táncokat, a Tavaszi este hűs szellőket idéz, a Nyáridőn kitörő örömet – a diákokét tanévzáráskor.

PJOTR CSAJKOVSZKIJ házassága 1878-ban történt felbomlása után későbbi mecénása, Nagyezsda von Meck ukrajnai birtokán talált nyugalmat, és a vidéki tavasz békéjében ismét komponálni kezdett. Új művéhez hegedűversenye lassú tételének első változatát vette alapul. A Meditáció címet adta neki, majd kiegészítette a Scherzó-val és a Dal-lal. A hegedűre és zongorára írott és hálából vendéglátójának ajánlott Souvenir hamar népszerű lett. Olyannyira, hogy Glazunov nagyzenekari, Arenszkij vonós kíséretet komponált hozzá. A XIX. század második felében egész Európa a keringő bűvöletében élt. Csajkovszkij is, aki szinte minden műfajban – zongoradarab, vonósszerenád, szimfónia, balett, opera – komponált keringőt. Az 1877-ből származó Valse-scherzo virtuóz mini-concerto, a Hegedűverseny előfutára.

ASGER HAMMERICH (HAMERIK) dán zeneszerző. Koppenhágában, Berlinben és Párizsban végezte zenei tanulmányait. Az 1864-es porosz-osztrák-dán háború hazafias hevületében kezdte nevének dán írásmódját használni. 1869-ben Milánóba, majd Bécsbe látogatott. 1871-ben elfogadta a Peabody Konzervatórium (John Hopkins Egyetem, Baltimore) igazgatói állását. 27 év múltán tért haza az Egyesült Államokból zongorista amerikai feleségével. Életműve 41 darabot számlál, köztük hét szimfóniát, öt zenekari szvitet, négy operát és egy requiemet. Legjelentősebb zenekari művét 25 éves igazgatói jubileumára írta, a gazdasági válság idején. A helyi zenekar fúvósai sztrájkoltak, mert a konzervatórium a korábbinál kevesebbet tudott fizetni. Így történt, hogy Hamerik VI. szimfóniája eleve vonószenekarra íródott.
A Spirituelle melléknevet viselő kompozíció a későromantika zeneirodalmának egyik vonzó darabja.

Ajánlatunk


Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Kövessen minket!


További ajánlataink


A Harry Potter filmzenék mágikus világa

MOM Kulturális Központ

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit…

Spiró György: Szappanopera

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Szentendrei Teátrum, 6SZÍN

Ki a zsidó? Mi az, hogy zsidó? Budapesten, egy Holokauszt-kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A darab olyan tabukat tör…

A Kalamazoo egyenesen a Broadway-ről érkezik, a vígjátékban Hernádi Judit és Kern András sziporkázó játékát élvezhetik Sebestyén Aba rendezésében.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!