Program


Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Bach: 3. Brand., Enescu, Weber, Km. Klenyán Csaba, Somonyi Péter

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Bach: 3. Brand., Enescu, Weber, Km. Klenyán Csaba, Somonyi Péter

Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok

Míves megoldások: Bach, von Weber, Enescu.
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. február 4. szombat, 19:00

Műsor:

BACH: 3. Brandenburgi verseny

WEBER: Grand Quintetto klarinétra és vonósokra

ENESCU: Oktett – későromantikus szonáta zenekarra

 

Közreműködik:

SOMOGYI PÉTER, hangversenymester

KLENYÁN CSABA, klarinét

A MŰSORRÓL:

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 1685 – Lipcse, 1750) komponista, a barokk és a nyugati világ zenekultúrájának meghatározó alakja 1721-ben hat zenekari művet dedikált Brandenburg őrgrófjának, vélhetően állásért folyamodva, és nem megbízásra. A közülük legnépszerűbb 3. Brandenburgi versenynek, amelyet vonós kamarazenekarra komponált, nincs lassú tétele. Két lazán összekapcsolt, gyors darabból áll. Az elsőt később – átdolgozott formában és fúvósokkal kiegészítve – Lipcsében, 1729-ben írott 174. kantátája bevezetőjében is felhasználta. A másodikat valószínűleg még Weimarban töltött évei során írta, amikor erősen foglalkoztatta az olasz concerto grosso műfaja. Formailag tipikus concerto-finálé, némi táncos jelleggel.

Carl Maria von Weber (Eutin, 1786 – London, 1826) komponista, karmester, zongorista és zenekritikus fontos helyet tölt be a kultúrtörténetben: az ő művészetével (főként operáival: A bűvös vadász, Euryanthe, Oberon) születik meg a német zenei romantika. Hat művet írt korának klarinétvirtuóza – a később Mendelssohn által is favorizált – Heinrich Bärmann számára. Ezek egyike a Grand Quintetto, mely a klarinétos erényeit csillogtató, versenymű jellegű kompozíció. Weber 1811-től egyéb művei mellett írta, és 1815-ben Bärmannnak ajándékozta 30. születésnapjára. Az ünnepelt másnap be is mutatta. Az első két tétel a klarinét líraiságát, a második kettő a virtuozitás hangszer adta lehetőségeit mutatja be lenyűgöző zeneiséggel.

George Enescu (Liveni, 1881 – Párizs, 1955) komponista, karmester, hegedűs és zenetanár csodagyerekként indult. Pablo Casals azt mondta róla: „Mozart óta nem született, ekkora zenei fenomén”. 7 és 13 éves kora között elvégezte a Bécsi Konzervatóriumot. 1895-99 között Párizsban folytatta tanulmányait, ahol Massenet és Fauré zeneszerzés-óráit látogatta. 1923-tól rendszeresen vezényelt az USA-ban. Hegedűsként lemezfelvételeket készített és – többek között – Yehudi Menuhin, Arthur Grumiaux, Ida Haendel tanára volt. A későromantikus Oktettet – Mendelssohn híres vonósoktettjének méltó utódát – 1900-ban fejezte be. A négy tétel szonátaformában alkot egységet. A kotta második kiadásához Enescu műve zenekari előadására biztató új előszót írt.

Ajánlatunk


zenés játék két részben

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Kövess minket!


További ajánlataink


Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!