Program


Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik

Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik

2021 nyarán az Északi Járműjavító megnyitotta kapuit a nagyközönség számára. A „Volt egyszer egy Északi….a történet folytatódik” című időszaki kiállításunk nagy sikert aratott, október végéig a Járműjavító történetére és legendás mozdonyaira több mint 30 000 ember volt kíváncsi.
 more

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Sunday, October 02 2022 10:00AM

Az új múzeum épület tervezési időszakában az ipari örökség kiemelkedő helyszínén újabb
időszaki kiállítást nyitunk, mely az Északi Járműjavító története és a népszerű vonatok mellett jellegzetes gumikerekes járműveknek is teret ad, megmutatva a közösségi közlekedés és a személyautózás ikonikus darabjait.

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt.  Évtizedeken keresztül több ezer embernek adott munkalehetőséget, de nem csak munkahely volt, hanem kulturális és sporteseményeknek egyaránt helyszínt biztosított. Kiállításunk betekintést nyújt az ott dolgozók mindennapjaiba a korszak különleges és meghatározó vasúti járművein, közlekedési eszközein keresztül. Látható a 424.001 gőzmozdony,  a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, Kandó Kálmán által tervezett, 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony,  a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon. Találkozhatnak  két M44-es tolatómozdony, egy Cmn személykocsival és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusszal, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

Az új kibővített részben a hely - és vasúttörténeti fókuszból a közösségi közlekedés és a „gumikerekű” járművek felé nyit a kiállítás. Erre a helyszín, a Kőbányai út – Hungária körút forgalmas csomópontja, a Népliget távolsági busz forgalma és az urbanisztikai fejlesztések közlekedési aspektusai is predesztinálják.

Az új járművek megjelenése összefügg a múzeumi szerepkör háttér munkáinak bemutatásával: a gyűjteményezés, a gyűjteményfejlesztés és a restaurálás műhelytitkaiba is betekintést nyújt. Az ipari- közlekedés és műszaki örökség megőrzése kiemelkedő feladat az innováció szempontjából, az egykori kiváló mérnökök, feltalálók munkájának, találmányainak, fejlesztéseinek bemutatása inspiráló lehet a jelen és jövő nemzedék számára, valamint erős edukációs értékkel bír.
Ezen a részen olyan járművekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a közelmúltban, kerültek a múzeum gyűjteményébe  és a múzeumi munka következtében megújultak, illetve, amelyek még múzeumi gondoskodásra várnak, de különleges és egyedi történetük, funkciójuk vagy formájuk miatt a közönség érdeklődésére számíthatnak. Így jelennek  meg a hazai autóbuszgyártás kiemelkedő darabjai közül az  Ikarus buszok, egy közel fél évszázados  Skoda Octavia Super,  a tekintélyes GAZ -12 Zim, az eddig még nem látott DKW Meisterklasse és az autózás hőskorából egy Ford-T modell is.

A kiállítás teljes ideje alatt családi felfedező hátizsákkal, izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülünk. Egyedi programsorozattal a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös, Átszállás című több állomásos előadásban  muzeológusok, irodalomtörténészek és előadóművészek közreműködésével idézzük meg a magyar tömegközlekedés történetét.

A nyári szünet idején hetente változó tematikájú élmény programokkal várjuk látogatóinkat. Látogasson el hozzánk Ön is!

Megközelítés:

Az Északi Járműjavító bejáratát az Opera Eiffel Műhelyház parkolója felől lehet elérni.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy augusztus 29-én vasárnap az Opera Eiffel Műhelyház rendezvénye miatt a parkolóba autóval nem lehet behajtani.

A kiállítás helyszíne közösségi közlekedéssel kitűnően megközelíthető, így javasoljuk, ha módjában áll, válassza a fenntarthatóbb közösségi közlekedést!

A kiállítás tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthető meg:

a Blaha Lujza tértől a 28-as, 28A vagy 62-es villamossal 8 megálló, 13 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.

A belvárostól, pl. a Deák Ferenc tértől 9-es busszal 11 megálló, 20 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.
A kiállítás az 1-es villamossal is megközelíthető, így a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút megállónál kell leszállni, ahonnan mintegy 5-7 perc séta vagy egy megálló a 28, 28A vagy 62-es villamossal a kiállítás bejárata.

Nyitvatartás 28-án

A Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása szeretettel várja a látogatókat 2022. május 28-tól szeptember 30-ig  az alábbi időpontokban:

Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek. 10:00 - 18:00
Szombat: 10:00 - 18:00
Vasárnap: 10:00 - 18:00

Our offer


A világhírű musical Likó Marcell és Marton Lívia új dalszöveg-fordításaival, Vándorfi László magyar szövegkönyv változatával kerül bemutatásra.

Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral.

Follow us!


Suggestions


Hollywood az Arénában - Filmzenekoncert

Papp László Budapest Sportaréna

A legszebb és legjobb filmzenék újra a Budapest Sportarénában. A Győri Filharmonikus Zenekar, Wolf Kati és a VoiceStation közreműködésével.

EROS RAMAZZOTTI

Papp László Budapest Sportaréna

Eros Ramazzotti megkérdőjelezhetetlenül az egyik legsikeresebb olasz előadó olyan dalokkal, amelyek a világ minden pontján ismertté váltak. 2023. április 19-én…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.


Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept