Program


Vidovszky László retrospektív est II. - Itt és most. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Vidovszky László retrospektív est II. - Itt és most. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Itt és most
Vidovszky László retrospektív est II.
Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
Vidovszky László: Autokoncert
Vidovszky László: Nárcisz és Echó

Szakács Ildikó (szoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Varga Donát (tenor), Hámori Szabolcs (basszbariton)
Dargay Marcell, Tornyai Péter (asszisztens)
UMZE Kamaraegyüttes
Átlátszó Hangok kamarakórus
Vezényel: Rácz Zoltán
Rendező: Nagy Péter István
Moderátor: Fazekas Gergely
„Színház az egész világ” – mondja Shakespeare Ahogy tetszik című darabjának 2. felvonásában Jacques, és nehéz vele vitatkozni. Mivel a zene is része a világnak, Shakespeare-rel egyetértve mondhatjuk, hogy a zene is színház, mégpedig nemcsak az opera, az operett meg a musical, hanem minden zene. A Kossuth-díjas Vidovszky László három kultikus műve, amely a fesztivál programjain szerepel, különböző perspektívákból mutat rá a zene színpadi természetére. Az 1972-es Autokoncert mintha egy Beckett-dráma záróképe lenne: a színpadon állványokra rögzített hangszerek, ember sehol, két „játékos” a színfalak mögül irányítja a hangszerek lezuhanását és az abból létrejövő zenét. „Az üres színpadon harminc másodpercenként önmaguktól lezuhanó és hangot adó tárgyak tragikuma, költészete és az a végtelen ökonómia, amitől mindez szigorú zenei formává válik, mélyen megrázott” – mondta a műről Kurtág György. A darab a nyugati zenekultúra végének kérdését veti fel, s bizonyos értelemben az 1981-es opera, a Nárcisz és Echó is erről szól. Az önmagába beleszerető ifjú története, amelyet Ungvárnémeti Tóth László 19. századi drámája nyomán dolgozott fel Vidovszky, rendkívül tarka (ahogy egyes elemzői fogalmaznak: „posztmodern”) operai köntöst kap, amelyben a keringő, a csárdás, a ragtime, az operett és a nagyromantikus zongorazene egyaránt helyet kap, s áll össze valamiféle zenetörténeten túli stílussá. Az I. emeleti Előadóteremben 17.30-tól Vidovszky László filmzenéjéről és operájáról Dargay Marcell tart előadást.
 
 
Kedves Közönségünk! Az eredetileg 2021. március 28-ra meghirdetett VIDOVSZKY LÁSZLÓ RETROSPEKTÍV EST II. c. hangversenyt későbbi időpontban, 2021. október 16-án rendezzük meg. Köszönjük megértésüket!

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Follow us!


Suggestions


Gyilkosság az Orient Expresszen

Thália Színház, Nagyszínpad

Hóakadály, sikoly, lövés. Rettegni lehet, kiszállni nem. "3D mozi élőben": A klasszikus krimi…

Álomutazó

RAM Színház

Miért álmodunk? Mire valók az álmok? Miért vannak a rossz álmok? Ebben a…

Ezen a Padláson "Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy…

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept