Program


Véletlen (Przypadek, 1987) - MÜPAMOZI

Véletlen (Przypadek, 1987) - MÜPAMOZI

Véletlen (Przypadek, 1987) Morális nyugtalanság - A lengyel film fél évszázada

lengyel nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 10. hétfő, 19:00

„Mi lett volna, ha?” - mindig izgalmas ez a fajta történetmesélés. Sokaknak beugorhat A nő kétszer, a romantikus amerikai vígjáték. Jóval kevesebben látták viszont Krzysztof Kieślowski Véletlen című filmjét, amely majd' húsz évvel korábban választotta ezt a dramaturgiát. Kétségtelen, hogy a Véletlen nem romantikus, és a legkevésbé sem vígjáték. Azt vizsgálja, van-e választása a nyolcvanas évek elejének pangásában, kilátástalanságában élő embernek. Hogy életét a véletlen vagy valamiféle szükségszerűség vezérli-e. A többszörös főszerepet Bogusław Linda alakítja, akinek pályája ekkor ível egyre magasabbra. (Hamarosan több magyar filmbe is meghívták.) Igaz, ebben nem volt szerepe a Véletlennek. Lengyelországban 1981. december 13-án kihirdették a rendkívüli állapotot. Éjszakai kijárási tilalom, katonai közigazgatás. Kieślowski éppen ebben a tragikus esztendőben kezdte forgatni Véletlen című filmjét, amelyet a rendszer azonnal dobozba is zárt. Nem véletlenül. A feltett kérdés kemény. (A „legvidámabb barakkban” mi akkor éppen az értelmiség előtt álló két útról szóló viccet meséltük.) Így aztán a film csak 1987-ben kerülhetett a nézők elé. Napi aktualitásából addigra sokat veszített, de általános gondolata még mindig élő: ki vagy mi irányítja életünket? Szabadon dönthetünk-e saját sorsunkról? Determináltak lennénk valami által? Vagy csupán a vak véletlenen múlik, hogy a frontvonal melyik oldalán találjuk magunkat?

A sorozat a Lengyel Intézet Budapest együttműködésével valósul meg.

Alkotó:

Krzysztof Kieślowski: rendező

Közreműködik:

Réz András. házigazda

Ajánlatunk


Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Évnyitó vagy szülői értekezlet? Napközi ügyelet és portfólió készítés? Mit tegyünk, ha a tanár kollégák játszmákba hajszolják egymást és visszaélnek a helyzetükkel? Mi történik, ha a megannyi dolgozat javítása vagy az iskolai kirándulás kihat a pedagógus magánéletére?

Kövess minket!


További ajánlataink


Fejes Endre - Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem

Pesti Magyar Színház, Sinkovits Színpad

A Jó estét nyár, jó estét szerelem a magyar zenés színházi irodalom egyik legkülönlegesebb, egyben legsikeresebb darabja. Ősbemutatója óta igazi…

Napfonat koncert Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Az idei első koncertet a Várkert Bazár szabadtéri színpadán egy különleges energikus, ütős hangszerekkel kiteljesedő női a cappella együttes, a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!