Program


Take Brahms – 3. hangverseny: Zongoranégyesek

Take Brahms – 3. hangverseny: Zongoranégyesek

Zongoranégyesek
g-moll Zongoranégyes Nr..1., Op.25
c-moll Zongoranégyes Nr..3., Op.60 (Werther)  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. március 9. péntek, 19:30

Zongoranégyesek

g-moll Zongoranégyes Nr..1., Op.25
c-moll Zongoranégyes Nr..3., Op.60 (Werther)

Az 1861-ben befejezett és Clara Schumann által Hamburgban bemutatott g-moll zongoranégyes Brahms egyik leggyakrabban játszott zongorás kamarazenéje, amelynek főképp fináléja vált ismertté, de komor, szigorú felépítésű első tétele is népszerű, különösen kvázi szimfonikus hangzása, valamint motívikus kidolgozása miatt. Nem véletlen, hogy Arnold Schönberg zenekari hangszerelést készített a műből. Magyarországon maga Brahms mutatta be 1867-ben, a Grün kvartett tagjaival.

Hosszú ideig maradt a zeneszerző fiókjában a befejezetlen, cisz-mollban tervezett zongora kvartett. 1873-74-ben Brahms azonban  újra elővette a művet, radikálisan "felülvizsgálta" , átírta és egy évvel később befejezte.  Levelezéséből kiderül, hogy a mű első kiadásának borítóján egy öngyilkosságra készülő ember  képét akarta megjeleníteni. "Lehet,  egy olyan képet megjeleníteni a címoldalon mely egy fejet ábrázol és egy pisztolyt? Most elképzelheted a  zenémet!... Küldök neked fényképet erre a célra!" - írta Brahms a kiadójának, Simrocknak. Más barátainak is különböző módon utalt rá, hogy a zongoranégyes Goethe Werther regényének történései alapján íródott - melynek főszereplője valóban lelövi magát, mert egy férjes asszonyba szerelmes, aki viszontszerelmes a főhősbe, de közben férjét is csodálja (Brahms hasonló helyzete Schumannéval nyilvánvaló).
A mű befejezését is halogatta, a bemutatót 1875. november 18-án Bécsben tartották, zongorán  Brahms, hegedűn Joseph Hellmesberger, gordonkán a híres David Popper közreműködött.

Eckhardt Violetta - hegedű
Sipos Gábor - brácsa
Szabó Péter - gordonka
Lajkó István - zongora

Ajánlatunk


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

Kövessen minket!


További ajánlataink


A kétely felfüggesztése - A művész tekintete

Néprajzi Múzeum

Mágikus tárgyak és üzenetek olvashatósága és olvashatatlansága, csapdák és foglyul ejtett állatok nyomai, időben és térben rejtett és rejtőzködő, halhatatlan…

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!