Program


Szerelmünk,Kalotaszeg
8

Szerelmünk,Kalotaszeg

23. Duna Karnevál Gála
 more

I. Világkarnevál

Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora.
A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét.

Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország

Rendező: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész


II. Szerelmünk, Kalotaszeg

A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével.
A mű a passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat.
„Hogy őseink kik voltak, ide honnan kerültek és miért hogy ilyenek maradtak, azt csak a felséges Úristen tudja talán. Tudósok mondják, hogy szászok telepedtek le ide először; sokan úgy tudják, hogy székelyek, de bizonyos az, hogy sok bennük a tatár vér. Ma méltóságosan szép faj, a legszebb és a legmagyarabb ebben az országban, amit Magyarországnak mondunk. Ez a kalotaszegi magyar!” – Kós Károly szavai ezek, akinek választott szülőföldje lett Kalotaszeg. Ez az idézet előadásunk ihletet adó forrása.
Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek, hogy csak néhány nevet említsünk: Mátyás István „Mundruc”, Ifj. Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor (Netti Sanyi), Berki Ferenc „Árus”. Előadásunk e kimagasló egyéniségek művészetén keresztül igyekszik megmutatni mindazt a láthatatlan szépséget, ami az alkotó lélekben megbújik, egyúttal emléket is kívánunk állítani eme kiváló művészeknek.
A mű a korábban említett táncosok és zenészek sorsából, életéből, mikro-történeteiből merít, igyekszik feleleveníteni egyéniségüket – ugyanakkor a produkció zenei és tánc anyaga a munkásságuknak köszönhetően fennmaradt kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül.
Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. Nagyszabású, elsöprő erejű előadást állítunk színpadra a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

Előadja:
Duna Művészegyüttes,
Göncöl Zenekar
Magyar Állami Népi Együttes
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda
Bartina Táncegyüttes, Szekszárd
Bem Táncegyüttes, Budapest
Bihari Táncegyüttes, Budapest

Közreműködik: Navratil Andrea kalotaszegi adatközlő

Zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas
Jelmez: Furik Rita
Látvány, díszlet: JuZso
Fény: Lendvai Károly
Táncmester: Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia
Koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész
Rendező: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas

Follow us!


Suggestions


Magyarországon turnézik az orosz Beriozka – vagy ahogyan hazánkban ismeretes „Nyírfácska”. Különleges tánclépéseikkel,…

Monte Cristo grófja - musical

BOK Csarnok (volt Syma Csarnok)

Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély – minden együtt a színpadi műben, ahogy Dumas örökérvényű…

Keith Huff: Jó zsaru - rossz zsaru bűnügyi történet egy részben

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept