Program


Szerelmünk,Kalotaszeg

Szerelmünk,Kalotaszeg

23. Duna Karnevál Gála
 more

I. Világkarnevál

Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 300 művészének közös műsora.
A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét.

Meghívott országok: Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia, Törökország

Rendező: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész


II. Szerelmünk, Kalotaszeg

A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével.
A mű a passzív hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik. A korszerű feldolgozás nem csorbítja a tradicionális értékeket, hanem élteti és élővé teszi azokat.
„Hogy őseink kik voltak, ide honnan kerültek és miért hogy ilyenek maradtak, azt csak a felséges Úristen tudja talán. Tudósok mondják, hogy szászok telepedtek le ide először; sokan úgy tudják, hogy székelyek, de bizonyos az, hogy sok bennük a tatár vér. Ma méltóságosan szép faj, a legszebb és a legmagyarabb ebben az országban, amit Magyarországnak mondunk. Ez a kalotaszegi magyar!” – Kós Károly szavai ezek, akinek választott szülőföldje lett Kalotaszeg. Ez az idézet előadásunk ihletet adó forrása.
Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek, hogy csak néhány nevet említsünk: Mátyás István „Mundruc”, Ifj. Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor (Netti Sanyi), Berki Ferenc „Árus”. Előadásunk e kimagasló egyéniségek művészetén keresztül igyekszik megmutatni mindazt a láthatatlan szépséget, ami az alkotó lélekben megbújik, egyúttal emléket is kívánunk állítani eme kiváló művészeknek.
A mű a korábban említett táncosok és zenészek sorsából, életéből, mikro-történeteiből merít, igyekszik feleleveníteni egyéniségüket – ugyanakkor a produkció zenei és tánc anyaga a munkásságuknak köszönhetően fennmaradt kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül.
Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. Nagyszabású, elsöprő erejű előadást állítunk színpadra a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

Előadja:
Duna Művészegyüttes,
Göncöl Zenekar
Magyar Állami Népi Együttes
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda
Bartina Táncegyüttes, Szekszárd
Bem Táncegyüttes, Budapest
Bihari Táncegyüttes, Budapest

Közreműködik: Navratil Andrea kalotaszegi adatközlő

Zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas
Jelmez: Furik Rita
Látvány, díszlet: JuZso
Fény: Lendvai Károly
Táncmester: Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia
Koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész
Rendező: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas

Follow us!


Suggestions


Juan Diego Flórez

Erkel Színház

Október 22-én egy felejthetetlennek ígérkező koncert várja az zenekedvelő közönséget az Erkel Színházban,…

Cesar Millan Live 2019

Papp László Budapest Sportaréna

A világhírű kutyapszichológus 2019-ben egy teljesen új, az „It’s All About Family” című…

Poligamy romantikus musical comedy Orosz Dénes azonos című filmje alapján a szövegkönyvet írta:…

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept