Program


Szakácskönyv a túlélésért

Szakácskönyv a túlélésért

Németh Virág - Borgula András: Szakácskönyv a túlélésért
(Czingel Szilvia azonos című könyve alapján)

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. február 1. szerda, 19:00

A színdarab Endrei Istvánné Weisz Hedvig Szakácskönyv a túlélésért című könyvének különleges színházi adaptációja.

“Én csak írtam, nagyon apró betűkkel, hogy elég legyen a papír. Nem volt szempont, hogy milyen típusú ételeket írunk. Ami éppen eszünkbe jutott. Fűszerrecepteket, édes és sós süteményeket, húsokat, mártásokat…” (Endrei Istvánné Weisz Hedvig, részlet a Szakácskönyv a túlélésért című könyvből).

Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket, családi ebédeket idéztek föl. A recepteket egyikük kis papírcetlikre szénnel, ceruzabél foszlányokkal följegyzetelte.

A lichtenwörthi táborban a nácik kiéheztetési kísérletet végeztek. Itt nem voltak gázkamrák, nem is dolgoztatták a rabokat, csak éppen nem adtak nekik enni.  Az öt magyar rabnak a szakácskönyvírás volt a szellemi szökés, ez mentette meg az életüket.

A receptgyűjtemény nemrég előkerült: 2007-ben esett le az egyik túlélő, a tavaly 98 éves korában elhunyt Hédy néni, Endreiné Weisz Hedvig polcáról. A regénybe illő történetet és a közel 150 receptet Czingel Szilvia szerkesztette kötetbe, és a Centropa közreműködésével a Corvina adta ki 2013-ban, Szakácskönyv a túlélésért címen. A könyvet olvasva képet kapunk nemcsak a holokausztról, hanem a két világháború közötti budapesti zsidó családok életmódjáról is.

Az előadás az élet és a barátság körül forog, amely utat tör magának, még a hideg osztrák haláltáborban is.  A nézők,  a főszereplő “barátai”,  vendégségbe érkeznek a háziasszonyhoz, Klárához, aki az előadás alatt végigfőz, tálal és kóstoltat egy teljes menüsort, a könyvben lévő receptek alapján.

Az előadás egy konyhaasztal körül valósul meg, a nézők egy hatalmas asztal mellett foglalnak helyet, amelynek az egyik oldalán Klára főz, sztorizik és vendégül lát,  “be nem áll a szája”. Miközben megeteti a vendégeket, a receptek kapcsán elmeséli az öt “szakácsnő” életének történetét, és a haláltáborban eltöltött időszakot is.  Kiderül, hogy a rabság ideje számukra nem csak a megmagyarázhatatlan őrület története, hanem barátságuk születésének, a szakácskönyv megszületésének története is.

Ajánlatunk


A miniszter félrelép kortárs brit drámaírója, Ray Cooney bohózata az álmokról, a reményről szól, illetve arról, hogyan reagálnak karakterei, ha tapintható közelségbe hozza a sors őket vágyaikkal. A pénz mindenkit megvezet: a vagyon-hajsza fokozatosan válik abszurd bohózattá, rávilágítva mindarra, amit egy légből kapott bőrönd pénz hozhat az ember életébe. Henry Perkins szürke, hétköznapi élete hirtelen fordulatot vesz, amikor egy vonatutazás során tévedésből más táskáját megragadva hagyja el a pályaudvart. A felesége által gondosan felpakolt szendvicsek helyett vastag pénzkötegek párnázzák a táska belsejét.

2021. június 18-án Gaby Pepito vőlegényével, Brian Laundrie-val útra kelt, hogy valóra váltsák sokak elérhetetlen álmát, és világgá menjenek egy lakóbusszal. Az út eredetileg októberig tartott volna, akkorra terveztek megérkezni a lány szüleihez.

Kövess minket!


További ajánlataink


ATTRACTION Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon!

Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!