{$label_program}


Szabó Veronika / SÍN Művészeti Központ: Queendom
2

Szabó Veronika / SÍN Művészeti Központ: Queendom

“Vannak, akik ezt így egyszerűsítik: A férfi cselekszik, a nő megjelenik. A férfiak nézik a nőket. A nők a mások által nézett önmagukat figyelik. Így változtatják tárggyá magukat, elsősorban a tekintet tárgyává: látvánnyá.”
(John Berger, Mindennapi képeink, 1973)

időtartam: 90…  {$label_lower_more}

{$interface_lang_venue_events}


Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék.

 A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz.

Szabó Veronika rendezése a női ábrázolásokról és a férfi tekintet hatalmáról szól. Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója. Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra. Az előadás több mint fél éves intenzív színházi kutatómunka eredménye, amelynek során az alkotók egy kollaboratív folyamatban fedezték fel magukban a fenti témákat.

“ A Queendom az utóbbi időben látott underground előadások abszolút námbörvánja: a nézést, a passzív kukkolást, a nézői, és azon belül is a férfitekintetnek való megfelelést, az ebből fakadó lehetséges női torzulásokat, szerepjátszásokat mutatja meg Szabó Veronika és a hét alkotótárs szemüvegén keresztül. Ilyen in your face „színházi” élményekre van szükségünk minél gyakrabban – idézőjelesen „színházi”, mert még mindig nem döntöttem el, hogy ez az Arccal a halnak-projektes újhullám a külföldön tanult interdiszciplináris alkotókkal előadásokat vagy inkább eseményeket hoz létre. ”

(Pálffy Zsófia: No bra day, Kritika)

http://www.kutszelistilus.hu/szinhaz/kritika/475-palffy-zsofi-no-bra-day

Az előadást játszottuk Koszovóban, a FemArt Fesztiválon, Prágában  Deutsches Theaterben, Prágában a Venus Days fesztiválon, a Desire és TESZT fesztiválon és számos magyar fesztiválon. Idén végre újra visszatérünk otthonunkba, a MU Színházba.

Koncepció, rendezés: Veronika Szabó
Előadók-alkotók: Borsos Luca, Sarah Günther, Julia Jakubowska, Kemény Rozália, Lakos Fanni, Makra Viktória, Szabó Veronika
Konzulensek: Ladjánszki Márta, Vadas Tamara Zsófia
Zenei szerkesztő: Somló Dávid
DJ, szakmai konzulens: Vida Vera
Fény: Bredán Máté
Jelmez: Ádám Anna
Külön köszönet: Czakó Máté, Cserne Klára, Rózsavölgyi Zsuzsa, Vavra Júlia
Produkciós menedzsment: SÍN Művészeti Központ

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, L1 Egyesület, EMMI, Műhely Alapítvány, SÍN Művészeti Központ, Artus Stúdió, MU Színház
Az előadás forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta

{$label_follow_us}


{$general_lang_featured}


Egy este Arany Jánostól Krúdy Gyuláig, Hrabaltól Updike-ig és saját novellákig Kovács Ákossal.

Krúdy Gyula novellái ihlette zenés, ironikusan fanyar előadás. Emlékek, szerelmes nők, zenék, ételek és italok azaz csábítások két részben a…

Mégis meddig mehetünk el a hazugságban? Mi lesz, ha már lassan magunk sem tudjuk, kinek mit adtunk be?

{$lang_before_footer_block_content_1}
{$lang_before_footer_block_content_2}
{$lang_before_footer_block_content_3}

{$label_dear_customer}

{$general_lang_cookie_info}

{$general_lang_accept}