Program


Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége / Krizantémok, avagy Liú halála

Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége / Krizantémok, avagy Liú halála

Színművek zenével, magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 13. vasárnap, 16:00

Szálinger Balázs

Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége

 

A Wagnernél harminc évvel fiatalabb Nietzsche egy teljes évtizedet tölt a zeneszerző bűvöletében, de kapcsolatuk jóval több és fordulatosabb annál, semmint hogy csak bálvány és rajongója viszonyaként tekintsünk rá. Levelezésük és más dokumentumok alapján a generációs különbségtől a zeneesztétikán át a nagy filozófiai kérdésekig vagy akár emberi gyengeségekig minden terítékre kerülhet. És minduntalan feltűnik a Siegfried-idill hátborzongatóan szép muzsikája, amely egy sosem volt, de vágyott életérzést mond el szavak között, helyett.
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, színműíró, generációjának kiemelkedő, sokat foglalkoztatott szerzője.
Köteles Géza karmester, zeneszerző és olyan nagysikerű ‚zenei adaptációk’ fűződnek a nevéhez, mint pl. a FrenchLateNight, vagy a Parázsfuvolácska zenei megformálása. Az Opera e két művészt kérte föl, hogy „A Ring gyűrűi”-évad keretében írjanak egy Nietzsche és Wagner kapcsolatáról szóló darabot, amelyet Kálloy Molnár Péter rendezett.
 

Szálinger Balázs

Krizantémok, avagy Liù halála

 

Puccini köztudottan rajongott a női nemért, ám ezt felesége, Elvira egyre kevésbé tolerálta. Az asszony féltékenységének áldozata cselédjük, Doria Manfredi lett, akit még akkor is üldözött a gyanúsítgatás, miután elcsapták a Puccini-házból. A lány végül öngyilkos lett; ártatlansága a boncolás során bebizonyosodott. 15 évvel később a zeneszerző Doria emlékét a Turandot önfeláldozó szolgálólányának alakjában örökítette meg: Liù hattyúdala az utolsó partitúraoldal, melyet Puccini a saját halála előtt befejezett.
Az Opera 2018-tól operatörténeti alaphelyzetű drámák inspirálásával szeretné a kortárs magyar irodalmat támogatni és az opera ügyét szolgálni. A Siegfried-idill után ismét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő-színműírót kérte fel az intézmény, hogy a Krizantémok c. Puccini-vonósnégyes és a Turandot dallamainak ihletésére színdarabot írjon a cselédlány tragikus történetéből.
 
Közreműködnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói: Atlasz Barnabás, Bíró Kristóf, Bukovszky Orsolya, Gál Réka, Juniki Noémi, Kozma Veronika, Kukovecz Ákos, Lukács Ádám, Molnár András, Németh Áron, Nyomárkay Zsigmond, Pigler Emília (osztályvezető tanár Hegedűs D. Géza, társosztályvezető ifj. Vidnyánszky Attila)

Ajánlatunk


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Kövessen minket!


További ajánlataink


akár -20%
Az öldöklés istene / Yasmina Reza / a Kultúrbrigád előadása Jegyvásárlás

Két házaspár összeül, hogy egyszer s mindenkorra rendezzék fiaik konfliktusát. A találkozó vitába torkollik, felfedve minden szereplő valódi arcát.

WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!