Podujatie


Nufolk Fesztivál
6

Nufolk Fesztivál

I. Nufolk Fesztivál

Azt, hogy mi a folkzene, több ezer oldalon keresztül taglalja a szakirodalom, a nufolk azonban valahogy kimarad a szótárok és zenei lexikonok oldalairól.

 Viac

Talán pont azért, mert zenei kísérletezésről van szó… Ráadásul ezen a két napon több – soha többet nem hallható – zenei meglepetéssel is készülnek. Megismételhetetlen karácsonyi ajándék.
Azonban kísérletezni olyan dolgokkal szoktak, amelyekről nem tudják, hogy működnek-e. A nufolk azonban nem ilyen. Az I. Nufolk Fesztivál fellépői évek óta varázsolják, rabolják el a közönséget. Nem bűbájjal, nem erőszakkal, egyszerűen azzal, hogy zseniális zenészek kicsit nagyobbra tárják a népzene kapuját – új lüktetéseket, új színeket, új hozzáállást beeresztve.
December legvégén két nap alatt hat zenekar mutatja meg, milyen az, amikor egy pillanatra sem áll meg a láb, nem pihenhet a fül.

December 28. szerda:
20.00 – Budapest Nufolk Revolution – koncert
21.40 – Napra – koncert
23.30 – Kerekes Band – koncert

December 29. csütörtök:
20.00 – Folk Error – koncert
21.40 – Szabó Balázs Bandája – koncert
23.30 – Maszkura és a Tücsökraj – koncert

Bővebben a zenekarokról és a programról:
Budapest Nufolk Revolution – december 28. 20.00
Az első nap első fellépője már nevében is hirdeti az új stílus megkérdőjelezhetetlenségét. A Budapest Nufolk Revolution szinte csak most alakult, mégis azt a feladatot vállalta magára, hogy megújítja, leporolja az ismert hangulatokat. A hiphop lüktetés, gömbölyödő hangulat. Budapest. „Mert itt élünk, alkotunk. Egyszerűen idevalósiak vagyunk, és kész.” Nufolk („új népi”). „Mert a népzene jelentése, tartalma folyamatosan változik.” Revolution („forradalom”). „Mert forrongunk egyfolytában…” – Vallják magukról.

Napra – december 28. 21.40
A Napra évek óta kápráztatja el a műértő, decensen tapsoló közönséget, valamint a klubok táncolni vágyó látogatóit – még külföldön is. Az elektronikus és a népi hangszerek kiegyensúlyozott használatával teremtett új nyelvhasználatra igen gyorsan felfigyelt a szakma. A gitárprímás zenei kavalkádja főleg arra való, hogy bejusson a fülbe, és ott zsongjon napokig az agyban – így nem beszélni kell róla, hanem átengedni magunkat neki.

Kerekes Band – december 28. 23.30
A Kerekes Band a hazai nufolk másik domináns exportcikke. Földrajzi és zenei kalandozásuk elérte többek között Jamaicát és a turbófunkot is. Az idei What The Folk? című lemezüket simán beragaszthatnánk képzeletbeli lexikonunk nufolk szócikkéhez. A lemez első klipje, a Mr Hungary nem más, mint egy last minute tengerparti utazás – egy bányatónál… Az utóbbi pár évben nem nagyon volt érdemes nélkülük fesztivált vagy klubszezont tervezni… Leesett állak szegélyezik útjukat.

Az első titok:
Valamikor a Napra és a Kerekes Band koncertje között hallható majd, egyszer és megismételhetetlenül – ígérik a zenekarok, illetve a szervezők…

Folk Error – december 29. 20.00
„Szittya népi rákkenról” – hirdeti honlapjuk. Nincs is több kérdés. Azonnal látszik, hogy szintén olyan csapatról van szó, akiket csak akkor kell komolyan venni, ha elég nyitottak vagyunk, és van bennünk nagy adag humorérzék is. Egyébként teljesen felesleges próbálkozni. Zártagyúaknak és tapasztott fülűeknek nem való.

Szabó Balázs Bandája – december 29. 21.40
Aki nem ismeri őket, az utóbbi pár évben burokban élt. Bújjon ki belőle, mert sokat veszít! Pilinszkytől a „fejleszakító kontrákig” egyszerre robog le a színpadról a rockba oltott „népZaj”. Hihetetlen energiatúltengés lehet a srácokban. Szinte megállás nélkül koncerteznek, és mindegy nekik, hogy fesztiválon, vagy egy klubban kell megmozdítaniuk az embereket. Egyelőre még nem találkoztak olyan emberrel, aki nem lett volna már az első dalok után – legalább titkon – az SZBB rajongója. Szerethető feszültség, kalandos fúzió.

Maszkura és a Tücsökraj – december 29. 23.30
Nem teljesen komplettek a srácok. Adott hozzá egy cilinderes „rapper-harmonikás” és négy „funkjazzmulatós” Tücsök. Rohanó érzelmek, elszabadult pozitív indulatok. Egyszer szalonspicces, csajozós boogie, máskor szívszorító hangulatlíra, majd keserédes (ön)irónia… Igen, pont olyan, amely felmelegít majd mindenkit az év utolsó napjaira. Az I. Nufolk Fesztivál után nem azt fogjuk kívánni (január első perceiben), hogy legyen jobb évünk, hanem – hogy legalább ilyen legyen… Nem gond, érkezik majd a II. Nufolk Fesztivál…

A második Titok:
Valamikor a Szabó Balázs Band és a Tücsökraj közé várható… Kár, hogy nem mondhatjuk (még) el.

Ideális ajándék karácsonyra, persze csak akkor, ha unalmasnak tartjuk a parfümszett + nyakkendő + kézi mixer + kötött rénszarvasos pulcsi egyveleget. Biztosak vagyunk benne, hogy az újévi fogadalmak listáját is befolyásolni tudjuk. Mondjuk azzal, hogy mindenképp elmegyünk a II. Nufolk Fesztiválra – is.

Follow us!


Tipy


Séf Fesztivál Tihanyban

Tihany, Magyar Képzőművészeti Egyetem

A festői környezetben megrendezett négynapos gasztrofesztiválon az ebéd és vacsora menü Széll Tamás,…

Szerb Antal: Utas és holdvilág - Playback színház

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az Utas és holdvilág pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. A TÁP Színház…

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Odoberajte náš newsletter

Budeme Vás informovať o tých najdôležitejších podujatiach

Vážení zákazníci,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept