Program


Nemzeti parki belépőkártya - Napi jegy nyugdíjas (62 év felett)
7

Nemzeti parki belépőkártya - Napi jegy nyugdíjas (62 év felett)

Az alábbi területekre érvényes a belépőkártya:
Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy‐halastavi tanösvény, Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény, A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra

Aktuális előadások


Nemzeti parki belépőkártya

A belépőkártya a vásárlás dátumától számított 24 óráig érvényes.

A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi tanösvény, Górési tanösvény, Szálkahalmi tanösvény), valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra történő turisztikai célú belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül. A megváltott belépőkártya mindhárom tanösvényre és az egyéb látogatható területekre is érvényes.

Az alábbi területekre érvényes a belépőkártya:
- Szálkahalmi tanösvény
- Hortobágy‐halastavi tanösvény,
- Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény,
- A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra
(Gyökérkúti, Derzsi-, Ohati-, Akadémia-, Kungyörgyi-, Malomházi-, Elepi-, ill. a balmazújvárosi Virágoskúti-halastavak).

A tanösvények látogatásakor kötelező a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatási szabályzatának a betartása.

Szálkahalmi tanösvény:

A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű őshalom, úgynevezett kurgán, melyet a 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. A tanösvény bejárása során a Hortobágy szikeseire jellemző növénytársulásokat mind megtaláljuk. A löszhátak leggyakoribb emlősállata az ürge, amely több ragadozó madarunk, így a kerecsensólyom, a parlagi sas, a pusztai ölyv legfontosabb zsákmányállata. A védett pusztai görény is szinte kizárólag ürgével táplálkozik.
A halom mellett húzódó löszhátra telepített szárnyékerdő nemcsak vetési varjú telepnek, hanem az elhagyott fészkekben költő kékvércséknek és erdei fülesbaglyoknak ad otthont.

Bejárható gyalogosan.

Megközelítés: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél.
GPS: 47.575236, 21.243314


Hortobágy- Halastavi tanösvény:

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Tekintve, hogy a terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről.
Legjellemzőbb fajok: nagykócsag, kiskócsag, vörösgém, üstökös gém, szürke gém, bíbic, piros lábú cankó, házi bivaly, kékbegy, zöld és barna varangy, vöröshasú unka, dunai gőte, barna ásóbéka, mocsári teknős, vízisikló, nádi rigó, barkós cinege, tündérfátyol, búbos vöcsök, fattyúszerkő, szárcsa, batla, kanalas gém, daru.

A Kondás-tó daruvonulásban betöltött szerepe európai hírű. Hortobágy, ahol a hazánkon átvonuló darvak 95%-a jelenik meg, Európa egyik legjelentősebb, az úgynevezett „keleti vonulási útvonalnak” pedig legnagyobb állomásozó helyévé vált. Ennek eredményeképpen választotta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság címermadarául a darut. A darvak napközben elsősorban a learatott kukoricatáblákon szedegetik az elhullott szemeket, naplemente tájékán pedig sekély vizű vizes élőhelyekre szállnak be éjszakázni, ahol a ragadozók nem tudják őket észrevétlenül megközelíteni. Ennél fogva a lecsapolás alatt álló, sekély vizű halastavak kiváló éjszakázó helyet kínálnak számukra. Közülük a Kondás-tó a legjelentősebb, hiszen itt szinte minden év őszén a csúcsidőszakban 30-50 ezer daru éjszakázik.

Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Megközelítés:
Közúton: A 33-as főúton a 67-es kilométerkő közelében Hortobágy-halastó felé lekanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig
Vasúton: A Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágy-Halastó településen leszállva. A tanösvény a Halászbárka Halastavi Fogadóközponttól indul. A vasúti megállótól 200 méterre található a tanösvény kezdete.
GPS: 47.605342, 21.069350


Egyek- pusztakócsi bemutatóterület (Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény)

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat – Egyek – Tiszafüred határában, vízutánpótlása azonban a 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszűnt. A nemzeti park rehabilitációs munkájának köszönhetően a Tisza-szabályozás előtti vízjárást sikerült visszaállítani és a mocsári élővilágot újjáéleszteni. A tanösvényen található Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története, betekintés nyerhető a nemzeti park Górési Madármentő Hely telepén folyó munkába bemutató volierek segítségével.
Górés-tanya mellett a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóútról tekinthető meg a mocsár változatos élővilága.
A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda.

Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Megközelítés: A 33-as főút mentén az egyeki útelágazástól vagy Kócsújfalutól.
GPS: 47.548036, 20.928650

Kövessen minket!


Ajánló


Különleges sétánkon a föld alá ereszkedünk és bejárjuk a Várhegy egykor virágzó zsidónegyede…

Az ősi puszta vadvilágát bemutató Hortobágyi Vadaspark lakói között láthatók az ember megjelenése…

A Láthatatlan Kiállítás különleges, interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok