Program


Múzsák és szerelmek

Múzsák és szerelmek

Múzsák és szerelmek
Az egyik legnépszerűbb nyitányfantázia jól ismert témákkal, egy posztromantikus, elképesztő nagyzenekari felfedezés, végül egy "romantikus bécsi klasszikus szimfónia" - Csajkovszkij, Richard Strauss és Johannes Brahms műveiből válogatunk Múzsák és szerelmek c. estünk programjában.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. január 24. kedd, 19:30

 

Csajkovszkij 1870-ben bemutatott Rómeó és Júlia nyitányfantáziája - mely Shakespeare ismert művén alapul - ,talán a leginkább követhető, legnépszerűbb romantikus nagyzenekari alkotások egyike. Az eredeti történet szinte kínálja magát a drámai zenekari megjelenítésre, a mű keletkezése idején alig 30 esztendős komponista pedig máig ható sikerdarabot alkotott, mely szinte programzeneként vezeti végig hallgatóját a tragikus végkifejletig. Nem túlzás állítanunk, hogy az opusz legendás szerelmi témája nemcsak az elegáns koncerttermekben kel életre újra meg újra - mindennapjaink ismert szerelmi dallamaként is velünk él.

Hangversenyünk 1888-ban keletkezett második darabja igazi felfedezés, zeneszerzői forradalom és a posztromantikus nagyzenekari interpretáció lehetőségeinek egyértelmű feszegetése. Az alig 24 esztendős Richard Strauss Don Juan c. szimfonikus költeménye a biedermeyer költő, Nikolaus Lenau 1844-ben befejezetlenül maradt alkotását veszi alapul a XIV. századi reneszánsz monda legendás nőcsábászának, Don Juannak tragikus történetéről. Kibővített zenekarával, bonyolult szerkezetével, rendkívüli technikai nehézségével már a weimari bemutatón is zajos sikert aratott - szinte wagneri hatású, nagyszabású remek darab, a legendás richard strauss-i szimfonikus költemények sorában a második.

Programunk záró száma, Johannes Brahms I. szimfóniája a nemes beethoveni alapokhoz tér vissza - olyannyira, hogy Hans von Bülow korabeli kritikus epésen "Beethoven: X. szimfóniájának" is nevezte a komponista nem kis bosszúságára. Több mint 22 év vívódás árán készült el a mű, hiszen a "Beethoven után szimfóniát írni? " dilemmája a fiatal Brahms-ot is befolyásolta. Végül 1876-ban, alig pár hónap alatt vált teljessé e klasszikus szerkezetű, gyönyörű témákat felvonultató, Beethovennek egyértelműen emléket állító, de ízig-vérig romantikus alkotás, melynek éneklő, felemelő záró tétele méltó módon utal a nagy előd munkásságára.

Műsor:

Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia, TH42

R. Strauss: Don Juan, op.20

Brahms: I. szimfónia, op.68

Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kollár Imre

Ajánlatunk


Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

10 éves Jubileumi születésnapját ünnepli az Audi Aréna Győrben az EDDA zenekarral. Ennek a kerek évfordulónak köszönhetően az Audi Aréna megajándékozza a koncertre látogatókat.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

Bradley Jaden Live in Budapest Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A West End-szupersztár, Bradley Jaden Trieszt, New York és London után júniusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad egyedülálló koncertet.

A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!