Program


MŰVÉSZASZTAL - Csabai Lászlóval

MŰVÉSZASZTAL - Csabai Lászlóval

2018. május 15-én, kedden 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 5., évadzáró estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom sikeres nyíregyházi szerzője, a Békés Pál-díjjal és Artisjus Irodalmi Díjjal is elismert Csabai László író.



 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. május 15. kedd, 17:00

Csabai Lászlóval Karádi Zsolt főiskolai tanár beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során az író főhősét, Szindbádot, a detektívet idézzük meg más szereplőkkel együtt a Szindbád a forradalmár című regényéből színpadra állított jelenetekben.

Szövegkönyv és forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes.
A színpadi jelenetek rendezője: Kosik Anita.
Szindbád szerepében: Horváth Sebestyén Sándor.
További szereplők: Kosik Anita, Szabó Márta, István István, Tóth Zolka színművészek és Kováts Dénes.
Zene: Olajos Gábor

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is.
Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.
A MŰVÉSZASZTAL Csabai Lászlóval A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, helyszíne színházunk MŰvész Stúdiója. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága támogatja.
A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. Zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet?

Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.
A második vendég Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt, a központi téma a család. A Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztráltuk a témát, felolvasó színház formájában.
A harmadik estje vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője volt, a téma a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idéztük meg a színpadon.
A negyedik vendégünk, Dragomán György számos díjjal kitüntetett író volt, A fehér király és a Máglya c. regényéből alkotott jelenetek idézték meg az író alakjait.
Ötödik vendégünk Csabai László nyíregyházi író, a Szindbád a forradalmár című regényének alakjai jelennek meg a színpadon. 

Kötetei:
Hiéna reggelije (elbeszélések, 2006)
Szindbád, a detektív (Magvető, 2010)
Szindbád Szibériában (Magvető, 2013)
Száraz évszak. Páros novellák (Magvető, 2014)
Szindbád, a forradalmár. Nyolc év Misáéknál (regény; Magvető, 2017)

Ajánlatunk


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!